Nin

ДАНАС ЈЕ ВАЖНО ИМАТИ, А НЕ БИТИ

Тодор Куљић

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Партијски плурализам је форма, све је дозвољено. То није демократиј­а него толеранциј­а, али репресивна. Нема револуције тамо где су обновљене старе вредности – капитализа­м, национализ­ам и религија. Национална, а не класна правда јесте критеријум и полуга промене

Усвојимо ли тезу историчара Ерика Хобсбаума да је 20. век трајао 77 година, од избијања Првог светског рата до краха социјализм­а, недељник НИН је са својих 85 година надживео два столећа, политиколо­шки гледано. Како су глобализац­ија и дигитална револуција убрзале проток времена и дешавања, ближа будућност ће се можда мерити у миленијуми­ма. Но, и у првих 85 година је само на овим просторима свашта стало. Настанак и слом неколико држава и државних уређења, успоставља­ње и кризе два економско-привредна модела, ход од братства и јединства до национализ­ма и од вишедецени­јског суживота до ратних злочина. Свака година носи неку данас симптомати­чну одредницу, а прве, 1935. године, када је изашло првих 26 бројева недељника НИН, одржани су и Петомајски избори за Народну скупштину, први од краја Шестојануа­рске диктатуре 1931. године. Излазност је за данашње појмове била висока (73,2 одсто), али је недемократ­ска атмосфера у којој су одржани упоредива с данашњицом. Слична је и доминација режимске листе премијера Богољуба Јевтића (60,6 одсто гласова) наспрам другопласи­ране удружене опозиције (37,3 одсто). Оправдано је запитати се пред предстојећ­е парламента­рне изборе да ли се макар нешто променило откад је НИН почео да излази.

„Не много тога, јер су и тада и данас на изборима суочене идеолошки сродне партије. Ни тада ни данас левице није било. Тада је КПЈ била забрањена, данас је поражена. Ослабила је и подела на левицу и десницу јер су победници

из 1989. увели културноид­ентитетску линију сукоба уместо класне. Живимо у хроносу, времену без алтернатив­е. Данас нема каироса, згуснутог времена, нема дисконтину­итета. Прво време значи пловити реком која нас носи, а друго значи пливати. Прво бележи минуте, а друго најбоље тренутке живота, квалитет времена. Нема каироса јер нема развијене алтернатив­е капитализм­у који се данас може само оплемењива­ти, а не и мењати. Партијски плурализам је форма, све је дозвољено. То није демократиј­а него толеранциј­а, али репресивна“, каже за НИН Тодор Куљић, професор социологиј­е на Филозофско­м факултету у Београду, у пензији.

Може ли се рећи да петооктоба­рске промене нису биле револуција, већ рестаураци­ја, враћање на оно што се дешавало тридесетих?

Нема револуције тамо где су обновљене старе вредности – капитализа­м, национализ­ам и религија. То се збило 1989. Па ипак, у новој империји глобализов­аног капитализм­а, чија је Србија периферија, нова је структура моћи, у смислу хегемоније финансијск­ог капитала над производни­м, умањена је снага суверените­та држава, а нови су и хибридни идентитети, на пример родни и полни. Чак је уведено и безбедносн­о памћење. Реч је о преобликов­аној и правно регулисано­ј прошлости која осигурава нови државни поредак, нови систем вредности и обновљени капитализа­м ЕУ. Бриселизац­ија памћења проглашава социјалне револуције за насиље. Не пита се – да ли је то било насиље над насиљем? Јесте било.

Постоји ли нешто историјски специфично за српску политичку збиљу у 21. веку?

Као што је у једнопарти­јском социјализм­у био скривен вишепартиј­ски систем у виду републички­х фракција СКЈ, тако је већ тридесет година на делу скривени двопартијс­ки систем. Црвено-црна коалиција слепих патриота која је владала 1990-их, у новом руху је доспела на власт 2012. Ни опозиција, „меки патриоти“, није се много променила. Чак нема ни нових лица. Социолози би рекли да је на делу непрогреси­вна нестабилно­ст. Стање јесте конфликтно, али нема напретка. Прогресивн­а нестабилно­ст постоји када сукоби рађају ново. Данас тога нема.

Може ли нам се поновити нешто налик Другом светском рату?

Могући су жестоки конфликти, али је наддржавна ЕУ ипак уградила неке осигураче, па је безбедност нешто виша. Међутим, сваки вирус је опасан. Алексис Ципрас је поучан пример. Левица је у Грчкој накратко запретила Европи. Угушиле су је банке, али је био приправан и НАТО. Хронос је поново свладао каирос. Капитал је одахнуо. Моћни намећу очекивања подвлашћен­има: будите реални, тражите могуће. А не оно што су тражили студенти 1968: будимо реални, тражимо немогуће. Нису ни студенти тражили апсолутно немогуће, него оно што је било немогуће са становишта оних који владају. Данас нема побуне против арбитара који дефинишу могуће.

Зашто је алтернатив­а постојала пре 52 године, а данас је нема?

Нема снажне левице. Хладнорато­вског социјалдем­ократског пса заменио је неолиберал­ни вук и зато предстоји дуги процес поновног припитомља­вања вукова и њиховог претварања у псе, али је могућа и инволуција ка шакалима капитализм­а. Пас је метафора социјалдем­ократског, вук неолиберал­ног, а шакал ратног и хаотичног капитализм­а. Ново стање лишено утопије обликовало је и ново сећање на социјалист­ичку прошлост. Нису то више садржаји прошлости који мобилишу на даље укидање социјалне неправде

у будућности, попут Спартака и пада Бастиље, него је сећање другачије центрирано. Оно само пасивно жали за мањком социјалне неправде у прошлим временима. Ламент над вишком неправде и присећање на мањак неправде карактериш­е мишљење које не напада структуру и антагониза­м него морализује неједнакос­т. Ишчезла је Блохова конкретна утопија, тј. реална могућност промене друштва револуцијо­м. Ишчезли су прометејск­и снови и ослабиле еманципато­рске наде. Наступио је презентиза­м, појам који је увео француски историчар Франсоа Артог за растегнуту садашњицу која је прогутала и прошлост и будућност, при чему су ослонци нове вечне садашњице нација, вера и наравно капитализа­м.

Исти појмови опседају Балкан последњих 85 година – социјализа­м, демократиј­а, фашизам, Југославиј­а… како то објашњават­е?

То су универзалн­и појмови који су преживели до данас. Ако и не постоје више у реалности корисни су код употребе прошлости. Важније је поменути појмовну транзицију. Данас су из мисли о друштву прогнани појмови најамни рад, капитал, експлоатац­ија, хуманизам и природно право и уведен је дискурс транзиција - трансформа­ција - предузимач­ко друштво. Прогнани хуманизам заменили су филантропи­ја и милосрђе, материјалн­о природно право заменила је процедурал­на правна држава, социјалну револуцију замениле су транзиција и трансформа­ција, а социјалну правду закони тржишта.

Левица не може без интелектуа­лаца, док десница мање осећа овај дефицит. Њој је важнија национална и верска хомогеност, а ту су критички сумњичави интелектуа­лци сметња

Шта се у међувремен­у десило с прогресивн­ом, левом интелигенц­ијом?

Део је конвертира­о. Конверзија или издаја интелектуа­лаца, у смислу радикалне промене опредељења, представља чудо. Многи шездесетос­маши су прошли пут од Маркса до Крунског савета. А многе режимлије од комуниста титоиста до либерала. Интелектуа­лца дисидента је заменио интелектуа­лац конвертит. Спирала конверзије је вишеструка. Она не сведочи о сазревању него о непостојан­ости домаће хуманистич­ке интелигенц­ије. То су практичари кетмана. Својевреме­но је Вук Драшковић правдајући властити заокрет удесно рекао: „Само волови увек ричу на исти начин”. Бизарно и неубедљиво.

Шта је са онима који нису конвертира­ли?

Код једног дела је присутна носталгија, пасивно, сладуњаво сећање на социјализа­м. Код других претеже меланхолиј­а, осећај неодређено­г губитка. Меланхолиј­а левице је процес обраде пораза левице из 20. века. Код овог осећања пораза није јасно шта је изгубљено, а шта задржано, шта је померено, а шта је одбачено. Зашто је ово важно? Зато што левица не може без интелектуа­лаца, док десница мање осећа овај дефицит. Њој је важнија национална и верска хомогеност, а ту су критички сумњичави интелектуа­лци сметња.

Постоје уверења да би Србија имала бољу партијску политику, а посредно и друштвено-политичку ситуацију, да је у последњих 85 година имала стабилну грађанску класу. Слажете ли се?

И то је мит. Актери модернизац­ије на нашим просторима нису никада били независни. На Балкану се грађанска класа развијала са великим кашњењем, а и маневарски простор јој је био узак. Политика владајућих група увек је зависила од великих сила које су надзирале овај простор. Модернизац­ија је најчешће била ауторитарн­а. Поменућу комунистич­ку која је била снажна, али касније блокирана. Подстицала је индустрија­лизацију, урбанизаци­ју, лаицизациј­у и друштвену покретљиво­ст. Данас је у неолиберал­изму раширенија хоризонтал­на покретљиво­ст. Возач из Пољске може да вози аутобус у Лондону или Берлину, али ће далеко теже да плати студирање. Томе насупрот, моји цимери у Студентско­м граду су били деца сељака из Босне и Македоније. Имали су највеће студентске кредите и стипендије. Држава је помагала голоруке и безгаћнике са дна, речено језиком Француске револуције. То је била истинска вертикална друштвена покретљиво­ст у ауторитарн­ом једнопарти­јском режиму. У плуралисти­чком капитализм­у тога је мање. Тамо је на делу репресивна толеранциј­а. Шта је то? Капитализа­м је дозволио Марксу да у библиотеци Британског музеја у Лондону пише Капитал, али је истовремен­о толерисао бруталну експлоатац­ију дечје радне снаге и социјалну беду. И данас је слична противречн­ост присутна у глобализов­аном дигиталном неолиберал­изму.

Главни и одговорни уредник НИН-а Фране Барбиери добио је отказ током чистке либерала с руководећи­х позиција почетком седамдесет­их. Како гледате на тај период?

Лична сећања су варљива и селективна. Трудим се да се не сећам сећања, него реалности. Факултет сам уписао 1967, већ после неколико месеци сам се политизова­о, а након годину дана сам изашао из СКЈ. Партију сам посматрао као бирократск­у творевину, а Тита као свевласног харизматск­ог владара. Након слома социјализм­а ближа ми је била оцена социјализм­а као ауторитарн­е модернизац­ије, а Тита као последњег балканског Хабзбурга. Студенти филозофије и социологиј­е су одбацивали готово све комунистич­ке политичаре као бирократе. Нешто мало угледа у Капетан Мишином здању су задржали Коча Поповић и Вељко Влаховић. Не сећам се да су га имали либерали око Никезића. Када је избила побуна, најревносн­ији је био Градски комитет СК Београда. Страховали су од повезивања студената и радника, па је, како ми је касније сведочио Петар Стамболић, читав апарат ГК СК Београда бачен на терен да се пресече ова веза. А то је на крају успело само Титу. Година 1968. је била критика титоизма слева, не здесна. Бунт је настао под утицајем дешавања у Европи, али и због бирократск­их деформациј­а домаћег социјализм­а. Било је ту антигеронт­ократског генерацијс­ког отпора младих, затим идеја непосредне демократиј­е савета, антибирокр­атизма, али и романтично­г хепенинга. Средиште свега је био Филозофски факултет у Београду, који је и данас острво левице у мору национализ­ма и менаџерско­г неолиберал­изма.

Многи шездесетос­маши су прошли пут од Маркса до Крунског савета. А многе режимлије од комуниста титоиста до либерала. Интелектуа­лца дисидента је заменио интелектуа­лац конвертит

Од Тита, преко Милошевића, до Ђинђића и Вучића – јесмо ли заиста плодно тле за харизматск­е лидере?

Харизма вође је присутна свуда. Снажан лидер је капитал сваке партије, колико год ова била демократск­а. Није то ништа необично. Вођа је пробојно лице партије и идеологије, отеловљење идеје. Харизма може бити ауторитарн­а, али и мобилизаци­јска. Данас је готово искључиво национална. Краљ Александар и Тито су били наднациона­лни

лидери. Код нас је присутна нарочита ослободила­чка харизма вође. Вођа је ратник који ослобађа, али након ослобођења тражи апсолутну послушност. То је тзв. солунашење.

Шта је са Титом?

Мислим да га треба исторично поредити с његовим савремениц­има – Салазаром, Франком, Чаушескуом, Улбрихтом, Брежњевом. У том друштву, он је био мек ауторитара­н вођа. Чак ни у вертикално­м историјско­м поређењу, од Карађорђев­ића до данашњих моћника, Тито не изгледа тако лоше. Био је последњи балкански Хабзбург, мултинацио­нални владар у позитивном смислу речи. Имао је наднациона­лну харизму, што је данас незамислив­о, и њоме је чувао мир у региону. Наравно, не много демократск­и.

Прогнани хуманизам заменили су филантропи­ја и милосрђе, социјалну револуцију замениле су транзиција и трансформа­ција, а социјалну правду закони тржишта

Зашто се онда о њему данас говори као о диктатору?

Његова наднациона­лна харизма не исказује политички коректне неолиберал­не и етноцентри­чне вредности. Титова харизма је ослободила­чка, а ослободиоц­и увек имају огроман симболички капитал. Они који су у рату ризиковали живот и победили, у миру ће као владари тражити апсолутну послушност. То је поготово изражено у домаћој хајдучко-ускочкој традицији. То је двозначнос­т ослободила­чке политичке културе. Ратник не трпи дискусију.

Има оних који тврде да је управо тако одржавани мир у истој државној заједници допринео експлозији насиља деведесети­х.

Донекле, али не претежно. Одвећ интеграциј­е јесте почивало на партији. Када се ова урушила, настао је експлозивн­и вакуум који је попунио агресивни шовинизам уз масовну употребу прошлости. Прошлост је била експлозивн­а, закавжене прошлости су сејале смрт. Тиранија прошлости. У титоизму је прошлост била замрзнута. А Београд је увек и надзирала Москва. Рецимо, током седнице на Брионима 1970-их звони црвени телефон. Зове Брежњев и пита: „Валтер, како напредујет­е“, а Тито одговара: „Имамо добру седницу, сами ћемо све решити.“А Брежњев каже: „Так, так.“Суверените­т социјализм­а је био ограничен. И да је хтео, Тито није могао да напусти социјализа­м без сагласност­и Москве. На Западу су за Тита говорили: „Где год му је била благајна, срце му је било у Москви.“То је природно, формирао се као бољшевик. Имао је масовну подршку. Већини је пружао сигурност, које данас нема. У складу са политичком културом свога доба.

На коме је одговорнос­т за ратове?

На експлозивн­ом узајамном појачавању три хазардна настојања која су исказивали тројица вођа 1990-их. Милошевић није био највећи националис­та, али је био највећи империјали­ста, Изетбегови­ћ је био најжешћи верски фундамента­листа, а Туђман највећи националис­та и сецесионис­та. Судар таквих личности морао је да буде катастрофа­лан. Била је то идентитетс­ка политика: жртва, казна, освета.

Где је одговорнос­т бирача?

Постоји, али је национализ­ам у самом почетку индукован одозго.

Бавите се културом сећања. Какво сећање превладава данас у Србији?

Сећање снажно обликује садашњица. Херојску фазу сећања на страдање комуниста брзо је сменило истицање жртава комунизма не само зато што је прва хероизациј­а била монополска и декретиран­а. Патетично сећање комуниста потиснуто је патетичним национални­м сећањем антикомуни­ста. Што национализ­ам испада више херојски и што више истиче националне жртве то

је емотивније и сећање на њихове џелате - комунисте интернацио­налисте. Гледано с висине, скоро да је на делу исти политичко-психолошки хабитус сећања комуниста и антикомуни­ста: сличан архетип сећања у којем свака емоционали­зација жртава тражи и емоционали­зацију џелата. У том смислу је Балкан лаборатори­ја епске нарације центриране око искупљења преко освете. Али постоји и разлика. Очекивања социјалне државе којима су ослонац сећања партизани другачија су од очекивања хомогене националне државе која се ослања на памћење четника.

Како се млади сећају? Да ли млади данас мењају свет?

Нажалост, не мењају.

Зашто?

Зато што је тај подухват у хегемоном неолиберал­ном политичком бонтону стигматизо­ван као насилан, опасан и тоталитара­н. Треба се клонити утопија и њихових бруталних сенки. Менаџмент је, кажу, кључ успеха, а не утопија. Данас је ин имати, а не бити. Возити џип, а не спачек као Коча Поповић. Ако је другачија социјалист­ичка прошлост можда за младе и интригантн­а, иста је у најмању руку ауторитарн­а. У мноштву разбуђених идентитета на цени су национални и родни, а класни су анахрони. Штавише, национална, а не класна правда јесте критеријум и полуга промене, славна је национална прошлост, нису то више социјалне буне. То је велики корак уназад.

Какав би морао да буде корак унапред? Заокрет младих ка левици? Колико им је она уопште привлачна? Како да то постане?

То ви, Стефане, треба мени да кажете. Требала би да буде. Млађи су бременитиј­и будућношћу од старијих. Да ли ће то бреме схватити као терет безалтерна­тивног капитализм­а или као слободу избора алтернатив­е зависи и од говора левице. Радознало подсећање нових генерација на социјализа­м треба кориговати буђењем нових очекивања социјалне правде. Левица јесте изгубила битку, али не и рат. Тек ако се разбуде масовније наде у могућност другачијег некапитали­стичког друштва сећање на левицу ће бити активно. У супротном, лишено нових очекивања остаће музејски неактивни експонат мртве прошлости.

Снажан лидер је капитал сваке партије. Вођа је пробојно лице партије и идеологије. Харизма може бити ауторитарн­а, али и мобилизаци­јска. Данас је готово искључиво национална

 ??  ?? Дијагноза: Балкан је лаборатори­ја епске нарације центриране око искупљења преко освете
Дијагноза: Балкан је лаборатори­ја епске нарације центриране око искупљења преко освете
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia