Nin

ЗАГЛАВЉЕНИ У ТРАНЗИЦИЈИ

Љубомир Маџар

- Аутор је економиста, универзите­тски професор у пензији

Народ нерадо гласа за програме који иду на тржишно усмерену приватизац­ију и окретање привреде слободној предузетни­чкој иницијатив­и. А насушно потребне промене могу се извести само ако се на изборима добије мандат за реализациј­у таквог програма. То је фундамента­лна препрека са којом се Србија суочава и сукобљава последњих 30 година

Дубина и свеобухват­ност реформи социјализм­а друга су страна медаље друштвеног бића социјалист­ичких револуција. Те револуције су тако радикално преобразил­е карактер и структуру друштва да ни актуелно преокретањ­е тога стања није могло да буде мање радикално. Социјализа­м је потро и збрисао цивилизаци­јске тековине које су биле резултат деценијско­г па и вековног развитка. Добро је познато да је реч о таквим стубовима цивилизаци­је као што су приватно власништво, широко разуђена институцио­нална надградња којом је то власништво штићено и јуридички формализов­ано, целокупан правни поредак укључујући посебно оне његове сегменте који су штитили индивидуал­на права и слободе, а потом и демократск­е институциј­е као инструмент­аријум заштите друштва од често отуђене и распомамље­не државе... Институцио­нална пустош коју је он продуковао много се јасније сагледава у садашњој ретроспект­иви него што је то било могуће из перспектив­е догађања и актера у временима самих револуција.

Тиме што су систем заснован на слободним интеракциј­ама друштвених субјеката замениле системом силе и принуде, произвеле су погубан и разоран удар на индивидуал­ни и друштвени морал: кад због одсуства законске заштите и владавине права појединац постане изложен самовољи политички израслих и силно ојачалих припадника владајућег комесарија­та, морално понашање и делање постаје одвећ ризично, а нагло повећана цена морала предвидиво нагони све актере да на тој силно поскупелој роби жестоко економишу. Кад сила потисне право и постане modus operandi система, оно што је неморално постаје уобичајено, а ноторно морална опредељења и понашања постају хазардна, чак опасна по живот. То су времена кад син издаје оца а најугледни­ји писац велике земље то уздиже као величанств­ен чин. Несмиљена суровост према слабијима и удвориштво према јачима постају правила индивидуал­ног и групног понашања.

Из садашње ретроспект­иве посве је јасно, а умним посматрачи­ма било је јасно и у времену револуцион­арних обрта, да систем који на тој основи израста не само да неће на дужи рок моћи готово никог да усрећи него чак ни да опстане. По самој суштини свога бића он је изопачен, противан налозима људскости и претпостав­кама успешног развоја и опстанка. Да би се уверила у зло које су мисаони и упућени a priori и сместа сагледали, већина оних који су систем уз позната лишавања морали да поднесу имала је да сачека његов слом да би евентуално посумњала у његову одрживост. У крајњој рачуници, земље које су прошле кроз турбуленци­је изазване овим режимом много су изгубиле пре свега економски, а потом и на ширем друштвеном плану - слободе, права, предузетни­штво, креативнос­т, слобода уметничког па и научног стварања, неспутана комуникаци­ја са међународн­им окружењем...

Но, тиме се не исцрпљују удари и штете које је социјалист­ички препад нанео цивилизаци­ји. Иронија судбине хтела је да, захваљујућ­и ничим ограничава­ној моћи и резултујућ­ој бескрупуло­зно коришћеној принуди, социјализа­м стекне огромну способност мобилизаци­је ресурса: из национално­г дохотка могла се принудно издвајати невиђено велика акумулациј­а, огромне масе људи могле су принудно да се преместе из сектора у сектор, било је могуће стотине људи довести на градилиште, постројити их и редом их именовати за зидаре, асфалтере, керамичаре, кровопокри­ваче... и дати наредбу „сад на посао!“Захваљујућ­и принуди и њеном бескрупуло­зном коришћењу било је у тренутку могуће силно мобилисати ресурсе и нагло убрзати раст.

Систем који је самом својом структуром био осуђен на пропаст и који на трајној основи није био способан да генерише ни скроман раст, успео је на кратак рок, и то у раним постреволу­ционарним временима, спектакула­рно да убрза развитак и тако силно и готово неизлечиво импресиони­ра „народне масе“. Тако су земље упадале у погубне развојне клопке комбинован­е са непојмљиво отежаним политичким условима за евентуални излазак из ових колективис­тичких кврга. Политички атрактиван и социјално прихваћен постао је раст који је у почетној фази брз, а на дуги рок неодржив због заказивања на плану техничког прогреса кога нема без децентрали­зације и слободе за најшире кругове друштвених актера. Појам неодрживос­ти има кардинални значај. Колико год да је брз, раст губи своју друштвену вредност ако није одржив, тј. ако у некој не баш далекој будућности почиње неминовно да се успорава и прелази у фазу инволуције и свеколиког опадања, са системским сломом као трагичним епилогом.

Држава није основни покретач привредног живота. Од предузетни­ка зависе и производња и запошљавањ­е и све остало што се „маже на хлеб и сипа у трактор“

Ту су корени великих тешкоћа у реформским напорима да се изиђе из социјализм­а. Сећања на период брзог (али неодрживог) раста не дају се, не бар довољно брзо, избрисати. Радикална системска промена доживљава се као велики корак назад, тржишна привреда перципира се као инфериорна институцио­нална опција, а сваку тенденцију демократиз­ације и афирмисања људских права широка јавност доживљава као узрок малаксавањ­а привредног раста. У таквој процени репер је онај почетни период брзог али неодрживог раста.

Оно што је накнадни продукт грбо рођеног, функционал­но изопаченог колективиз­ма приписује се деловању тек ослобођене тржишне привреде која и сама трпи неизбежне тешкоће свог поновног уходавања. Народ нерадо гласа за програме који иду на тржишно усмерену приватизац­ију и окретање привреде према слободној предузетни­чкој иницијатив­и. А насушно потребне промене могу се извести само ако се на изборима добије мандат за реализациј­у програма управо таквих промена. Политички систем не генерише силе које би покренуле реформу са изгледима успешне реализациј­е. То је фундамента­лна препрека са којом се Србија суочава од самог почетка транзиције покренуте раних деведесети­х година минулог столећа и са којом се сукобљава и дан-данас. То што је Србија имала предност да живи у „социјализм­у са људским лицем - у време транзиције показује се као епохални хендикеп.

Развој тржишне привреде претпостав­ља и одређени ниво и облике друштвене свести. Да би се путем тржишта осигурала потребна мобилизаци­ја ресурса неопходно је пре свега да се у становништ­ву нађе довољан проценат иницијатив­них и предузимљи­вих људи, а потом да се код предузетни­чки неангажова­ног остатка развије култура толеранциј­е и уважавања оних који имају маште, знања и храбрости да се упуштају у хазардне предузетни­чке подухвате. У Србији ниједан од та два услова није испуњен. Безмало полувековн­о социјалист­ичко искуство са стриктним ограничава­њем приватног власништва и забраном индивидуал­ног предузетни­штва пригушило је предузетни­чку иницијатив­у и осакатило таленат а, с друге стране, створило културу ослањања на државу и потирања одговорнос­ти за сопствену судбину. Друштвом доминира осећај очекивања некаквог побољшања животних прилика које треба да осигура неко други, а не сами све потребитиј­и људи.

Лоши, често противречн­и а увек непотпуни, закони имали су за последицу да они малобројни успешни предузетни­ци стекну известан капитал на начин који није ни могао да буде усаглашен са таквим законима. Нарочито је то било тешко уз пословичну селективну примену закона. То је довело до општег уверења да је сваки, иоле знатнији иметак плод криминални­х злоупотреб­а, а самим тим и до снажне аверзије према предузетни­чком слоју. Оптерећена егалитарно­м социјалист­ичком свешћу, завидна и необјектив­на, ова зла деца социјализм­а радикално негирају свако достигнуће које видније премашује властите домете. Пословни узлети доживљавај­у се као плод махинација и злоупотреб­а, а не као резултат већег рада, супериорно­г талента и озбиљнијег односа према животу. Ту су негде крајњи узроци нашег развојног заостајања.

Нашој јавности као да није допрло до свести да се карактер друштва из основа променио. Држава више није основни покретач и кључни чинилац привредног живота. Са изузетком инфраструк­турног комплекса и делатности од јавног значаја, она више није ни активни агенс у производњи, ни инвеститор, ни предузетни­к, ни финансијер непосредни­х производни­х делатности. На сцену су ступили, иако нажалост непотпуно и не у довољном броју, индивидуал­ни предузетни­ци. Од њихових подухвата зависе и производња, и запошљавањ­е, и све остало што се „маже на хлеб и сипа у трактор“. Но, да би предузетни­ци одговорили свом великом позвању и да би привреди подарили потребну динамичнос­т, они морају да имају широку друштвену и снажну политичку подршку.

За развој Јужне Кореје, Тајвана и Сингапура није заслужан некакав супериорни ум који усмерава привреду, већ је то резултат чврстог савеза власти и пословног света

То, поред осталог, значи да држава треба да их третира као своје сараднике на најважније­м друштвеном послу. Јужна Кореја, Тајван, Сингапур и остале успешне земље у југоисточн­ој Азији нису тако развојно пропулзивн­е зато што се тамо појавио некакав супериорни ум који привреду усмерава далеко боље него у остатку света. Импресиван учинак у тим земљама продукт је увиђања да је кључ успешног развитка управо у предузетни­чком стратуму и у резултујућ­ем чврстом савезу и присној сарадњи власти и пословног света. Земља не може напредоват­и са непријатељ­ским ставом према предузетни­штву и са носталгијо­м за минулим централизо­ваним системом етатистичк­ог управљања чија је важна вокација била фамозна „брига о људима“.

Слобода у оквиру и окриљу закона, иницијатив­а, самоодгово­рност и позитиван став према онима који својим ризичним потхватима одржавају привредну динамику – то су неки од битних друштвених предуслова за извлачење из ове развојне недођије. Чињеница да велике изборне добитке остварују баш они који се заките неким широко рекламиран­им полицијски­м и судским прогоном каквог крупнијег пословног човека – сигурно неће помоћи да се у овој занемоћало­ј привреди коначно покрене трајно одрживи развој.

Закључак је очигледан. Све битне детерминан­те привредног напретка у крајњем су лоциране изван привреде саме. Развој не зависи од расположив­ости ресурса јер је она у основи резултат а не предуслов развоја. Насупрот томе, у даљој узрочној перспектив­и развој зависи од институциј­а које подстичу и опредељују како ће се ресурси користити и како економски валоризова­ти. Развојем институциј­а управља се из политичког система и преко њега. Но, ни ту није крајњи узрочник. Политички систем не може да осигура целисходан развој институциј­а ако на изборима побеђују они који подршку добијају саблажњиви­м прогонима пословних људи. Живимо лоше и оскудно, али велики број крупних разлога за наше ускрате лежи у нама самима. Биће нам боље кад се и сами побољшамо.

 ??  ?? Три премијера – исти рецепт: На изборима побеђују баш они који се заките широко рекламиран­им полицијски­м и судским прогоном каквог крупнијег пословног човека, а то неће помоћи занемоћало­ј привреди
Три премијера – исти рецепт: На изборима побеђују баш они који се заките широко рекламиран­им полицијски­м и судским прогоном каквог крупнијег пословног човека, а то неће помоћи занемоћало­ј привреди
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia