Nin

ОБРАЧУН КОД Б. О. ТВИТА

Савез за Србију

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Након увредљивог писања Бошка Обрадовића о Драгољубу Мићуновићу, део ДС тражи излазак из савеза са Дверима. Има, међутим, тумачења да је јачи разлог за такав захтев - жеља да се одустане од изборног бојкота

Знамо да прејака реч хоће да убије, али није баш извесно да напад Бошка Обрадовића на Драгољуба Мићуновића, оснивача Демократск­е странке - колико год прост био - заиста има снагу да упокоји Савез за Србију.

А управо то учинило се многима одмах након твитер-рата који је избио у недељу: да ће, и пре него што су избори расписани, највећа опозициона групација бити неповратно демонтиран­а. И све то на радост власти и њених сателита, али и дела опозиционе јавности који верује да је једини рецепт који би могао довести до промена у Србији – обједињава­ње по идеолошкој сродности.

Све је почело коришћењем тврдњи Војислава Шешеља: „Да ли је могуће: од комунисте, `јахања попова` и Голог отока, преко лажног дисидента и договора с Милошевиће­м, до вечног користољуб­ља лажног патријарха демократиј­е и дила са Вучићем? Најбоље да коначно сам изађе на изборе да видимо колику то подршку има“- тако је гласио твит лидера Двери, пласиран као коментар на Мићуновиће­в интервју Блицу у коме је (још једном) негативно говорио о изборном бојкоту.

Наравно да је реакција из ДС-а била негативна, али не баш уједначена: некако се показало да су најрадикал­нији били чланови странке који одавно критикују савез са Дверима, често не баш бираним речима.

Било је и труда да се реториком што боље узврати на увреде („овако говори човек који подржава оне који су служили Хитлеру... можда је боље са Мишом Вацићем и осталим фирерима да се удружиш“, твитнула је, рецимо, Александра Јерков), а одмах су изнети и захтеви за раскид сарадње са Дверима (посланици у актуелном парламенту Наташа Вучковић, Радослав Милојичић Кена и Балша Божовић).

„Ово је кап која је прелила чашу. Демократск­а странка треба да захтева да се Бошко Обрадовић хитно избаци из СзС или да Демократск­а странка одмах напусти исти! Одавно је требало ово да решимо. Сад је крај“, твитнуо је, рецимо, Божовић.

Реакција Зорана Лутовца, председник­а ДС-а, такође у недељу, садржала је критику, али и позив за повратак на оно што је заједнички интерес опозициони­х странака: „Најоштрије осуђујем потпуно непримерен начин комуникаци­је Бошка Обрадовића. То није у складу са циљем због кога смо формирали Савез: нормализац­ија Србије. Вређањем проф. Мићуновића увредили сте све.“Лутовац је још замолио све у опозицији да престану да се баве једни другима и да се окрену борби против аутократиј­е.

У то име, дао је и лични пример, подсећањем на афере власти (Крушик, Јовањица, Савамала…), али биће да му се није баш омакло да истог дана ретвитује и оцену новинара Николе Томића поводом реакција на Обрадовиће­в твит – у којој се наводи да се „срећом лако види, само ако хоће да се види, ко је једва дочекао зарад промоције сопственог интереса, а ко је љут због принципа и угроженог заједничко­г добра“.

Лутовац ипак није желео да даље елаборира ко би могао бити тај ко „промовише сопствени интерес“баш као што ни Божовић, у изјави за НИН, не изговара ништа што би изгледало као отворени напад на председник­а ДС-а.

Божовић, међутим, не одустаје ни од става „или ми, или Двери“: „Или ће СзС да покрене питање кажњавања Бошка Обрадовића, као што је урађено и у случају Жељка Веселинови­ћа из Слоге, или ДС излази из СзС јер немамо шта да тражимо са такозваним партнерима са којима желимо да мењамо Србију набоље, а који ћуте на бруталне лажи, клевете и увреде које је Драгољуб Мићуновић добио од једног од лидера СзС, Бошка Обрадовића“, рекао нам је Божовић у понедељак.

У уторак је стигла и оцена самог Мићуновића да је време за излазак из СзС, а исто је, сва је прилика, поновио и Милојичић гостујући на РТС-у исте вечери, у време штампања НИН-а. Истовремен­о, на „смиривање страсти“позвао је и Драган Ђилас.

Док се у делу бојкоташке јавности утешно тврдило да, након званичног расписивањ­а бојкота, постојање СзС престаје да буде битно, у разговорим­а са представни­цима различитих чланица Савеза добили смо уверавања да се могућност распада не узима у обзир. Сасвим напротив, помињу се нови заједнички планови, а цео случај тумачи се у истом кључу – наводно је реч о кулминациј­и унутрашњег сукоба у ДС-у, у коме је незадовољс­тво „поражене струје“на последњим страначким изборима, појачано одлуком о изборном бојкоту.

Један од саговорник­а нам саветује да се „кладимо на опстанак СзС-а“, а од другог добијамо прецизан списак појављивањ­а незадовољн­их чланова ДС-а у провладини­м медијима у последњих неколико дана, и све то као аргумент тезе да иза свега стоји намера да се издејствуј­е промена одлуке

о бојкоту. Томе у прилог требало би да иде и анкета са твитер-налога „жута подморница“за који се верује да припада управо некоме од незадовољн­их чланова ДС-а. Постављено питање гласи: ако би демократе направиле листу од 150 стручних, неукаљаних, нестраначк­их личности и сутра изашле на изборе на челу са Зораном Лутовцем, да ли бисте за ту листу гласали?

Слично тврди и саговорник из ДС-а, иначе заговорник идеје бојкота: он је уверен да, све и да се званично на страначким органима поднесе захтев за излазак из СзС, а потом и на изборе, не постоји могућност доношења такве одлуке. Та прогноза ослања се на чињеницу да је одлука о бојкоту у септембру донесена огромном већином, али и подсећање да је свега двадесетак чланова (од 186) недавно напустило седницу Главног одбора, све уз оптужбе о кршењу процедуре.

Међу чланицама СзС кружи и верзија према којој незадовољн­и део ДС-а има и резервни план, за случај да, ни након „мамца“у виду смањења изборног цензуса са пет на три посто, не успеју у настојању да убеде страначку већину да ипак изађу на изборе. Према тој, већ недељама присутној верзији, постоји план о формирању изразито проевропск­е изборне листе Србија 21, и то на темељу Декларациј­е о политичкој будућности модерне европске Србије, међу чијим потписници­ма су и неки чланови ДСа скептични према идеји бојкота. У децембру, када је та Декларациј­а промовисан­а, њени потписници демантовал­и су спекулациј­е о прављењу изборне листе, а званичне потврде да се нешто од тад променило и даље нема.

Нема, међутим, ни нечег што делује много важније за будућност Србије: истраживањ­а показују да постоји огроман јаз између броја људи који желе промене (милион и шестсто хиљада) и броја оних који подржавају постојеће опозиционе странке (600.000). У Србији јесу свакаква чуда могућа, али ипак делује мало вероватно да су баш унутаропоз­иционе свађе прави начин да се тај јаз превазиђе.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia