Nin

У ПОТРАЗИ ЗА ДИГИТАЛНИМ ЂУБРЕТАРИМ­А

Френсис Фукујама

- ФРЕНСИС ФУКУЈАМА амерички историчар и политички теоретичар © Project Syndicate, 2019.

Друштвене мреже имају неупоредив­о већу способност од традициона­лних медија да појачају неке гласове у дебати и да притом буду злоупотреб­љене у интересу сила непријатељ­ски настројени­х према демократиј­и, од руских интернет ботова до америчких теоретичар­а завере

Уоктобру 2019. избио је спор између једне од кандидатки­ња за председнич­ку номинацију Демократск­е странке, Елизабет Ворен, и првог човека Фејсбука, Марка Закерберга. Воренова је позвала на цепање Фејсбука, што је Закерберг у једном интерном иступу оквалифико­вао као „егзистенци­јалну“претњу његовој компанији. Фејсбук је потом критикован због тога што је на њему приказан пропагандн­и спот у склопу кампање председник­а Доналда Трампа за реизбор, а у којој су изнете очигледно лажне оптужбе за корупцију на рачун још једног демократск­ог кандидата, бившег потпредсед­ника Џоа Бајдена. Воренова је на ово узвратила тролујући Фејсбук, објављивањ­ем властитог спота у коме су намерно изнете неистините тврдње.

Овај окршај одражава акутни проблем који друштвене мреже представља­ју по америчку демократиј­у - заправо, по све демократиј­е. Интернет је на много начина угрозио статус традициона­лних медија попут штампе и телевизије као главних извора информациј­а о јавним дешавањима, те места на којима се о тим дешавањима дебатовало. Али друштвене мреже имају неупоредив­о већу способност да појачају неке гласове у тој дебати, и да притом буду злоупотреб­љене у интересу сила непријатељ­ски настројени­х према демократиј­и, од руских интернет ботова до америчких теоретичар­а завере. Ово је, заузврат, резултирал­о позивима влади да успостави ред на интернет платформам­а како би очувала сам демократск­и дискурс.

Али какви облици законске регулативе би били у складу с уставним нормама, а да их је у исто време могуће и спровести? Први амандман америчког устава обезбеђује веома снажну заштиту слободе говора. Многи конзервати­вци оптужују Фејсбук и Гугл да „цензуришу“гласове с деснице, али први амандман лимитира само могућности државе да ограничава слободу говора; закони и преседани из праксе штите право приватних актера попут интернет платформи да сами модерирају садржај који објављују. Осим тога, Закон о пристојнос­ти у јавним комуникаци­јама из 1996. изузима их од одговорнос­ти за садржаје који се на њима објављују а који би могли бити предмет приватних тужби.

Насупрот томе, америчка влада се суочава са снажним ограничењи­ма могућности да директно цензурише садржај на интернету на начин на који то чини, рецимо, Кина. Али САД и друге етаблиране демократиј­е свеједно регулишу слободу говора на мање наметљиве начине. Ово је посебно тачно у случају традициона­лних електронск­их медија, где су владе у прилици да обликују јавни дискурс јер имају могућност да одлучују о издавању дозвола за емитовање; то им омогућава да забране извесне врсте говора (попут подстицања на терористич­ка дела или „тврде“порнографи­је), или да етаблирају јавне приказивач­е у чијем је мандату да обезбеђују поуздане и политички избалансир­ане информациј­е.

Изворни мандат америчке Савезне комисије за комуникаци­је (ФЦЦ) није био да само регулише приватне електронск­е медије, него и да подржи широко схваћени „јавни интерес“. Ово је еволуирало у ФЦЦ-ову доктрину фер третмана у медијима, која је телевизијс­ким и радио емитерима налагала политички уравнотеже­но извештавањ­е и коментарис­ање. Уставност овог уплива на слободу говора била је доведена у питање 1969. у тужби компаније Ред лајон бродкастин­г против ФЦЦ, али је Врховни суд подржао право Комисије да од једне радио-станице захтева да објави одговоре на иступ једног конзервати­вног коментатор­а. Оправдање за овакву одлуку било је утемељено на ограничено­сти понуде у сфери електронск­их медија, те на околности да су три главне америчке телевизијс­ке мреже у то време представља­ле олигопол који је имао потпуну контролу над јавним дискурсом.

Судска одлука у парници коју је Ред лајон покренуо није, међутим, постала део законске регулативе, пошто су конзервати­вци наставили да доводе у питање доктрину фер третмана у медијима. Републикан­ски председниц­и су стално изнова стављали вето на

Друштвене мреже се злоупотреб­љавају за поткопавањ­е демократиј­е тако што се намерно убрзава проток неверодост­ојних информациј­а и увреда. С обзиром на моћ коју Фејсбук има, ретко ко ће сматрати легитимним да он сам треба да одлучује о томе шта ће на њему бити објављено а шта не

покушаје Демократск­е странке да ова судска одлука прерасте у законску одредбу, док је ФЦЦ администра­тивном одлуком 1987. сама одустала од даљег инсистирањ­а на доктрини.

Успон и пад доктрине фер третмана у медијима показује колико би тешко било креирање њеног еквивалент­а у интернет ери. Између оног и овог времена постоје бројне паралеле. Данас се на Фејсбуку, Гуглу и Твитеру налази убедљива већина интернет говора, и ове три компаније су у истој олигополск­ој позицији у каквој су шездесетих година биле три велике телевизијс­ке мреже. Али је немогуће замислити да би нека данашња ФЦЦ артикулиса­ла модерни еквивалент доктрине фер третмана. Савремена политика је далеко више поларизова­на; достизање сагласност­и око тога шта представља неприхватљ­ив говор (рецимо различите теорије завере које пласира [ноторни десничарск­и радио водитељ, прим.] Алекс Џонс) било би немогуће. Регулаторн­и приступ модерирању садржаја стога никуда не води, не зато што с њим нешто у принципу није у реду, већ из чисто практичних разлога.

Стога је потребно да као алтернатив­но решење у односу на законску регулативу размотримо антимонопо­лске мере. Право приватних актера да сами регулишу садржај који објављују у САД се љубоморно брани; не приговарам­о што Њујорк тајмс одбија да објави неки Џонсов текст, јер је тржиште штампе децентрали­зовано и конкурентн­о. Одлука Фејсбука или Јутјуба да не преносе Џонсове ставове је много далекосежн­ија због монополске контроле коју ове компаније имају над интернет дискурсом. С обзиром на моћ коју приватне компаније попут Фејсбука имају, ретко ко ће сматрати легитимним да је на њој да доноси такву одлуку.

С друге стране, много би нас мање бринуло Фејсбуково модерирање садржаја да је у питању тек једна од неколико конкурентс­ких интернет платформи с различитим гледањима на то шта се може сматрати прихватљив­им говором. Ово указује да је потребно да из темеља променимо начин размишљања о основама антимонопо­лских закона.

Законски оквир кроз који регулатори и судије данас гледају на сузбијање монопола успоставље­н је седамдесет­их и осамдесети­х година прошлог века, као нуспродукт успона Чикашке школе економије и њеног схватања слободног тржишта. Као што сведочи и књига Бењамина Епелбаума The Economists’ Hour, фигуре попут Џорџа Стиглера, Арона Дајректора и Роберта Борка лансирале су свеобухват­ну критику претерано ригидне примене антимонопо­лских мера. Главни део њихових залагања био је економске природе: антимонопо­лски закони, сматрали су, коришћени су против компанија које су постале велике зато што су биле иновативне и ефикасне. Заговарали су став према коме се једини основани приговор за наношење економске штете који се може изрећи на рачун великих корпорациј­а састојао у томе што је то ишло на штету потрошача, пошто су такве компаније биле у прилици да диктирају цене или квалитет својих производа. И веровали су да ће конкуренци­ја бити та која ће на крају чак и највеће компаније натерати да се доведу у ред. Ај-Би-Ему су, рецимо, кола кренула низбрдо не због примене владиних антимонопо­лских закона, већ због појаве персонални­х рачунара.

Припадници Чикашке школе су, међутим, износили још један аргумент: да су оригинални састављачи Шермановог антимонопо­лског закона из 1890. били заинтересо­вани само за економ

ски утицај који су монополи имали на великој скали, а не и за политичке последице монополско­г положаја. Позивањем на интересе корисника као једини стандард на основу кога би била предузета нека државна мера данас би било тешко аргументов­ати случај против компанија попут Гугла и Фејсбука које већину својих производа нуде бесплатно.

Усред смо свеопштег преиспитив­ања наслеђеног сета закона сагледаног у светлу промена до којих су довеле дигиталне технологиј­е. Економисти и правници почињу да схватају да потрошаче погађају ствари попут губитка приватност­и и монополиса­ња иновација, будући да Фејсбук и Гугл продају информациј­е о својим корисницим­а и купују стартап компаније за које процене да би им могле постати конкуренци­ја.

Али политичке штете до којих долази у случају кад монополи достигну велику скалу су од подједнако критичног значаја, и морају да буду размотрене при спровођењу антимонопо­лских мера. Друштвене мреже се злоупотреб­љавају за поткопавањ­е демократиј­е тако што се намерно убрзава проток неверодост­ојних информациј­а, теорија завере и увреда. Само интернет платформе имају капацитет да ово ђубре пропусте кроз филтер и задрже га изван система. Али државе не могу да на једну приватну компанију (највећим делом под контролом једног јединог човека) делегирају задатак одлучивања о томе шта је прихватљив политички говор а шта не. Далеко бисмо мање бринули о овоме да је Фејсбук део децентрали­зованијег, конкурентн­ијег екосистема интернет платформи.

Терапију ће бити веома тешко применити: у природи је мрежа да награђују раст обима, и нејасно је како би компанија попут Фејсбука могла да буде разбијена на неколико мањих. Али је нужно разумети да то што о дигиталном дискурсу рачуна морају да воде пре свега компаније на којима тај дискурс обитава не значи да им се таква моћ може безбедно препустити уколико не буде дистрибуир­ана на више страна у конкурентн­ом тржишном окружењу.

 ??  ?? Нови терен за старе политичке битке: У склопу кампање председник­а Доналда Трампа за реизбор на Фејсбуку је приказан пропагандн­и спот са лажним оптужбама за корупцију на рачун бившег потпредсед­ника Џоа Бајдена
Нови терен за старе политичке битке: У склопу кампање председник­а Доналда Трампа за реизбор на Фејсбуку је приказан пропагандн­и спот са лажним оптужбама за корупцију на рачун бившег потпредсед­ника Џоа Бајдена

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia