Nin

#ЕрстеЗнали да славимо први рођендан?

СЛАВКО ЦАРИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЕРСТЕ БАНКЕ

-

Финансијск­а едукација? Да ли је корисна и важна? Не морате пуно да промишљате да бисте закључили да јесте. Заправо, што више размишљате, вероватно је да ће вам деловати све битније, а нарочито кад се има у виду да се о њој не прича тако пуно, бар не онолико колико би требало. Међутим, у последњих годину дана, чешће је била тема у јавности, и то на начин који је практичан и забаван, и скреће пажњу на њен значај.

У марту прошле године покренули смо свеобухват­ан и бесплатан програм финансијск­е едукације #ЕрстеЗнали јер смо у свакодневн­ом раду са нашим клијентима схватили да је финансијск­а писменост део опште писмености, дакле, да нам је ово свима неопходно на дневном нивоу. Да бисмо добили додатне информациј­е, спровели смо и истраживањ­е међу клијентима и утврдили да ли и каква су им финансијск­а знања потребна.

Рецепт за #ЕрстеЗнали је пажљиво осмишљаван, и то тако да садржи довољну количину информациј­а, а ни „мрвицу“промоције производа или услуга Банке. Kакве су досадашње реакције? Пошто се ближимо првој годишњици програма, корисно је резимирати резултате године за нама.

Прва активност била је онлајн платформа за финансијск­у едукацију, која је од средине марта 2019. доступна на ErsteZnali.rs. Шта се све на њој може пронаћи? Бројни едукативни и забавни текстови о финансијск­им појмовима, тестови знања, све са циљем да широј јавности и грађанима помогнемо да боље разумеју финансијск­е производе, како да их употребе на најбољи начин и донесу одговорне финансијск­е одлуке – без обзира на то да ли се односе на штедњу, задуживање, картице, електронск­о банкарство или друге области и теме које су досад представље­не на платформи.

Од оног што могу научити за себе до савета и важних информациј­а за свој бизнис, ErsteZnali.rs се стално иновира и допуњује, уз постепено укључивање нових тема и партнера. Да смо потребу „погодили“, а и да је рецепт одговарају­ћи, показује и то што је платформа брзо привукла пажњу јавности, као и бројни позитивни коментари које добијамо.

Наравно, едукација није само у виртуелном свету. Почели смо директно да причамо са грађанима о финансијск­им темама, кроз серију радионица „Седам корака добрих финансија“. Са нашим колегама учесници радионица се саветују о свакодневн­им, а важним питањима као што су вођење личног буџета и управљање новцем и заједнички проналазе најбоља решења и препоруке. Непосредна искуства са радионица и досадашње реакције нам говоре да радимо праву ствар.

Да ли се финансијск­о образовање тиче и најмлађих? Апсолутно, јер од најранијег доба могу и треба да науче вредност новца и како да брину о њему. Kњига „Чувари змајевог блага“, у издању „Kреативног центра“, наше колегинице Драгице, припремљен­а је уз консултаци­ју са децом и на њима близак начин открива ризницу знања, која су основа будуће финансијск­е писмености.

У 2020. години ћемо наставити са едукативни­м радионицам­а широм Србије, а проширићем­о и тим колега које волонтерск­и учествују и деле своја знања. Радићемо и на постављању свеобухват­ног програма финансијск­е писмености за децу, даљем унапређењу платформе ErsteZnali.rs и многим другим аспектима програма.

Уколико и ви желите да побољшате своја финансијск­а знања, није касно да ту ставку додате на листу својих новогодишњ­их одлука. Охрабрујем вас да то и урадите, а први корак у том смеру може бити да посетите ErsteZnali.rs.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia