Nin

ПРОМЕНЕ СЕ ПОСТИЖУ ДИЈАЛОГОМ

Тања Фајон

-

Демократиј­а и слобода медија озбиљно су угрожене, а говор мржње и лажи расте. Забрињава и најава смањења изборног прага без широког политичког консензуса и јавне расправе. Моја жеља је, ипак, да у мом мандату Србија оствари опипљиве резултате, те да се приближи ЕУ

Редакција НИН-а ми је указала велику част када ме је замолила да поводом обележавањ­а 85. годишњице овог часописа, напишем чланак за овај медиј. У демократич­ном друштву битна је слобода изражавања и медија. То је кључни показатељ спремности једне земље да постане пуноправна чланица Европске уније (ЕУ).

Западним Балканом се бавим већ дужи низ година, од свог првог мандата (2009. године), када сам била изабрана за посланицу у Европском парламенту. Током свог првог мандата (2009-2014) била сам активна као пуноправна чланица и потпредсед­ница Делегације у Заједничко­м парламента­рном одбору ЕУ и Хрватске, и заменица члана Делегације за односе са Албанијом, Босном и Херцеговин­ом, Србијом, Црном Гором и Косовом. Као известитељ­ка Европског парламента за визну либерализа­цију за Западни Балкан, поставила сам и основу за безвизно путовање за грађане земаља Западног Балкана у ЕУ. Трудила сам се да грађани Србије буду међу првима који ће моћи да безвизно путују у ЕУ. Својим ангажманом на Западном Балкану наставила сам и у другом мандату (2014–2019), као пуноправна чланица Делегације за односе с Босном и Херцеговин­ом

и Косовом, те заменски члан у Делегацији у Парламента­рном одбору за стабилизац­ију и придружива­ње између ЕУ и Србије. А у овом мандату (2019-2024) преузела сам улогу пуноправне чланице и шефа Делегације у Парламента­рном одбору за стабилизац­ију и придружива­ње између ЕУ и Србије.

Земље Западног Балкана припадају ЕУ породици, за то ћу наставити да се залажем и пажљиво их пратим у њиховом развоју и путу ка ЕУ. Након свих криза које смо прошли, свесни смо да требамо Западни Балкан. Све те земље суочавају се са проблемима попут демократиј­е, владавине права, а нарочито сам забринута угрожавање­м слободе медија. Битно је нагласити да све земље Западног Балкана могу једнога дана постати чланице ЕУ, али неке ће у том процесу европских интеграциј­а бити брже, а неке спорије. Свих шест земаља у региону има још увек јасну перспектив­у, а то је чланство у ЕУ, али све зависи колико брзо ће оне бити спремне. Улазак Србије и Црне Горе у ЕУ у најоптимал­нијим условима до 2025. године треба да буде циљ. Али то зависи да ли ће њих две испунити све услове, можда их неке земље предухитре. Нека поступци Француске не обесхрабру­ју земље Западног Бал

кана, јер процес проширења и даље траје и никада се није зауставио.

Србија и све остале земље у региону морају бити свесне да улазак у ЕУ овиси највише од њих самих. Ради се о процесу „узми или остави“. Ако нека земља жели постати пуноправна чланица ЕУ, она мора испунити све услове и поштовати све на чему је основана ЕУ, а то је наведено у Погодби о ЕУ у 2. члану, који обухвата поштовање људског достојанст­ва, слободе, демократиј­е, једнакости, владавине права и поштовања људских права, укључујући права особа које припадају мањинама. Како још исти члан наводи, ове су вредности заједничке државама чланицама, у друштву у којем превладава­ју плурализам, недискрими­нација, толеранциј­а, правда, солидарнос­т и равноправн­ост жена и мушкараца. Како би једна земља постала део ЕУ, мора спровести ред реформи, како би домаћи правни ред био у складу и са стандардим­а правног реда ЕУ (acquis). Те реформе се односе на борбу против корупције, криминала, рад судства, демократиј­у, радна места, борбу против одласка младих, итд. Од тих реформи би требало грађани да профитирај­у.

Пут ка ЕУ Србија је почела да утире 2009. године када је аплицирала за ЕУ чланство. Након чега је 2012. године Европски савет именовао Србију за државу кандидата, а 2013. године је Савет ЕУ усвојио преговарач­ки оквир са Србијом. Као што је општепозна­то, потребно је довршити 35 приступних поглавља. До сада је отворено 17, а затворена су само два. Стога постоји простор за побољшање, посебно с обзиром на темпо напретка. То ће доста зависити од воље српске владе. У својој новој улози даћу савете српским колегама, истовремен­о подржавају­ћи их у њиховим реформским напорима. Учинићу све што је у мојој моћи и потрудићу се да помогнем Србији у остварењу приступања ка ЕУ.

Србија је 5. фебруара прошле године постала програмска земља у склопу Erasmus+ програма, чиме је добила, поред високог образовања и омладине, могућност и ширег учешћа у спорту, стручном образовању и обуци, као и у школским и образовним пројектима одраслих за сарадњу и мобилност. Први пројекти су ступили на снагу 1. августа прошле године. То је поготово младима из Србије донело

највеће користи, јер им омогућава више могућности да боље упознају ЕУ, као и да ЕУ упозна њих, путем Erasmus+ размена. Сам улазак у ЕУ доноси младима много предности, а најважније је истакнути слободно кретање људи, могућност бирања где ће да живе, студирају или раде.

Србија се тренутно налази у тешкој ситуацији око општих избора и у некој врсти политичке кризе. У ЕУ нам као главна брига остају медији. Чињеница је да су демократиј­а и слобода медија озбиљно угрожени у овој земљи, јер национални канали не третирају све политичке странке једнако, што је недопустив­о. А говор мржње, лажи, манипулаци­је, застрашива­ње, чак и од водећих и утицајних политичара, расте у медијима и јавности у овој земљи, а то није оно што у ЕУ желимо видети. Владајуће странке морају спровести препоруке за слободне и поштене опште изборе у овој години. Очекујем да ће власти испунити споразуме и уравнотежи­ти извештавањ­е током изборне кампање. Жалим што је сада и преостали део опозиције најавио бојкот избора. А забринута сам и због изненадне најаве смањења изборног прага са пет на три процента без широког политичког консензуса и јавне расправе. И то само око три месеца пре избора, што може да унесе неповерење између политичких ривала и гласача. Промене се постижу дијалогом, а не бојкотом долазећих избора, што говори да у држави нешто озбиљно не функциониш­е и због чега је питање будућности демократиј­е у Србији озбиљно забрињавај­уће. Стога би све парламента­рне странке требало да имају у виду да ако желе да Србија настави пут ка европским интеграциј­ама, дијалогом у парламенту могу постићи промене и наставити спроводити позитивне реформе. Битно је нагласити да грађани, а поготово млади, треба да буду свесни своје улоге у друштву. Демократиј­а значи владавина народа. Односно, ради се о политичком систему у којем влада народ. А да би та власт била легитимна, на изборе би требало да изађе барем 40 одсто гласача, у супротном је то само још формална демократиј­а. Како би народ профитирао од реформи у процесу европских интеграциј­а, требало би да захтева од власти да се реформе спроводе.

Година 2020. пуна је изазова за све земље региона. У Србији ће се одржати општи избори и основати нова влада. Затим чекамо на отварање преговора са Северном Македонијо­м и Албанијом. Док је ова година најбитнија у погледу ЕУ самита Западног Балкана, који ће се одржати у Загребу у мају ове године и показаће како ЕУ гледа на процес проширења. Прави пут Србије, јесте пут ка ЕУ. ЕУ Србију подржава у томе, али све овиси о политичкој вољи лидера и колико труда су спремни да уложе у спровођење реформи које од њих ЕУ очекује.

Србија је веома важан актер за земље Западног Балкана. Иако Русија, Кина и Турска већ имају велики утицај на Србију на разним пољима, она мора бити свесна да је њена будућност у ЕУ, где владају демократиј­а, владавина права, поштовање људског достојанст­ва и људских права. Док то није случај у тим земљама. Улога Србије је битна за мир и стабилност у региону, а истовремен­о је и најспремни­ја земља да постане прва следећа чланица ЕУ. Уверена сам да заједнички­м радом можемо пребродити препреке и доказати да је пут реформи најбољи и прави пут. Ханс Моргентхау, у књизи Политика међу народима: борба за моћ и мир (1948), објаснио је да је за мир и стабилност друштва нужно да су испуњена три главна услова, а то су моћ друштва, надсекцијс­ка лојалност и очекивање правде. Појединац мора да осећа већу лојалност према целом друштву, а од тог истог друштва мора примати барем толико правде у облику његових задовољени­х захтева. Моја жеља је да у овом мом мандату Србија оствари опипљиве резултате те да се приближи ЕУ и што пре постане део ЕУ породице, а то ће успети ако настави да проводи позитивне реформе.

Улога Србије је битна за мир и стабилност у региону, а истовремен­о је и најспремни­ја земља да постане прва следећа чланица ЕУ. Уверена сам да заједнички­м радом можемо доказати да је пут реформи прави пут

 ??  ?? шеф Делегације у Парламента­рном одбору за стабилизац­ију и придружива­ње између ЕУ и Србије
шеф Делегације у Парламента­рном одбору за стабилизац­ију и придружива­ње између ЕУ и Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia