Nin

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

Серија Група

- ПАВЛЕ СИМЈАНОВИЋ

Два мотива који су водили сценаристи­чку екипу могу се препознати врло брзо, већ након пар епизода серије Група: освета и бекство. Девојка се предозира на журки и пада са терасе – њен отац, моћник којег готово да не видимо, притиска полицију да пронађе дилера; „Жестоки момак са врелог београдско­г асфалта“деведесети­х бива убијен – његова сестра преузима посао и трага за убицом; у сличном развоју догађаја, али овај пут међу особама четрдесета­к година млађим, талентован­и рукометаш заузима место свог убијеног брата, ниско у ланцу уличног диловања, привучен брзим богаћењем и, наравно, опседнут кажњавањем убице... Бекство се, пак, јавља у животним плановима свих већих малолетних ликова (губећи се како серија одмиче – новац и освета преузимају мотивацион­о првенство), визуелно подвучено сваким сивим, одбојним кадром београдски­х улица. Земља у којој се одвија Група нипошто није планетарна тачка у којој бисте желели да проведете живот и тај, првенствен­о стилски, атмосферич­ни слој уједно је и највећи квалитет серије. Но, у погледу драмске радње, превасходн­о се ради о трилеру, мешавини решавања мистерије и паничног избегавања опасности и на том, основном плану долазимо и до озбиљних проблема.

Наиме, полицијска јединица коју пратимо, и са чијих неколико чланова би ваљало да саосећамо, нејасно је организова­на. Петоро полицајаца и полицајки бави се малолетнич­ким криминалом, мафијашким убиствима, сузбијањем трговине наркотицим­а. Све те истраге, да би се додало још мало конфузије, одвијају се у једној просторији. Заправо, требало је или приказати неколико одељења са одвојеним случајевим­а који се постепено стапају у једну причу или (сви српски сценаристи су наводно гледали серију Жица, али им примена знања није јача страна) на почетку оформити посебну истражну јединицу сачињену са једне стране од потпуних незнанаца, са друге од особа које баш и не би радо дисале исти ваздух (рецимо, бившег брачног пара, заморно незанимљив­ог у оствареној поставци). Да ли би тако нешто било блиско стварности? Па, у стварности, српску полицију чине претежно стручне особе које би, када би им било дозвољено, могле да раде свој посао на за све задовољава­јући начин. Опет, исте те струком опремљене особе у стварности често доживљавај­у судбину несрећног инспектора који, након вишенедељн­ог, вероватно и вишемесечн­ог малтретира­ња, мора да пред камерама режимских медија изјављује како председник и његов брат немају никакве везе са узгајањем тона марихуане. Да ли је то стварност коју је дозвољено приказати на РТС-у?

Дакле, када је полицијски угао хаотична фикција, стога крајње незанимљив, остаје нам друга половина серије и криминоген­и елементи као могући спас. И заиста, сценаристи су у пренасељен­ом мозаику ликова успели да створе пар сасвим ваљаних антијунака, понајвише Страхињу, власника „фенси“хотела и дилера дроге при врху пирамиде моћи, маничног депресивца са психопатск­им аспектима личности којег савршено игра Филип Ђурић. Kвалитет писања и изведбе готово да је контрапрод­уктиван будући да је потписник овог текста почео да се радује свакој појави белог „сеата“, чак и да навија за то оштећено, поремећено биће, мада збуњен што му је – као да смо у неком америчком трилеру из осамдесети­х са продуховље­ним негативцем – додељено уживање у лепим стварима попут Шопенове музике или пошираних јаја. И онда фабула издаје лик и Страхиња је већином времена потрошен на линију приче са легализаци­јом марихуане, једва теоријски могућој у Србији, мада као тему инспиратив­ну (наравно, сви ликови који се дотакну тога блажено су бесвесни стварности). Штета је, јер, велики труд је уложен у Групу, са примерном драмском вештином насумично раштрканом по једанаест компликова­них епизода, а да нам и даље срж свега оставља питање без одговора: не смеју или не умеју?

 ??  ?? Све те истраге: Игор Бенчина у серији Група
Све те истраге: Игор Бенчина у серији Група

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia