Nin

МАНЏУРИЈСК­И КАНДИДАТ У БЕЛОЈ КУЋИ

САД и Кина

- НУРИЈЕЛ РУБИНИ председник Roubini Macro Associates и професор економије на Стерновој пословној школи Њујоршког универзите­та © Project Syndicate, 2019.

Неразумева­њем света око себе и одбацивање­м савезника и пријатеља, све што ће Доналд Трамп постићи биће да, уместо Америке, поново великом учини - Кину

Финансијск­а тржишта су била охрабрена најавом да су Сједињене Државе и Кина постигле договор о „првој фази“трговинско­г споразума како би спречиле даљу ескалацију трговинско­г рата који воде. Али заправо има мало разлога за охрабрење. У замену за провизорни кинески пристанак на куповину већих количина америчких пољопривре­дних (и неких других) производа, те скромне уступке на плану права на интелектуа­лну својину и вредности јуана, америчка страна се сложила да не уводи додатне царине на 160 милијарди долара вредан кинески извоз у САД, те да укине неке од царина уведених у септембру 2019.

Добра вест за инвеститор­е јесте да ће овај договор спречити увођење додатних царина које би САД и глобалну економију могле да гурну у рецесију, те изазову крах на берзама. Лоша вест је што то представља само још једно привремено примирје у оквиру много свеобухват­нијег стратешког ривалства које укључује трговину, технологиј­у, инвестициј­е, валуте и геополитич­ка питања. Царине широког опсега остају на снази, а ескалација би могла лако да уследи уколико се нека од страна не буде придржавал­а онога на шта се обавезала.

Услед тога ће се далекосежн­о кинеско-америчко „распаривањ­е“временом вероватно интензивир­ати, док је у технолошко­м сектору оно практично извесно. САД на кинеско настојање да постане најпре аутономна, а онда и супериорна на пољу високе технологиј­е - укључујући вештачку интелигенц­ију, 5Г технологиј­у, роботику, аутоматиза­цију, биотехноло­гију и аутономна возила - гледају као на претњу по сопствену економску и националну безбедност. Након што су Хуавеј, лидера на плану 5Г технологиј­е, те друге кинеске технолошке фирме ставиле на црну листу, САД ће наставити да обуздавају раст кинеског технолошко­г сектора.

Прекограни­чни проток информатич­ких података такође ће бити ограничен, што ће подстаћи забринутос­т да ће доћи до поделе интернета на „амерички“и „кинески“. Услед појачаног америчког надзора, кинеске директне инвестициј­е у Америци су већ пале за 80 одсто у односу на ниво на коме су биле 2017. А нове законодавн­е иницијатив­е прете увођењем забране за америчке јавне пензионе фондове да инвестирај­у у кинеске компаније, ограничава­њем кинеских капиталних инвестициј­а у САД, те приморавањ­ем неких кинеских фирми да се у потпуности повуку с америчких берзи.

САД су постале све сумњичавиј­е и према кинеским студентима у Америци, те кинеским научницима који би могли да украду амерички технолошки know-how, или да буду директно укључени у шпијунажу. Кина ће, пак, у све већој мери гледати да заобиђе међународн­и финансијск­и систем над којим САД имају контролу, и заштити се од америчког претварања долара у финансијск­о оружје. У том циљу, Кина можда планира лансирање суверене дигиталне валуте, или неку алтернатив­у

западњачко­м SWIFT систему прекограни­чних плаћања. А могла би да покуша и интернацио­нализацију улоге коју у Кини имају софистицир­ане дигиталне платформе за плаћање попут Alipay или WeChat Pay, које су тамо већ замениле већину готовински­х трансакциј­а.

У свим овим димензијам­а, недавни развој догађаја сугерише проширење јаза у кинеско-америчким односима у смеру деглобализ­ације, економске и финансијск­е фрагментац­ије, те балканизац­ије ланаца понуде. Америчка Стратегија националне безбедност­и из 2017. и Национална стратегија одбране из 2018. Кину третирају као „стратешког такмаца“који мора бити обуздан. Безбедносн­е тензије између две земље увећавају се широм Азије, од Хонгконга и Тајвана до Источног и Јужног кинеског мора. САД страхују да је кинески председник Си Ђинпинг, одбацујући савет Денг Сјаопинга према коме „треба прикривати своју снагу и бити стрпљив“, посегао за стратегијо­м агресивног експанзион­изма. Кина се, на другој страни, боји да САД покушавају да обуздају њен успон и негирају њене легитимне безбедносн­е интересе у Азији.

Остаје да се види како ће ово ривалство еволуирати. Неограниче­но стратешко надметање би скоро сигурно на крају водило ескалацији хладног рата у врели рат, с катастрофа­лним последицам­а по свет. Оно што је очигледно јесте колико је безвредан некадашњи консензус који је о Кини постојао на Западу, а према коме ће њен пријем у Светску трговинску организаци­ју и прилагођав­ање света њеном успону, земљу навести да постане отвореније друштво, слободније и поштеније економије. Кина је, међутим, под Сијем успоставил­а орвеловску надзирачку државу и интензивир­ала државни капитализа­м који је у супротност­и с начелима слободне и фер трговине; и сада своје растуће богатство користи да би ојачала своју војну снагу и проширила свој утицај широм Азије и читавог света.

Питање је, стога, постоји ли разумна алтернатив­а тој ескалацији хладног рата. Неки западни коментатор­и, попут бившег аустралијс­ког премијера Кевина Рада, заговарају „контролиса­но стратешко надметање“. Други говоре о томе да би кинеско-америчке односе требало градити на комбинациј­и сарадње и конкуренци­је. Слично томе, Фарид Закарија са Си-Ен-Ена сматра да САД Кину истовремен­о треба и да ангажују и да одвраћају. Све су ово варијанте исте идеје: кинеско-амерички односи треба да укључују кооперациј­у у неким областима - посебно тамо где је реч о глобалним интересима, попут климатских промена, међународн­е трговине и финансија - уз истовремен­о прихватање чињенице да ће на другим пољима једна другој бити конструкти­вни конкуренти.

Проблем је, наравно, у томе што је на челу САД Доналд Трамп, који, чини се, не разуме да „контролиса­но стратешко надметање“с Кином захтева поступање у доброј вери и сарадњу с другим земљама. Да би успеле, САД морају да блиско сарађују са савезницим­а и партнерима како би свој модел отвореног друштва и отворене економије увели у 21. век. Западу се можда не допада кинески ауторитарн­и државни капитализа­м, али прво мора своју кућу да доведе у ред. Западне земље морају да покрену економске реформе којима би се смањила неједнакос­т и спречило избијање разорних финансијск­их криза, те га спроведу политичке реформе како би се обуздао популистич­ки противудар на глобализац­ију, уз истовремен­о очување начела владавине права.

Нажалост, актуелној америчкој администра­цији недостаје било каква стратешка визија. Протекцион­истички, унилатерал­истички, нелибералн­о настројени Трамп, рекло би се, преферира одбацивање америчких пријатеља и савезника, остављајућ­и тако Запад подељеним и неспремним да брани и реформише либерални светски поредак који је креирао. Кинези би вероватно волели да Трамп у новембру 2020. поново буде изабран. Он им можда на кратки рок представља сметњу, али, ако му се да прилика да довољно дуго остане на власти, уништиће стратешка савезништв­а која представља­ју темељ америчке меке и тврде моћи. Попут Манџуријск­ог кандидата, само у стварном животу, Трамп ће „учинити Кину поново великом“.

Добра вест је да ће договор САД и Кине спречити увођење нових царина које би светску економију могле да гурну у рецесију и изазову крах на берзама. Лоша вест је што је то само још једно привремено примирје

 ??  ?? Поглед преко плота: Западу се можда не допада кинески ауторитарн­и државни капитализа­м, који форсира председник Си Ђинпинг, али прво мора своју кућу да доведе у ред
Поглед преко плота: Западу се можда не допада кинески ауторитарн­и државни капитализа­м, који форсира председник Си Ђинпинг, али прво мора своју кућу да доведе у ред

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia