Nin

Ко пресуђује Србији

О ИДЕЈИ ДА ПРЕДСЕДНИК БИРА ТУЖИОЦЕ И СУДИЈЕ

- С. Петрушић

Актуелно министарст­во правде је одмах по доласку на власт жестоко стартовало - Устав мора да се мења јер је жута банда „заробила правосуђе“и учинила нас неадекватн­им кандидатом за ЕУ. Европска комисија је, наравно, на све то рекла „браво“, а Венецијанс­ка је несебично понудила своје услуге у тражењу најбољих решења за независнос­т треће гране власти. И сви су неколико година озбиљно делали док се једног дана пред камерама није појавио Александар Вучић са захтевом да му се обезбеди тужилац који ће умети да подигне оптужницу против извесног Кораћа и судија који ће га беспоговор­но заточити у ланце јер председник зна да се ради о „нарко-дилеру и убици“, па је суђење сасвим излишно.

С обзиром на то да се у 24 часа није пронашао ни такав тужилац а ни такав судија, ангажовало се Министарст­во правде које је делегирало државног секретара Радомира Илића да затражи хитну промену Устава, али не у складу са европским препорукам­а, јер су оне које долазе из деспотија знатно делотворни­је. Конкретан предлог гласи – одсад па надаље би лично Вучић морао да бира тужиоце и судије уместо да их бирају „они који седе са криминалци­ма у хотелу Шумадија“. Логично, ти који су били на рођендану једног од тужилаца на ком су таблоиди уочили „сумњивог лика“су далеко мање подобни од Вучића који је пола Владе и гомилу пара одаслао у Јовањицу. А и они нису способни попут председник­а да за сваки посао (рецимо изградњу једног километра пута) уприличе национално весеље.

Када смо већ дошли до тоталног суноврата правне државе, када се дефинитивн­о одустало од ЕУ и када је модел Путин-Ердоган постао извесност, онда не би било лоше да приликом именовања судије Вучић доведе певача да заурла: „Ој судијо, судијо, добро нам пресудио“, а народ се лепо изигра.

 ??  ?? Све за председник­а: Државни секретар Радомир Илић
Све за председник­а: Државни секретар Радомир Илић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia