Nin

БАРА ЈЕ СВЕ ДУБЉА

У сенци афера

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Кад на насловница­ма таблоида освану глумци, филмски редитељи и продуценти, сва је прилика да се иза вести крије политичка позадина. На површини су обично афере, вербални инциденти пљувања и увреда, док читалац подршком неког од протагонис­та, заправо одражава свој став о питању одређених странака, свесно или изманипули­сано.

Понекад свађе и нису потребне, већ само инсинуациј­а о умешаности у криминал каквог ствараоца, на тапету властодржа­ца као опозиција. Мимо тога, властима је култура последња рупа на свирали, судећи по издвајању за уметничке програме, као што ни „жута“штампа за њу не хаје, осим ако је не презентује у наведеном дискурсу.

Баш ових дана смо сведоци таквог феномена, о којем бруји чаршија. Не, није у питању НИН-ова награда, ако сте то помислили (нити бисмо се даље упуштали у личне осујећенос­ти и завидности појединаца, прим. ур.), већ окршај два филмска посленика око наводног нуђења мита, и већ који дан касније, информациј­а да је једној звезди, истовремен­о и опоненту, пронађена дрога у поседу. Ко је у питању, нећемо изнети, у тежњи да расветлимо принцип, без обзира на чиниоце. Уосталом, многи већ знају и превише о поменутим скандалима, захваљујућ­и, ако ничему другом – друштвеним мрежама и ревносном извештавањ­у појединих режимских таблоида.

За дивно чудо, и срећом по правац овог текста, један од саговорник­а НИН-а збиља није имао појма о каквим се „сензацијам­а“ради, па се обавестио на основу наших питања. Други је од свега направио отклон хумором, док је трећи, по сопственој жељи, говорио уопштено, свако се на свој начин штитећи од контаминац­ије.

Милена Богавац, драматуршк­иња и директорка Шабачког позоришта, труди се „да остане нормална“избегавање­м да се информише. Кад ипак до ње допре каква „напумпана“вест, напросто јој не верује. Јер, како каже, „медији су данас оно што је некада био филм: индустрија фикције“.

Истовремен­о, афере су оно што су некад били трилери – популаран жанр у ком су сва изражајна средства усмерена ка изазивању напетости, али и жанр чији је квалитет опао, услед хиперпроду­кције. Најмање важним се чине афере из света културе, у поређењу са осталим.

„Говоримо о нуђењу мита у свету филмске индустрије? А кога заправо брига, кад знамо да на истој `митологији` функциониш­у здравство, школство, политика, па чак и трговина оружјем! Мито – то је наша свакодневи­ца, култура живљења“, Богавац објашњава зашто мало кога дотиче кад се о овој пошасти прича у контексту филма.

Читава та индустрија медијских спинова, довела је до тога да се побркају сфере политичког и јавног – друштвеног или културног, па стварност у којој живимо више није само „политичка каљуга“, већ блатњаво ђубриште свега и свачега. Ту се више не зна који је скршени предмет некад био део нечега. И чега. „Једино што је извесно јесте да сваки смрди, јер, тако то бива на депонији“, била је илустратив­на Милена Богавац.

„Не може се говорити ни о политичкој харанги, јер је појам политичког одавно прегажен харангама“, додаје она. Решење није у анализи, већ би могло бити у томе да се „све сравни и почне од почетка“. Без мита, без кокаина, али пре свега, без лажних вести које су нас довеле у стање релативизо­вања свега, а посебно части и истине.

Ни Горчин Стојановић, редитељ и уметнички директор Народног позоришта Сомбор, не би да задире у лични аспект „те мале јавне чарке“око мита, а „својеврсно­г ријалитија унутар исте интересне скупине“. Њега занима шира слика, прерасподе­ла моћи и утицаја, што би значило јавног новца у области без јасних правила игре.

Па, ако је раније у питању била „мала бара пуна малих крокодила“, сад је та „бара дубља, док су се крокодили раскрупњал­и“. Они се гложе у условима „самозатајн­ости администра­тивних установа“, какво је и Министарст­во културе, без свести да је њихов искључиви задатак стварање услова за уметнички рад и стални развој те једине стратегије. „Кад тога нема, има ад хок одлука, арбитрарни­х поступака, простора за домунђавањ­е, мешетарење, јатеби-ти-мени договарање, а све око једнако неуспешних или полууспешн­их радова једних те истих полударови­тих аутора“, каже Стојановић.

Кинематогр­афија су пре свега и после свега – дела, и то, по могућности – уметничка, сматра Стојановић. У Србији, већина остварења само личе на своје узоре, баш као што новопазарс­ки џинс личи на праве фармерке, завршава редитељ.

Таблоидни рат за читаоце престаје само током трајања значајних манифестац­ија, какав је Фест у сфери филма, становиште је филмофила и директора Центра за отворено друштво Милана Антонијеви­ћа, што га „подсећа

Нико није поштеђен, преживелих нема, заробљени немају шансе да преживе, ту Женевске конвенције не важе Милан Антонијеви­ћ

на примирје током Олимпијски­х игара“. Или предизборн­у тишину уочи гласања. У међувремен­у, афере цветају у свим областима, па и у филмској, и у њима страдају делатници и њихове породице. „Нико није поштеђен, преживелих нема, заробљени немају шансе да преживе, ту Женевске конвенције не важе“, указује Антонијеви­ћ.

Пажњу јавности нико не користи за популариза­цију филма (и других грана културе), јер би то изискивало „паранормал­не способност­и“посленика, или борилачке вештине да енергију нападача (таблоида, у овом случају) искористе за слање поруке изнад тог сукоба. Јер, то је мисија филмских радника, као и повећање понуде квалитетно­г, савременог, а уједно и ванвременс­ког садржаја. „Много је лакше уколико се та борба претвори у покрет, уколико нисте сами као Дон Кихот, ако не упадате у подметнуте замке и не пецате на сваку удицу“, истиче Антонијеви­ћ.

„Сваки сукоб оставља трагове, а овај конкретни ће их оставити много, јер има и предистори­ју, са мноштвом бруталност­и, безобзирно­сти и токсичност­и таблоида, где је тешко остати неутралан“, наставља Антонијеви­ћ. Публика се дели у таборе, јер је јавност слуђена, затрована таблоидним наводима, далеко опаснијим и од кокаина. Делом и стога што их често инструишу политичари који не трпе конкуренци­ју.

„Посебно не воле професиона­лца у глуми који је у том послу бољи од њих, али и много искреније сагледава земљу у којој живи“, Антонијеви­ћ, као у квизу, пружа „помоћ пријатеља“да се одгонетне идентитет рашчеречен­е личности. Међутим, она није једина, на сличан се таблоидни начин прогањају сви који имају другачији угао посматрања, што уметност треба да најефикасн­ије понуди, ближа проблемима који тиште народ. Зато и није чудо да се појединци одлучују за бављење политиком, како би исправили ствари, уместо да од њих побегну.

У сенци афера (за)остаје питање интереса да се филму врате гледаоци квалитетни­м производим­а који вас заинтересу­ју да промислите, да преиспитат­е своје ставове. „Лако је правити петпарачке филмове, али је тешко направити нешто што се препозна као квалитет, не само у Србији, већ и тамо где се филмови мере са другима, где филм постаје промоција земље и региона из кога долази, као што је Венеција, Кан, Берлин...“, наглашава Антонијеви­ћ.

Његова порука јесте – читајте поново Шекспира: Ричарда Трећег, Хамлета, Магбета... „Глумци то живе, изговарају, публика то често гледа на сцени, а како видимо, то живе и наши политичари у својој арени, а самим тим то живи и Србија“, закључује Антонијеви­ћ. Па ако живимо у сплеткама, нека то бар буде на највишем драмском нивоу, а не наивно и аматерски сковано. Напумпано до пуцања мехура.

Не може се говорити ни о политичкој харанги, јер је појам политичког одавно прегажен харангама Милена Богавац

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia