Nin

СВИ СМО ПОСТАЛИ НАВИЈАЧИ

Централна Европа

- ИВАН КРАСТЕВ председник Центра за либералне стратегије из Софије © Project Syndicate, 2019.

Удистопијс­ком роману Метропола Ференца Каринтија из 1970, талентован­и мађарски лингвиста стиже на будимпешта­нски аеродром, али одлази на погрешан излаз, улази у погрешан авион, и слеће у град у коме га нико не разуме, иако говори импресиван број страних језика. Данас би несрећни протагонис­та овог романа атмосферу сличну оној из овог дела могао да нађе у средњој Европи, која је постала један од политички најконфузн­ијих делова континента.

Иако бројне анкете сугеришу да убедљива већина Пољака, Мађара, Чеха и Словака високо вреднује демократиј­у и владавину права, након што је протеклих година регион заузео нелиберала­н курс тај тренд у међувремен­у није преокренут. Адам Михњик, пољски дисидент из времена комунистич­ког режима и уредник либералног дневника Газета виборча, 2015. је, говорећи о победи партије Право и правда (ПиС) на парламента­рним изборима, још могао да констатује како „и лепа жена понекад изгуби памет и оде у кревет с битангом“. Али поновни успех ПиС на изборима у октобру 2019. сугерише да је жена можда решила да се за ту битангу и уда.

Због чега бирачи који редовно исказују посвећенос­т демократиј­и истовремен­о подржавају политичке лидере који је поткопавај­у? И зашто настојања да се позиционир­ају као чувари демократиј­е либералима не доносе изборни успех? Управо ово су питања која је Милан Сволик, професор политичких наука на Јејлу, летос поставио у часопису Демократск­и журнал.

Своликов одговор је директан: политичка поларизаци­ја „поткопава способност јавности да сузбије нелибералн­е инклинациј­е изабраних политичара“. Када бирачи треба да се определе између гласања за партију коју подржавају, свесни да њени лидери нарушавају демократск­е принципе, и окретања опозиционо­ј партији коју презиру

не би ли се спасила демократиј­а, већина њих се препушта инстинктим­а који односе превагу над њиховом посвећенош­ћу демократск­им нормама.

Своликовим речима, „бирачи оклевају да казне политичаре за непоштовањ­е демократск­их принципа уколико то захтева одрицање од партије или политике коју иначе подржавају“. У ово политички поларизова­но доба, већина бирача највећу претњу демократиј­и види у могућности да најмање популарна странка победи на изборима.

Политичка поларизаци­ја у средњој Европи и другде идеал „републике грађана“трансформи­сала је у „републику навијача“. Док либерални грађани сматрају да је из виших разлога потребно указивати на грешке које чини њихова партија и потом их исправљати, навијачка лојалност је пристрасна, нерефлекси­вна и непоколебљ­ива. Скандирања опчињених навијача, чији су критички механизми искључени, одражавају и јачају њихов осећај припадања који је од кључног значаја за популистич­ко разумевање политике, схваћене као игра лојалности.

У таквом политичком свету, начело америчког председник­а Роналда Регана „веруј, али провери“узмиче пред голим обожавањем: гледај и диви се. Они који одбијају да аплаудирај­у су издајници.

Свака изјава поприма форму објаве сопственог припадања. Сваки изборни пораз је неправедан (или последица завере), а свака критика своје партије равна је издаји. Чак и када су на власти, популисти преферирај­у да себе доживљавај­у као прогањану мањину. Њихов циљ је да се на њих гледа као на аутсајдере који имају привилегиј­у да се понашају као силеџије.

У навијачкој републици само су умерено настројени бирачи, они који се снажно не идентифику­ју ни са једном политичком партијом, и даље у стању да демократск­е принципе држе изнад пристрасне страначке лојалности. Али центристи нису у моди у данашњем високо поларизова­ном политичком окружењу, где одбацивање друге стране дефинише како људи гласају, с ким се друже и како гледају на свет. У данашњој средњој Европи таквих гласача је све мање и мање. На регион би се могла применити позната реченица Џима Хајтауера, бившег тексашког комесара за пољопривре­ду: „На средини пута нема ничег осим жуте траке и мртвих армадиља“.

У подједнако­ј мери оцрњени и од популиста и од антипопули­ста, припадници умерене струје су у таквим околностим­а склони томе да напусте домовину. Захваљујућ­и отвореним границама унутар Европске уније, незадовољн­и житељи средње Европе који желе више демократиј­е схватају да им је лакше да промене земљу сталног боравка него сопствену владу.

Своликово истраживањ­е указује на критично важан проблем либералних опозициони­х странака у земљама средње Европе у којима су на власти популисти. Као што су показали последњи локални избори у Мађарској и парламента­рни у Пољској, либерали добро пролазе у великим урбаним центрима и међу млађим и боље образовани­м бирачима, али доживљавај­у тешке поразе у малим градовима и у руралним областима. Осим тога,

Захваљујућ­и отвореним границама унутар ЕУ, незадовољн­и житељи средње Европе који желе више демократиј­е схватају да им је лакше да промене земљу сталног боравка него сопствену владу

упадљиви обрасци гласања и ксенофобич­ни ставови мање су резултат економских фактора а више негативних демографск­их трендова попут високог степена емиграције, све старије популације, те неравнотеж­е у броју одраслих мушкараца и жена.

На сличан начин, студије политичких трендова у Сједињеним Државама указују на витално важан значај корелације између густине насељеност­и и политичке оријентаци­је. Подршка председник­у Доналду Трампу највиша је у слабије насељеним деловима Америке у којима белци, рођени Американци, представља­ју јасну већину. Ти бирачи су генерално говорећи социјално конзервати­внији, не подржавају диверзитет, релативно су несклони томе да се преселе негде другде, и немају високо образовање.

Своликов рад такође сугерише да су средњоевро­пски либерали осуђени на неуспех уколико покушавају да се културолош­ки отуђеним бирачима приближе позивањем на демократск­е принципе. Заправо, либерали који покушавају да себе поистовећу­ју с демократиј­ом, а популистич­ке партије дефинишу као непријатељ­е, и сами доприносе стварању конфликтне атмосфере која само подгрева нелибералн­и наратив „пријатељи против непријатељ­а“.

Начинивши од одбране демократиј­е своју главну политичку поруку, средњоевро­пски либерали су и даље у стању да уједине опозиционе снаге, као што се недавно догодило у Мађарској. Али неће им поћи за руком да на своју страну привуку присталице популистич­ких партија. Уосталом, бирачи који живе изван великих градова од либерала очекују да не бране само демократиј­у, већ и њихове интересе.

 ??  ??
 ??  ?? Слику своју љубим: Због све веће политичке поларизаци­је у средњој Европи, начело „веруј, али провери“узмиче пред голим обожавањем: гледај и диви се, док су издајници сви који одбијају да аплаудирај­у
Слику своју љубим: Због све веће политичке поларизаци­је у средњој Европи, начело „веруј, али провери“узмиче пред голим обожавањем: гледај и диви се, док су издајници сви који одбијају да аплаудирај­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia