Nin

Правда за „спартанца"

БИШИ САРАДНИК „ЗЕМУНАЦА“ОСУЂЕН УСЛОВНО

- В. З. Цвијић

Зоран Савић, некадашњи сарадник земунског клана, који је ухапшен 11. јуна 2019. због сумње да је из нелегалног пиштоља ранио Марка Петровића у теретани Фитнес џим у панчевачко­м насељу Котеж 2, осуђен је само на условну казну затвора. Основни суд у Панчеву је Савића, који је био у неформално­м обезбеђењу Председниш­тва Србије када су марта 2019. демонстран­ти окружили зграду на Андрићевом венцу, осуђен је на 20 месеци условно ако у наредне три и по године не почини ново кривично дело. По споразуму о признању кривице тужилаштва и Савића, суд је 13. децембра 2019. донео пресуду којом је прихватио споразум, па је Савић осуђен због наношења лаких телесних повреда и недозвољен­ог држања оружја.

Савић је са једним хицем ранио Петровића у бутину, а другим му окрзнуо главу па је био ухапшен због покушаја убиства, за шта прети 15 година затвора. Та квалификац­ија је промењена. И за наношење лаких телесних повреда и незаконито поседовање оружја Савић је добио

неуобичаје­но благу казну. За оружје предвиђена казна је од шест месеци до пет година затвора, а за лаке повреде до три године. Тако је Савић од могућих 96 месеци затвора добио 20 и то условно. Он је члан удружења Српска Спарта из Панчева које је под контролом моћног повереника СНС за Јужнобанат­ски и Подунавски округ Бранка Маловића.

Савић је фотографис­ан са другим „спартанцим­а“испред Председниш­тва марта 2019. „Спартанци“су виђени у бројним местима приликом локалних избора. Обезбеђива­ли су скупове власти, а долазили су и на протесте опозиције као контрамити­нгаши.

Адвокат Божо Прелевић каже да грађани нису равноправн­и у поступцима у зависности од повезаност­и са влашћу. „Уколико је тачно да је Савић близак власти, отвара се питање шта ће властима такви људи? Власт је неискрена када критикује тужиоце и судије због благости у само појединим случајевим­а”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia