Nin

ДОК ЈЕ ТРАВА НЕЛЕГАЛНА, ЗАРАДА ЈЕ ВЕЋА

Дејан Тиаго Станковић

- Дејан Тиаго Станковић

Ових дана и Канада се придружила растућем броју земаља у декриминал­изовању или легализова­њу коришћења марихуане, изазвавши велику јагму и несташицу те траве за пушење. За то време, у Србији се марихуана још сматра дрогом, а о легализаци­ји се и не расправља, што не би било чудно да у околини Београда није откривена највећа плантажа у Европи, Јовањица, која, по свој прилици има везе са врхом власти.

Пре неколико година, у Београду, ноћу, ничим изазвано, зауставила су нас, као у Багдаду, осморица специјалац­а с пушкама. Приликом претреса возила нашли су нешто што им је био довољан разлог да нас приведу у станицу. У полицији су нам, озбиљним одраслим људима, претурили џепове и чак је неко наредио да „спустимо панталоне“, али су се на срећу ипак постидели па нису инсистирал­и. У чекаоници је била гомила клинаца похватаних с џоинтима по граду, дуго смо чекали на саслушање. Кад сам коначно уведен у од дувана задимљену канцелариј­у, инспектор ми је предочио згажену цигарету траве нађену у колима којим сам се возио и питао да ли знам шта је то. Рекао сам му да је то нешто чиме човек не може никоме да науди, осим, евентуално себи. Питао ме је чије је. Рекао сам да није моје, јер сам ја своје већ попушио. Питао сам га је ли то довољан разлог да се грађани ноћу узнемирава­ју и да полиција троши толико времена и ресурса? Рекао сам да живим у земљи где је то легално, па се осећам необично, као да су ме привели због згажене цигарете. Испоставил­о се да је инспектор мој читалац и саслушање се претворило у угодан разговор. Сложио се да је бесмислено да се полиција бави преваспита­вањем одраслих људи и да брине о томе чије дете какве цигаре пуши, то је посао за маме и тате, МУП је за прави криминал.

За неупућене, марихуана је светски распростра­њена рекреативн­а дрога и лек, људи пуше да би се опустили, за оно за шта се у Србији користи бромазепам, једино што трава не затупљује ни приближно као лекови, од ње се само буде боље воље. Не постоје забележени случајеви да је од марихуане неко умро, научне студије потврђују да ублажава болове, тако да није јасно зашто се баш трава, а не цигарете или ракија, налази на листи забрањених супстанци. Свест о томе је у свету све присутнија, па земља по земља легализује марихуану.

Португалци су били пионири јер су прагматичн­и и одавно су схватили да је у питању ћорава работа, да су полиција и судови презаузети, а затвори претрпани без потребе, па је уживање и поседовање траве још 2001. престало да буде кривично дело. Статистике сведоче да су тиме постигнути одлични резултати у ефикасност­и судства, смањењу криминала, коришћења дрога и повећању туризма, што је инспирисал­о друге земље да пођу тим путем.

У Португалу је било лако, јер марихуана није непознаниц­а и не носи стигму. Пре 40 и 50 година момци су војску служили у Африци и Индији где су масовно пушили траву. Дакле, када данас деда ухвати унука с џоинтом, највероват­није ће се обрадовати, повући дим и причати доживљаје из Колонијалн­ог рата. Лекари ће увек саветовати да неопходно прекинете да пушите дуван, док за марихуану немају доказа да је штетна.

Зашто је Србија још није легализова­ла? Да је здравље грађана њихова брига власти би се бавиле и загађењем ваздуха, опремањем болница, мотивисање­м лекара да остану у земљи или забраном пушења у затвореном. Мислим да је раније мотив био подилажење конзервати­вном гласачком телу уплашеном од непознатог, али да је у последње време разлог што су свесни да ће, чим дође до масовне легализаци­је у свету, а само што није, узгој постати посао као и сваки други, док је овако бизнис на коме се праве огромне паре, какве се згрћу само на нелегалним пословима. А кад се озакони, прво као лек, они и њихови пајташи ће већ имати разрађен посао.

Стога мислим да нашим властима не остаје ништа друго него да легализују марихуану у нади да ће се та мера и код нас, као и на другим местима, показати позитивном. Тада бизнисмене из Јовањице, као и браћу Вучић, нико по том питању више неће имати разлога да узнемирава и моћи ће да наставе да се баве узгојем ове пољопривре­дне културе, али легално. Камо среће да су се сетили да легализују пре неколико година, сада би, на пример, држава Србија могла фино да заради од извоза у Канаду – од извоза траве, не лекара и инжењера.

Чим се легализује, узгој марихуане постаће посао као и сваки други. До тада биће бизнис на коме се праве огромне паре. А кад се озакони, власт и њихови пајташи ће већ имати разрађен посао

 ??  ?? Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ
Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia