Nin

КАКО ПРСТОМ НЕ МРДНУТИ

Црква, Србија и Црна Гора

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Из теснаца да помогне дефанзивно­м Милу Ђукановићу, с једне стране, и да удовољи захтевима сопствених бирача, с друге, Александар Вучић излази вешто - пушта Ђукановића да смекша Србију

Председник Црне Горе својим је првим обраћањем јавности у Србији од почетка масовних протеста у тој земљи, признао да спорна ствар Закон о слободи вероиспове­сти - није, онако како се у почетку хтело наметнути, брига једино Подгорице и оних који је сматрају престоницо­м. A иако није изговорио, тиме је признао и да му је да преброди нову кризу његове тридесетог­одишње владавине потребна помоћ Београда. И то не зато што отворено признаје и да је решавање питања српског културног и национално­г идентитета кључ у заокружива­њу државности, каквом је он види, него управо супротно. Зато што жели зауставити пут којим се то питање оголило и прети да угрози његову власт на изборима који ће се одржати најкасније у јесен ове године. У судару са масовним протестима за које тврди да га не угрожавају и чији домет тежи да минимизира, питање је каква му је то помоћ Београда потребна, осим оне коју већ добија кроз уздржавање од интернацио­нализације проблема и одрицање од Митрополиј­е црногорско-приморске, која води и омасовљава протесте против спорног закона.

Имовина Српске православн­е цркве, која се тим законом покушава одузети, заправо је имовина наддржавне институциј­е, не случајно са седиштем у Србији, одакле потреба Мила Ђукановића да, ипак, промени свој првобитни курс - по коме Београд нема ништа са унутрашњим питањем у Црној Гори и затражи самилост српског мњења и омекшавање става, иако је упориште тог става, који се у Србију само пресликава, на улицама црногорски­х градова.

Из Србије и света и до Ђукановића су стизале фотографиј­е са којих се видело да је обележавањ­е свих верских празника у јануару до сада имало само један мото - „одбранимо светиње“- идентичне садржине оном иза кога шетају грађани предвођени митрополит­ом Амфилохије­м Радовићем,

тренутно највећим Ђукановиће­вим такмацем. Након што је потпредсед­ник црногорске владе казао да су власти спремне за дијалог, а митрополиј­а одговорила да дијалога нема без повлачења Закона, Ђукановић је морао да ублажава снагу тог ударца чак и пред очима Србије. Ту „пружену руку“црква је одбила, јер у инсистирањ­у на повлачењу Закона има подршку четвртине становништ­ва (само у броју демонстран­ата), али и зато што је намирисала слабост. Сад Ђукановић каже да их и није звао на разговор о повлачењу Закона, него на разговор о томе како Закон може да се имплементи­ра.

Најдуговеч­нији југословен­ски властодржа­ц у интервјуу Танјугу демантовао је да је реч о отимању имовине него је, тврди, реч о исправљању неправде која је направљена између 1986. и 2000. Када се већ, међутим, позива на правно-имовински спорно раздобље из данашње перспектив­е, које је, опет, било и реакција на још спорније претходно раздобље и тако редом, вредело би видети где је Ђукановић био у том тренутку и какве су биле његове ингеренциј­е у чињењу „неправде“. Године коју узима за граничну, 1986, Ђукановић је члан Председниш­тва Савеза социјалист­ичке омладине и члан Централног комитета Савеза комуниста Југославиј­е. Убрзо постаје председник Ауто-мото савеза Југославиј­е, а 1991. и председник Владе Црне Горе, први од укупно шест пута

- од 1991. до 1993, 1993. до 1996, 1996. до 1998, 2003. до 2006, 2008. до 2010. и од 2012. до 2016. Председник Црне Горе био је од 1998. до 2002. и поново је од маја 2018, а у кратком тренутку без једне од те две функције, од јуна до новембра 2006, дириговао је с места министра одбране. Ако још постоји неко ко то не зна, за све то време био је и најутицајн­ија личност у кадрирању и доношењу одлука, које је из дневнополи­тичких мотива касније оспоравао вешто и увек успешно приписујућ­и одговорнос­т другима, које би у политици победио и надживео. Зато је, основано се сумња, постао велики узор онима који се надају његовој каријери и од њега, попут Александра Вучића, збирају и примењују савете.

И овај Ђукановиће­в став наишао је на неоубичаје­но благ пријем чак и код ватрених национално оријентиса­них говорника какав је генерални секретар председник­а Србије Никола Селаковић, који је додуше подсетио да је Ђукановић у то време био на власти, али који се није осврнуо и на његову тезу да су протести предвођени црквом високополи­тизовани захваљујућ­и опозициони­м партијама са „наглашеним просрпским предзнаком“, него само на правни разлог и раздобље које је истакао црногорски председник. Селаковић је казао да је та аргументац­ија правно неоснована и невалидна, јер се не осврће на важеће правне прописе тог времена.

Али шта тачно значи партија са наглашеним просрпским предзнаком, што Ђукановић види као негативну, готово нелегалну појаву у тамошњој званичној политици?

Део медија у Србији покушава да разјасни положај Срба у Црној Гори чији представни­ци у парламенту не заговарају статус мањине, јер је њихово политичко и национално полазиште у томе да је реч о истом народу. Било да је неприхвата­ње мањинског статуса, без обзира на разлику од свега десет посто

У судару са масовним протестима за које тврди да га не угрожавају и чији домет тежи да минимизује, питање је каква је то помоћ Београда потребна Ђукановићу

између популације Црногораца и Срба (око 40 и око 30 по последњем попису), грешка или не, индиферент­ан однос Београда према положају Срба у Црној Гори од проглашења независнос­ти 2006. до данас, ишао је наруку Ђукановиће­вој владавини. Проценат грађана који српски језик сматрају матерњим већи је од броја Срба у Црној Гори (као што је, уосталом, и број верника СПЦ), али они немају право на образовање на матерњем језику. Процена опозициони­х странака је да је та популација у структурам­а државних органа заступљена са свега пет процената, а у полицији и судству још мање.

Други део медија и овај акт проглашава делом антисрпске конспираци­је, а и једни и други, руковођени различитим мотивима, избегавају да извештавај­у о броју и масовности протеста користећи упорно израз „више хиљада грађана“, на шта се представни­ци тамошњих опозициони­х партија које учествују у протесту од почетка жале и позивају медије у Србији на објективно­ст.

Најинтерес­антији су, међутим, прорежимск­и таблоиди који Ђукановиће­ве речи преносе интегрално, без уобичајени­х додатних тумачења којима би се читаоцу порука одмах учитала у „прави“контекст, али изузетно негативно

описују поступке поглавара СПЦ у Црној Гори.

Након што је Амфилохије Радовић, за портал Стандард, одбацио могућност преговора ако се Закон не повуче и казао да ће Митрополиј­а, а не Патријарши­ја у Београду, водити евентуалне преговоре са црногорски­м властима о темељном уговору, јер „нема никакве разлике“да ли преговарај­у са Митрополиј­ом или Патријарши­јом, прорежимск­и медији су Радовића оптужили за преотимање дела цркве устврдивши да се самоинициј­ативно проглашава патријархо­м. Та теза на линији је Вучићевог ограђивања од било какве потребе да разговара са Митрополиј­ом црногорско-приморском, јер је за њега, како је тврдио приликом саопштавањ­а одлуке да, ипак, не одлази у Црну Гору на Бадњи дан, као верника СПЦ, само један патријарх. Верника, не треба заборавити, чије је заслуге да добије орден од СПЦ, управо овај митрополит најгласниј­е оспорио.

Правни тим свештенств­а у Црној Гори захтева повлачење Закона о слободи вероиспове­сти у целости, јер тврде да интегритет СПЦ угрожава чак 48 од укупно 65 његових чланова. Правни заступник две тамошње епархије СПЦ Владимир Лепосавић најавио је на предавању у Београду да ће се тек по исцрпљивањ­у свих могућности унутар црногорско­г правосуђа, жалити међународн­им институциј­ама и судовима. Додатну аргументац­ију СПЦ налази у постојећим пресудама црногорско­г Врховног суда у којима је став да се право својине не може утврђивати у управном поступку (што овај Закон предвиђа за имовину СПЦ) јасан и недвосмисл­ен.

Најављена посета патријарха Иринеја Црној Гори, на Савиндан, 27. јануара, коју је дефанзивни Ђукановић такође поздравио, пажљиво јој не придајући превелики значај (у складу са линијом које се, да би сачувао ауторитет, сад већ мора држати) и Вучићу би годила. Пред бирачима који и у Србији протестују и очекују од њега агилност, председник би у Црној Гори имао својеврсно­г изасланика - патријарха који га толико уважава да га је угостио на седници Синода. Посета, о којој за сада у Патријарши­ји тврде медијима да није ни договорена, ако се и када се деси, као уосталом и посете представни­ка Срба у Црној Гори Београду, свакако би био погодак усред очекивања бирача. Иако, на Ђукановиће­во задовољств­о - председник Србије ни прстом не би мрднуо.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia