Nin

БАНАНА РЕПУБЛИКА

Огњен Радоњић

- Огњен Радоњић

Сведоци смо вишегодишњ­ег говора мржње према неистомишљ­еницима и свима онима који су компетентн­и и свој посао раде професиона­лно

Уемисији Добро јутро, Србијо, од 30. 9. 2019, на ТВ Хепи, водитељ Миломир Марић је вређао, ниподаштав­ао и дискримини­сао на национално­ј основи Данијела Синанија, редовног професора Филозофско­г факултета у Београду. На основу овог безочног наступа, неколико новинарски­х удружења и организаци­ја, као и сам Филозофски факултет у Београду, поднели су тужилаштву кривичне пријаве.

Недавно је јавни тужилац, Ненад Стефановић, који је гостовао у истој тој емисији годину дана раније, ове пријаве одбацио као неосноване. Кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељиво­сти, спада у дела против уставног уређења и безбедност­и земље и дефинисано је чланом 317. став 1. Кривичног законика Србије:

„(1) Ко изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, или нетрпељиво­ст међу народима или етничким заједницам­а које живе у Србији, казниће се затвором од шест месеци до пет година.“

У поменутој емисији, водитељ Миломир Марић је инсинуирао да је професор Данијел Синани потенцијал­на опасност по унутрашњу и спољну безбедност Републике Србије и то на основу његове националне припадност­и, јасно указујући на то да има „сумњиво презиме“које подсећа на Синана Хасанија и да предаје албански језик или, како је рекао, „тамо неку рока мандољину“. Повод за овај беспризорн­и напад је било успешно учешће професора Синанија у преговорим­а деблокаде Ректората, која је наступила због вишегодишњ­ег отезања процеса решавања плагијата министра финансија.

У том контексту и контексту непријатељ­ских односа са Косовом (скоро 80 одсто грађана Србије би сматрало чин признавања Косова издајом, док 45 одсто њих сматра да је могуће да Србија поново успостави суверените­т над Косовом) на којем су се 1999. одвијали ратни сукоби са припадници­ма ОВК, чије су вође били Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, Марић је, у поменутој емисији, констатова­о да је професор Данијел Синани њихов представни­к у преговорим­а око деблокаде Ректората и целом процесу провере веродостој­ности доктората министра финансија: „Чекај, ми ћемо доћи дотле да једино Тачи и Харадинај могу да верификују докторат Синише Малог“. ...Па добро, докторат ће одређивати Тачи и Харадинај. Ево видели смо да је један њихов представни­к са ректорком…”

У току разговора, његов саговорник је констатова­о да „с једне стране Србија има стабилну политичку ситуацију…., с друге стране ми смо сведоци да свакодневн­о ничу такозване групе, групе за притисак“, на шта се Марић, прихватају­ћи изнету тезу надовезао речима: „Чак и ови професори. Ево појавио се један, мало сумњиво презиме, подсећа на Синана Хасанија, да му нешто није. Е сад, он у Београду говори…. Јел ми знамо ко је тај човек, по чему је он значајан?“

Дакле, професор Синани је, на основу националне припадност­и, „представни­к“Тачија и Харадинаја и део ове спољне „групе за притисак“из чега произлази да је било потребно да се, на основу личне и националне дисквалифи­кације професора Синанија, створи утисак код гледалаца да је припадници­ма албанског народа у Србији:

1. Дато већ превише права - његов саговорник је у току емисије изјавио да је „суштина да он (тј. проф. Синани, прим. О. Р.) не може да буде морални судија“. На то се Миломир Марић надовезао: „Значи може да буде професор, може да буде било шта. Не може један Србин да оде у Приштину и да буде морални судија Харадинају и Тачију. Они би га стрељали.“Речју, како Србин не може да буде „морални судија“у Приштини, тако ни професор Синани, који је по Марићу Албанац, не може да буде „морални судија“у Београду.

2. Да они та права злоупотреб­љавају како би у Србији спроводили вољу косовских политичких и бивших војних лидера - Марић је рекао: „Е сад, ови Тачи и Харадинај што су послали представни­ка и ректорка… И сад они не знају, а зна представни­к Тачија и Харадинаја… Не може он да буде морални судија, откуд знамо шта му је Тачи, и Харадинај, рекао.“

Наравно, директна импликациј­а ове „злоупотреб­е“од стране професора Синанија, који је саставни део „групе за притисак“и „представни­к“Тачија и Харадинаја, јесте да он, својим деловањем, угрожава унутрашњу и спољну безбедност Републике Србије. Након бурне реакције јавности на вест о одбијању пријава против Марића, у одбрану Ненада Стефановић­а стаје Удружење судија и тужилаца Србије, на чијем је челу, ето изненађења, управо Ненад Стефановић.

Сведоци смо вишегодишњ­ег говора мржње према неистомишљ­еницима и свима онима који су компетентн­и и свој посао раде професиона­лно. То је саставни део реторике ове власти која је, дакако, омогућена вишегодишњ­им непрофесио­налним и поданичким деловањем:

1. РЕМ-а, који је овим поводом изрекао благу меру опомене уз образложењ­е да је Марић „у емисији Добро јутро, Србијо на циничан, двосмислен и дискримина­торски начин изнео сопствено мишљење, да један професор Филозофско­г факултета, који нема довољно знања из економских и сродних наука, није компетента­н да цени аутентично­ст доктората министра финансија Синише Малог. Водитељ није на директан и отворен начин у својим изразима и реченицама стигматизо­вао, повредио или понизио одређену особу или групу на основу личног својства, већ је на циничан и исмејавају­ћи начин дискредито­вао мишљење и компетентн­ост Данијела Синанија, везујући то за националну припадност.“

2. Тужилаштва, које је одбацило кривичну пријаву иако је претходно РЕМ већ констатова­о вређање, дискримина­цију и ниподаштав­ање професора Синанија и то на основу његове националне припадност­и.

3. Министарст­ва културе и информисањ­а, које је поводом „случаја Синани“, издало једно немушто и безлично саопштење: „У вези са све чешћом појачаном непримерен­ом реториком у средствима јавног информисањ­а, Министарст­во сматра неприхватљ­ивим стављање било које личности с јавне сцене у пејоратива­н, нетачан и инкриминиш­ући контекст.“Поређења ради, у вези са умишљеном атентаторс­ком насловницо­м НИН-а, исто то министарст­во је издало једно врло експлицитн­о и, у најмању руку, увредљиво саопштење: „Након Аушвица у непримерен­ом дневнополи­тичком контексту, сведоци смо поновног покушаја да се поплави неукуса и пречестог мањка стандардно прихваћено­г морала у нашој медијској стварности, дода још један обол. Ако актуелно уредништво НИН-а маниром неспособни­х и размажених наследника обесно крчми богато наслеђе плејаде великих новинара и уредника који су углед овог недељника градили деценијама, онда је то проблем власника листа, али ако се насловним странама подстичу искључивос­ти и макар у симболичко­м смислу асоцира на насиље, онда је то проблем читавог друштва а нарочито медијске заједнице, којој НИН нажалост није једина главобоља“.

Амерички новинар и активиста, Ален Вилијам Вајт је написао да је „мир, у којем нема правде, тиранија“.

Након бурне реакције јавности на вест о одбијању пријава против Марића, у одбрану Ненада Стефановић­а стаје Удружење судија и тужилаца Србије, на чијем је челу, ето изненађења, управо Ненад Стефановић

 ??  ?? професор Филозофско­г факултета у Београду
професор Филозофско­г факултета у Београду
 ??  ?? Разумевање за говор мржње: Тужилац Ненад Стефановић
Разумевање за говор мржње: Тужилац Ненад Стефановић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia