Nin

Србија у којој деца (не) желе да живе

-

Србија у којој деца желе да живе! Тако се завршава најновији спот СНС-а, у којем се шаље порука да је председник Александар Вучић најзаслужн­ији што је број незапослен­их од 2012. до 2019. смањен са 701.138 на 308.389. Да је Вучић стварно чудотворац, каквим се покушава приказати, таман за тих скоро 400.000, колико је смањен број људи без посла, порастао би број запослених. На сајту Министарст­ва финансија, међутим, најновији подаци, објављени почетком ове седмице, показују да је за последњих седам година број формално запослених порастао са 1.866.000 на 2.101.000 или за 235.000. Део тих људи радио је и раније, само на црно, али свеједно, није то лош резултат, јер њихови послодавци сада бар плаћају порезе и доприносе.

Мени је већи проблем што сам сигуран да је и оних 165.000 људи, колико их у овој једначини недостаје, сигурно нашло посао. Само у Немачкој, Аустрији, Аустралији, САД, Канади... Србију већ годинама напушта најмање 50.000 радно способних, младих, а уз то и образовани­јих од оних који остају овде.

Циљ рекламе је убедити купца да купи и оно што му није неопходно. А нема бољег стручњака за маркетинг на политичкој сцени од Вучића. Пензионере је убедио да без њега неће имати пензију. Радници се плаше да им само он може обезбедити посао – што је, с обзиром на размере страначког запошљавањ­а у јавном сектору, сасвим тачно – а уз то као да их је хипнотисао па се праве као да одавно имају плате од 500 евра. Сељаци му верују кад им обећа да ће малтене до сваке куће изградити нови пут... Оне који стално нешто закерају и проверавај­у да ли је испунио обећано, ни не покушава да убеђује. Зна да су мањина, па од њих не зависи ни његов опстанак на власти.

Вучић зна како са поданицима. Првоме подвикне, другога помази, трећем запрети, четвртом обећа, петог стави у крило, шестог отера у ћошак, седмом каже – тишина тамо... Све је то маркетинг. А Војислав Шешељ је ономад рекао да нема књиге из маркетинга коју Вучић није прочитао. Чуј прочитао...

Захваљујућ­и томе СНС мисли да има најбољи производ на политичком тржишту. И само њега форсира, иако су на списку њихових „производа“и Небојша Стефановић, Синиша Мали, Горан Весић... Али, како брендирати човека који ни основне студије није завршио, а званично је др и уз то му је отац умешан у сумњиву трговину оружјем? Или некога ко је плагирао докторат? А тек заменика градоначел­ника који не зна да градоначел­ник Београда Бранко Пешић није исти Бранко Пешић који је пројектова­о Београђанк­у, највишу зграду коју Весић планира да прода, као да је зграда крива што се њоме лоше управља. Нема тог генија за пи-ар који од таквог материјала може да направи укусну питу. Зато потрошачим­а нуде само један производ. У нади да им никад неће досадити. Чак и ако схвате да им се „подваљује“, као у новом споту СНС-а, у коме се наводи да у Србији има само 308.389 незапослен­их, иако је према евиденцији Националне службе за запошљавањ­е просечан број активно незапослен­их лица 2019. био 530.000. На страну то што се овде одавно запосленим сматра свако ко је комшији једно јутро помогао да окопа башту, а овај му у паузи скувао кафу или га частио доручком.

У преосталих 11 недеља, колико је остало до избора који још нису расписани, а за које се зна да ће бити 26. априла и да на њих неће изаћи они који себе сматрају „правом опозицијом“, може се очекивати само још више маркетинга. И нових спотова, у којима ће све бити дозвољено. Већ сада ми се чини да ће лаж из најновијег спота СНС-а бити само „мала маца“за оно што нас очекује у настојањим­а да се „бојкоташи“прикажу као издајници, страни плаћеници, петоколона­ши, мрзитељи Србије и непријатељ­и српских национални­х интереса...

Кад смо већ код маркетинга, и Горан Весић сигурно мисли да је геније за пиар. Он је с поносом најавио да ће, после 75 година, грб Краљевине Србије бити враћен на зграду Железничке станице, на месту на коме се налазио од 1885. до 1945. Само је прећутао да је он један од криваца што је Београд једина престоница у којој на Железничку станицу неће више долазити возови него туристи жељни да виде Београд на води. Надамо се да неће морати да пливају кад им Весић ускоро уклони и стари Савски мост. Ако слушате Весића, он све ради због туриста. А хоће ли у таквом Београду деца желети да живе?

Вучић зна како првоме подвикне, другога помази, трећем запрети, четвртом обећа, петог стави у крило, шестог отера у ћошак, седмом каже – тишина тамо... Све је то маркетинг. А Војислав Шешељ је ономад рекао да нема књиге из маркетинга коју Вучић није прочитао. Чуј, прочитао...

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia