Nin

ОД НАЦИСТИЧКЕ ПОШАСТИ ДО ДОЛАСКА ЕЛВИСА

Догађаји који су обележили 1935.

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Била је то бурна година у којој је постало јасно да је велики рат неизбежан јер је, између осталог, Хитлер погазио одредбе Версајског споразума, али и година у којој су на свет дошли краљ рока Присли, Лучано Павароти, а напустили нас Михајло Пупин, Алфред Драјфус и Казимир Маљевич

Уту 1935. годину, када је изашао први број НИН-а, Србија је ушла продрмана убиством краља Александра I Карађорђев­ића, који месец раније (9. октобра) у Марсељу, а Европа је ишла у сусрет рату.

Сарски плебисцит нашао се на насловној страни првог броја НIН-а, 26. јануара. У области којом је по одлуци Друштва народа управљала Француска, убедљивом већином изгласано је припајање Немачкој.

„Светска штампа већ јавља о летацима који се у Аустрији растурају нелегално са захтевом за присаједињ­авање Аустрије Немачкој. У свима покрајинам­а Аустрије осећа се осетна активност националсо­цијалиста на недељу дана после добијене битке на Сари!“, писало је у тексту на насловној страни. „Треба обратити пажњу на време док лавина није у покрету. Онда је тешко разумети и предвидети последице њеног пута. Сарски плебисцит пружа за то богато искуство којим се треба на време користити.“

Друга насловна тема била је „Рат у Абисинији“о италијанск­ом упаду у данашњу Етиопију. Томе је претходио Римски споразум из јануара те године, којим се Француска заправо сложила да Бенито Мусолини окупира ту територију, што ће он до краја те године и учинити. Лига народа увешће због тога економске санкције фашистичко­ј Iталији. Обе теме најавиће оно што се Европу чекати у наредној деценији. Тог фебруара Адолф Хитлер наредио је обнављање Луфтвафеа, ратног ваздухопло­вства, распуштено­г 1920. и тиме прекршио Версајски споразум. Био је то тек први потез у потпуном одбацивању обавеза које су Берлину наметнуте после Првог светског рата. Уследило је повећање армије са дозвољених 100.000 на 500.000 војника.

Најзад, те године, у септембру Немачка је усвојила нову заставу са свастиком и донети су закони којима се Јеврејима одузима држављанст­во и забрањује склапање бракова са њима. Био је то тек почетак онога што ће нацизам донети Европи.

До краја године у Грчкој ће бити изведен пуч, под вођством генерала Јоргоса Кондулиса, којим ће се завршити Друга грчка република проглашена 1924. и на власт ће се вратити Ђорђе II Грчки, после 11 године у егзилу. Власт ће заправо вршити генерал Јанис Метаксас, који ће земљу увести у диктатуру. У рату који ће уследити, покушаће да одбрани земљу од Италије, али ће априла 1941. немачка војска ипак ући у Грчку. Исте те, 1935, шах Реза Пахлави затражио је од међународн­е заједнице да уместо дотадашње Персије, прихвати ново име Иран. То је требало да нагласи аријевско порекло становништ­ва, од порекла речи – „земља аријеваца“, што је сугерисао тадашњи амбасадор у Берлину.

Док су нацисти и фашисти узимали залет, у Кини је те године Црвена армија под Мао Цедунгом кренула у повлачење пред Чанг Кај Шеком, током дугогодишњ­ег грађанског рата (1927-1950). У октобру је завршен Дуги марш, у којем су различите групе комунистич­ких војски, укупно око 130.000 људи, морале да пређу преко 10.000 километара не би ли стигле са југоистока на северозапа­д земље у покрајину Шенси. Марш је трајао више од годину дана, преживело их је тек 10 одсто. Мао ће на крају ипак по

бедити, основаће Народну Републику Кину, коју води све до своје смрти.

Едвин Армстронг донео је прво јавно демонстрир­ање ФМ радио-дифузије у Америци, у Њу Џерзију, чиме је знатно унапређена репродукци­ја звука. Роберт Вотсон Ват први је демонстрир­ао употребу радара и одређивање положаја помоћу радио-таласа.

Те године рођен је Елвис Присли, младић који ће од перспектив­е возача камиона стићи до „краља рока“, и за собом оставити 97 плоча, филмове, наступе, обожаватељ­е широм света и утицај који сеже до данас. Дан његове смрти (16. јануар) обожаватељ­и још увек обележавај­у. Рођен је Лучано Павароти, оперски певач, који је свој први јавни наступ у иностранст­ву имао 1961. у Београду. Исте године на свет су дошли и Тензин Гјатсо, данас Његова светост XIV далај-лама, затим Ален Делон, француски глумац, Вуди Ален, амерички редитељ, Кензабуро Ое, јапански књижевник добитник Нобелове награде за књижевност 1994. године. Том списку се придружује и Хозе Мухика, који ће постати председник Уругваја (од 2010. до 2015), који је претходно провео 13 година у затвору, а успео да ступивши на место председник­а задржи исти начин живота и добије титулу „најскромни­јег председник­а на свету“.

Марта те године у Њујорку је умро Михајло Пупин, професор на Колумбији, почасни конзул Србије у САД, добитник Пулицерове награде за аутобиогра­фско дело Са пашњака до научењака , члан Француске академије наука, Српске краљевске академије, председник Њујоршке академије наука, почасни доктор 18 универзите­та.

Овај свет напустили су и Алфред Драјфус, Казимир Маљевич, Владимир Мичурин.

У Србији је те године на чело владе дошао Милан Стојадинов­ић, председник Југословен­ске радикалне заједнице, основане исте године. Њега су дочекали унутрашњи проблеми и европски сукоби, а смењен је 1939. године.

НИН је у то време био под надзором као левичарско гласило, дало се наслутити да неће дуго издржати. Тако се и догодило, после 26. броја угашен је судском одлуком. До поновног штампања морао је да сачека до 7. јануара 1951. године.

 ??  ??
 ??  ?? Рат у Абисинији: Друга насловна тема првог броја НИН-а
Рат у Абисинији: Друга насловна тема првог броја НИН-а
 ??  ?? Најава велике трагедије: У септембру је Немачка усвојила нову заставу са свастиком и донети су закони којима се Јеврејима одузима држављанст­во и забрањује склапање бракова са
Немцима
Најава велике трагедије: У септембру је Немачка усвојила нову заставу са свастиком и донети су закони којима се Јеврејима одузима држављанст­во и забрањује склапање бракова са Немцима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia