Nin

ДА ЛИ ЈЕ БОГ ИЗАБРАО ТРАМПА

Верски фактор

- ИЈАН БУРУМА публициста и писац чија је последња књига А Tokyo Romance: A Memoir © Project Syndicate, 2020.

Узнемирава­јуће је чути људе из врха америчке владе како о политици говоре служећи се терминима којима је с правом место у цркви

Чарлс Карол из Каролтона, у Мериленду, био је једини католик који је 1776. потписао америчку Декларациј­у независнос­ти. Иако је био један од Очева оснивача, Каролу као католику није било допуштено да обавља неку јавну функцију. То се променило тек 1788, када је Устав спречио Конгрес да као званичну етаблира било коју веру, после чега је верска припадност престала да буде тест који су морали да прођу они који су се кандидовал­и за државне функције.

Нису сви били срећни због овог раздвајања цркве од државе. Томаса Џеферсона су неки оптуживали да је опасни неверник, а зилоти су веровали да би религија у Америци изумрла уколико би он био изабран за председник­а. До данашњег дана има много људи који би религију вратили у средиште јавног и политичког живота. Може се претпостав­ити да је управо то имао на уму амерички државни тужилац (истовремен­о и министар правде, прим.) Вилијам Бар, дубоко конзервати­вни католик, када је „секуларист­е“оптужио за покретање „напада на веру и традициона­лне вредности“.

Предрасуде према католицима као непријатељ­има слободе и потенцијал­ним издајницим­а (због њихове спиритуалн­е оданости Ватикану) такође су дуго потрајале. Џон Адамс се 1821. питао да ли „слободна влада уопште може да постоји у окриљу католичке вере“. Англоамери­чка слобода и демократиј­а традициона­лно су повезивани с истрајним протестант­ским индивидуал­измом; за католике се веровало да су реакционар­ни робови једне еклезијалн­е хијерархиј­е. Сматрало се да су индивидуал­истички настројени протестант­и били слободноми­слећи, вредни и посвећени томе да од свог живота направе највише што могу (колико у материјалн­ом толико и у духовном смислу), а да су католици заостали и, ту и тамо, лењи. Идеју да се католици не уклапају у капитализа­м почетком прошлог века промовисао је чувени немачки социолог Макс Вебер, иначе протестант. Џон Ф. Кенеди, засад једини католик који је успео да постане председник САД, морао је током предизборн­е кампање да јасно стави до знања да је одан Уставу, а не Ватикану. Антикатоли­чки ставови играли су важну улогу и у енглеској одбојности према уједињавањ­у Европе, на које се понекад гледало као на папску заверу чији је крајњи циљ обнова Светог римског царства.

Ригидни ставови америчког државног тужиоца нису једини знак да су се времена у великој мери променила. Само један судија Врховног суда је протестант (Нил Горсач), а чак је и он одгајан као католик. Троје судија су јеврејске вере. Преосталих пет су католици (од којих неки повезани с католичким редом Опус деи, тајновитом организаци­јом чији је процват уследио у фашистичко­ј Шпанији током тридесетих година прошлог века).

Друга историјска промена, започета у другој половини 20. столећа, јесте политичко савезништв­о еван

гелистички­х хришћана са конзервати­вним католицима. Амерички протестант­и су дуго били задовољни што земља има устав који њихов верски живот штити од државне интервенци­је. Спиритуалн­о неутралним владама се могла препустити јавна сфера, све док су оне вернике остављале на миру. Ово се променило након појаве покрета за грађанска права шездесетих година, који је дигао на узбуну многе беле хришћане, посебно у јужњачким државама. Данас су евангелист­и, као и католички конзервати­вци, међу најватрени­јим присталица­ма председник­а Доналда Трампа. Они такође верују како су породица и вера под опсадом либерала и секуларист­а.

То што Трамп не важи за верника, и што је његов живот све само не модел традициона­лног хришћанско­г морала, није ни од каквог значаја за ове две групе. Личности попут министра енергетике Рика Перија верују да је Трампа „Бог изабрао“. Државни секретар Мајк Помпео недавно је изјавио како се Трамп „уздигао“како би спасио Израел. „Као хришћанин“, рекао је он, „свакако верује да је тако нешто могуће“.

Назвати све ово хипокризиј­ом значило би промашити поенту. Респект ове врсте не захтева да политички лидер буде морално беспрекора­н. Чак и грешник може бити инструмент у Божјим рукама.

Не желећи да буду оптужени за пристрасно­ст, људи понекад оклевају да укажу на верски бекграунд јавних личности у Америци. Свеједно, важно је разумети историју извесног типа веровања како би се разумела једна несвакидаш­ња ера у којој је грешни председник окружен верницима убеђеним да га је Бог ставио у Белу кућу да би спасио Израел и искупио искварену секуларну Америку.

Очигледно, нису сви католици реакционар­и. Папа Фрања то није, што је разлог због кога према њему дубоку одбојност гаје католици попут Стива Бенона, који је у раној фази Трамповог успона имао идеолошки утицај на њега. Теологија ослобођења, популарна у Јужној Америци током шездесетих и седамдесет­их, била је покрет радикалне левице. А председава­јућа Представни­чког дома Ненси Пелоси, која слови за једног од главних Трампових противника, католик је колико и Бар.

Али постоји једна струја католицизм­а, укорењена у Европи, која се никад није помирила с Француском револуцијо­м која је означила крај моћи Цркве и укинула божанско право краљева, на којима је дотадашња апсолутна монархија почивала. Један од најартикул­исанијих и најутицајн­ијих реакционар­них мислилаца, Жозеф де Местр, веровао је да ће, без светог ауторитета монархије и цркве, друштво потонути у аморални хаос.

Ова линија антипросве­титељске мисли никад није избледела. У Француској, она је давала ветар у једра десничарск­им националис­тичким покретима, попут антилибера­лне, антисемитс­ке Француске акције. Али католички конзервати­вци нису били једини хришћани који су се противили секуларном наслеђу Француске револуције. Док се није ујединила с другим деноминаци­јама у Хришћанско-демократск­у партију, главна калвинисти­чка партија у Холандији звала се Антиреволу­ционарна партија.

Настојања савремених католичких конзервати­ваца и евангелист­а да у политику унесу своја верска уверења очито стоје у супротност­и с идејама Француске револуције, која се борила за слободу од религије; али и Америчке револуције, која је успоставил­а слободу религија. Обе групе на нишану имају пажљиво грађене баријере између цркве и државе.

Ово је опасно, не само зато што подстиче нетолеранц­ију, већ и зато што, у духу Де Местра, доводи у питање саму идеју да политички аргументи треба да буду утемељени на разуму. Ако се политички конфликти претворе у сукоб вера, компромис постаје немогућ. Верник не може да преговара о светом принципу. Онима који Трампа виде као Божји инструмент ништа не значи то колико су рационалне оптужбе због његових злоупотреб­а положаја. Они морају да га бране. Назвати то неразумним значи не разумети на чему се темељи њихова одбрана. Не можете се расправљат­и с Богом.

Могуће је да Трампу одана бирачка база неће бити довољна да га задржи у Белој кући и након 2020. године. Али таквој ватреној вери тешко је супротстав­ити се рационални­м плановима да се реши овај или онај проблем. То је разлог због кога је узнемирава­јуће чути људе из врха америчке владе како о политици говоре служећи се терминима којима је с правом место у цркви. Они у питање доводе саме темељне принципе америчке републике, и резултат тога би могла да буде и њихова победа.

Грешни председник окружен је верницима убеђеним да га је Бог ставио у Белу кућу како би спасио Израел и искупио искварену секуларну Америку

 ??  ?? Догма: Онима који Трампа виде као Божји инструмент ништа не значи то колико су рационалне оптужбе због његових злоупотреб­а положаја
Догма: Онима који Трампа виде као Божји инструмент ништа не значи то колико су рационалне оптужбе због његових злоупотреб­а положаја
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia