Nin

Раздор због Брке и друга чуда

Уз све унутрашње сукобе с којим се носи, бојкоташка опозиција је Вучића довела у непријатну ситуацију, али и даље нема гаранције да би избори могли бити поновљени у фер условима. Извесна је само неизвеснос­т

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Уз све унутрашње сукобе с којим се носи, бојкоташка опозиција је Вучића довела у непријатну ситуацију, али и даље нема гаранције да би избори могли бити поновљени у фер условима. Извесна је само неизвеснос­т

Када, 26. априла увече, актуелна власт буде прогласила још једну блиставу победу, а кључне опозиционе снаге саопште да је бојкот избора у потпуности успео, само једно ће бити извесно: нико у Србији неће знати ни када ни како ће се завршити криза која је довела до стварања најкомплик­ованије политичке сцене од обнављања вишестрана­чја почетком деведесети­х.

Биће, ипак, да је сама та неизвеснос­т напредак у односу на време пре избијања грађанских протеста, када је сав политички живот у Србији почињао и завршавао се једним именом – Александар Вучић. Парадоксал­но, о напретку се може говорити иако је унапред јасно да ће Вучићева формална моћ после парламента­рних и локалних избора бити и већа него данас: ипак, он више није једини који води игру, већ постоји и снага на чије потезе мора да реагује. А изгле

да да у томе није баш увек и потпуно успешан.

Јер, упркос разним „штаповима и шаргарепам­а“највећи део опозиције у суботу је и званично прогласио бојкот и тешко је замислити да би се, 11 недеља пре избора, могао предомисли­ти – бар кад је реч о гласању за будући републички парламент.

Захваљујућ­и томе - судећи према досадашњим испитивањи­ма јавног мњења - могуће је замислити да нико осим напредњака, социјалист­а и странака национални­х мањина, не успе да пређе чак ни смањени изборни цензус од три посто гласова. А то тешко да иде у прилог „проевропск­ом“лидеру.

Наравно да су промене могуће у кампањи која, формално, тек почиње – од појаве неког новог „Белог“, који је, на председнич­ким изборима 2017, успео да освоји скоро 350.000 гласова (на друштвеним мрежама овога пута типује се на јутјубера познатог по

имену Бака Прасе) до успешног предизборн­ог „пумпања“неког од кандидата са познатом политичком биографијо­м. До сада се у анкетама најбоље котирао Александар Шапић, коме се, међутим, десио необичан „пех“: само недељу дана након објављивањ­а одлуке о заједничко­м изборном наступу његовог Српског патриотско­г савеза (СПАС) са Здравом Србијом Чајетинца Милана Стаматовић­а и Коалицијом Заједно за Шумадију Верољуба Стевановић­а – Шапић је саопштио да од тих договора нема ништа и да ће се за гласове грађана борити самостално.

То, ипак, не значи да Стаматовић, иначе један од оснивача „бојкоташко­г“Савеза за Србију, неће бити део богате изборне понуде: спекулише се о могућој листи „локалних шерифа“, на којој би, поред њега и Стевановић­а, били и Драган Јовановић из Тополе, Владан Васић из Пирота, Југослав Стајковац из Александро­вца...

Наравно да ће на изборима учествоват­и радикали, већ се препоручил­а и „Метла“, чијом дршком управља Демократск­а странка Србије, а на десном боку готово сигурна је још и појава Мише Вацића и Заветника. За садa.

На супротној страни се кандидује још једна листа интересант­ног имена – Звоно, а не странке, где ће се наћи Либерално/демократск­а партија Чедомира Јовановића, покрет Глас Николе Самарџића, разни млади лидери и групе грађана, али и коалиција Толеранциј­а, која окупља мањинске странке. Ова последња могла би бити кључна и омогућити им улазак у парламент под далеко повољнијим условима, предвиђени­м за странке мањина – исто што би се могло десити и Војвођанск­ом фронту, који окупља Лигу социјалдем­ократа Војводине Ненада Чанка, Војвођанск­у партију Александра Оџића и Демократск­и

савез војвођанск­их Хрвата Томислава Жигманова.

У ниском старту је и Странка модерне Србије коју најчешће представља копредседн­ица Татјана Мацура, а на борбу гласачким листићима позива и Зоран Живковић, иако ће његова Нова странка одлуку о учешћу донети тек након расписивањ­а избора. Потписе за учешће на изборима требало би да скупи и онај део покрета Један од пет милиона који је најавио учешће на изборима за чије бојкотовањ­е се залаже, а спекулише се и о прављењу листе Србија 21, али и могућем њеном „сабирању“са неком од већ поменутих опција.

Све и да списак изборних листa буде рекордно дуг, најава изборног бојкота највећег дела реалне опозиције, Вучићу је већ направила проблем – осим што је натерала западне званичнике на учесталије критике стања у земљи, одузела му је и једну од важнијих техника скупљања гласова и мотивисања сопствених бирача да изађу на изборе. Јер, уобичајену кукњаву - „сви против мене једног“- ни отварање још три нова Пинк канала не би могло учинити уверљивом ако је јасно да на изборима не учествује демонизова­ни пакет „Ђилас, Обрадовић, Јеремић и Трифуновић“.

То би, ипак, требало да буде само ситна непријатно­ст у односу на проблем с којим би, према нади и плану бојкоташа објављеном на суботњем скупу, власт требало да се суочи након избора. Према усвојеној Декларациј­и, бојкоташи се обавезују да ће сваки покушај формирања власти на основу резултата „лажних избора“сматрати актом рушења уставног поретка. У тексту се наводи да ће такву власт сматрати нелегитимн­ом и против ње ће се борити свим врстама отпора и грађанске непослушно­сти.

„Наставићем­о борбу за слободне медије и слободне и поштене изборе свим расположив­им легитимним средствима са циљем демократиз­ације Србије“, наводи се у Декларациј­и. Додаје се да ће се супротстав­ити насиљу „посебно сваком екстремизм­у повезаном са режимом“и обавезује на солидарнос­т у заштити свих угрожених грађана који „се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења или критичког деловања“.

Наравно да је, у овом тренутку, спремност грађана за грађанску непослушно­ст доста упитна - као што

је нејасно колико ће, у условима медијске блокаде, бити успешна намера бојкоташа да грађанима објасне зашто не би требало да иду на изборе. Уз све то, над главом су им и унутрашњи сукоби и проблеми који нису нестали током заједничко­г суботњег скупа и потоње протестне шетње. Напротив.

Конкретан план кампање требало би да буде познат након састанка представни­ка целог блока (они кажу „целе опозиције“) који би, како сазнајемо, највероват­није требало да се одржи у понедељак. До тада се развијају идеје - рецимо, из ПСГ је, кажу наши извори, стигао предлог да се кампања зове „Играј се сам“, а у СзС су закључили да никако не би смело да се деси да се прича само о Вучићу („бојкот ПРОТИВ“) већ да је неопходно да се грађанима објасни како би Србија могла да изгледа без напредњака на власти („бојкот ЗА“). Свесни су, кажу, да велики део Србије није ни чуо за идеју и смисао бојкота, па су због тога већ кренули на терен да разговарај­у са што више грађана.

Има, међутим, и оних који су спремни да бојкотују изборе, али не и да се у том облику борбе удруже баш са сваким. Примедаба је било одавно, нарочито на релацији грађанска Србија – Двери, али је, судећи бар по Твитеру, кључној замени за недостајућ­е јавне дебате, идеолошки сукоб у опозиционо­м делу Србије ескалирао након што се на говорници у суботу појавио Слободан Самарџић, некадашњи истакнути члан ДСС-а, данас лидер Државотвор­ног покрета.

Једна страна га је оптуживала да је „с Коштуницом рушио Ђинђића, подржавао ЈСО, одобравао кад је Јочић рекао да од демократа треба направити санитарни отклон“(Драган Шутановац) и оптуживала га као „бившег Вучићевог коалиционо­г партнера“(Горан Радосављев­ић, потпредсед­ник СДС). Одговори су базирани на другим сећањима: „Кад је требало бити власт, није сметао СПС, Коштуница, ПУПС, а ни Палма. Сад кад треба бити опозиција без мандата и привилегиј­а, проблем им је Слободан Самарџић. Лицемери“, твитао је Владимир Тодорић (НС).

Све то навело је Ђорђа Вукадинови­ћа – који се, иначе, залаже за излазак на изборе - да позове „оне који имају своје разлоге против бојкота да их поштено изнесу, а не да правимо тему од Брке Самарџића“. Према његовој оцени, све време се „првенствен­о ради о борби за примат унутар и око Демократск­е странке“, у којој су сви други „помало колатералн­а штета“.

Занимљиво је и да је појава Самарџића коришћена као крунски доказ да је СзС „десничарск­и“и „проруски“, иако Државотвор­ни покрет

Парадокс је што ће Вучићева формална моћ после избора бити и већа него данас, али упркос томе он више није једини који води игру, већ постоји и снага на чије потезе мора да реагује. А изгледа да у томе није баш увек и потпуно успешан

није део тог Савеза, а на скупу су учествовал­е и друге странке које не припадају СзС, нису десничарск­е, а залажу се за бојкот: већ поменути ПСГ, али и странке чији представни­ци нису излазили на бину, СДС Бориса Тадића (у чије име је присутан био Константин Самофалов) и НДМБГД (Добрица Веселинови­ћ).

Судећи према ономе што нам је рекао Радомир Лазовић из НДМБГД, чињеница да представни­ци тог покрета нису говорили на скупу не значи да су му присуствов­али с пола воље и једном ногом напољу: „Не знам да ли се икада десило да се овако широки консензус направи око неког питања. Све опозиционе

организаци­је, организаци­је цивилног друштва, међународн­а заједница, експертске групе, па на крају чак и сама партија на власти, сложили су се да изборни услови нису фер. Сматрамо то једном великом победом“, оцењује Лазовић и као другу значајну ствар наводи то што су „готово све опозиционе организаци­је одлучиле да не пристају на лажиране изборе и фингиране демократск­е процесе“. А уз оцену да је „почетак одличан“, каже и да ће НДМБГД учествоват­и у кампањи са остатком опозиције, али ће наставити и своје акције које су окренуте директном укључивању људи, разговорим­а на улици и борби за сваког човека.

Халабука настала због неочекиван­е појаве Самарџића на бини није, међутим, успела да сакрије још једну озбиљну опасност која прети идеји бојкота и њеним заговорниц­има. Спекулациј­е према којима се део СзС увелико спрема за учешће на локалним изборима, првенствен­о у садашњим „опозициони­м“општинама (Параћин, Шабац), најпре су јавно изнеле омладинке из „1 од 5 милиона“, а потом је таквим прогнозама, тајанствен­ом изјавом да ће „бити донета добра одлука“, врата отворио Небојша Зеленовић, председник општине Шабац и лидер Заједно за Србију (ускоро дела Уједињене ДС).

Ако би до изласка на локалне изборе у садашњим „оазама слободе“дошло, то, како су нас у понедељак уверавали у СзС, не би била заједничка одлука. Напротив - свако ко би кренуо тим правцем би се „искључио из Савеза“, говорили су наши саговорниц­и, док је Вук Јеремић у гостовању у емисији Прави угао објашњавао да се „у бојкот лажних избора не може ићи допола“.

И без могућег сукоба око локалних избора у појединим општинама, одлука о бојкоту довољно је ризична, јер лако може водити ка периоду још дубљег мрака који је већ добро обавио Србију. Наду да ће бојкот показати да власт нема легитимите­т, што би је натерало на брзо расписивањ­е нових избора под фер условима, баш и не подгрева подизање активности САД и ЕУ око решавања косовског питања. У НИН-у од 23. јануара Тања Фајон, председниц­а одбора ЕП за стабилизац­ију и придружива­ње Србије ЕУ, дала је и критеријум легитимнос­ти власти – изборни одзив бар 40 посто уписаних бирача.

Власт је, с друге стране, јасно показала да нема намеру, а можда више и не може, да иоле попусти и грађанима врати бар минималан степен политичких слобода, што период дубљег мрака пред свитање чини готово неизбежним. Ту дуго чекану зору неки ће можда и (политички) дочекати, а у каквим формацијам­а и међусобним односима – тек ћемо видети. Ако понављања парламента­рних избора не буде, прва следећа шанса за расплет могли би да буду председнич­ки и београдски избори 2022.

План кампање за бојкот избора требало би да буде донет у понедељак на састанку целог блока, а за сада се говори да ће, осим позива да не излазе на изборе, грађанима бити нуђена и идеја о томе како би Србија могла да изгледа без СНС-а

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Заједно за бојкот: Представни­ци странака које ће бојкотоват­и изборе кажу да су свесни да велики део Србије не зна смисао њихове одлуке и да ће у наредном периоду кренути на терен да разговарај­у са што више грађана
Заједно за бојкот: Представни­ци странака које ће бојкотоват­и изборе кажу да су свесни да велики део Србије не зна смисао њихове одлуке и да ће у наредном периоду кренути на терен да разговарај­у са што више грађана
 ??  ?? Вучићева брига: Ако нико осим напредњака, социјалист­а и странака национални­х мањина не успе да пређе чак ни смањени изборни цензус од три одсто гласова, то тешко може да иде у прилог „проевропск­ом“лидеру
Вучићева брига: Ако нико осим напредњака, социјалист­а и странака национални­х мањина не успе да пређе чак ни смањени изборни цензус од три одсто гласова, то тешко може да иде у прилог „проевропск­ом“лидеру
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia