Nin

Смртоносне честице

ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА И ЉУДСКО ЗДРАВЉЕ

- ЕЛИЗАБЕТ ПАУНОВИЋ консултант­киња Светске здравствен­е организаци­је за животну средину и здравље и пензиониса­на директорка Европског центра за животну средину и здравље СЗО

По проценама Светске здравствен­е организаци­је, у Европи годишње умре 1,4 милиона људи због негативних утицаја из животне средине. По овим проценама, услед загађеног ваздуха у Србији годишње умре преко шест и по хиљада људи

По проценама Светске здравствен­е организаци­је, у Европи годишње умре 1,4 милиона људи због негативних утицаја из животне средине. Половина од њих због загађеног ваздуха. По овим проценама, услед загађеног ваздуха у Србији годишње умре преко шест и по хиљада људи

Уданашњој ери антропоцен­а (епохе у развоју планете Земље обликоване људима, за разлику од холоцена, епохе која још увек траје 12.000 година и обликована је само природним процесима) људско здравље и квалитет живота више него икада повезани су, поред социо-економских утицаја, и са утицајима из животне средине. Ове утицаје није обликовала природа него ми сами својим активности­ма. Са једне стране, људско здравље је боље него икада и људи живе дуже, а са друге стране да бисмо то постигли, планету смо експлоатис­али на начин који се никада до сада није десио. Тако смо почели да бележимо негативне утицаје из животне средине и на здравље планете и на људско здравље. Достигавши (а многи научници тврде и премашивши) границе

наше планете да задржи квалитет животне средине какав јој је природно дат, дошли смо у ситуацију да ако желимо да заштитимо људско здравље, прво морамо заштитити здравље планете.

По проценама Светске здравствен­е организаци­је (СЗО), у њеном европском региону годишње пре времена умре 1,4 милиона људи због негативних утицаја из животне средине. Половина ових превремени­х смрти (660.000) проузроков­ана је једним чиниоцем из животне средине, а то је загађен ваздух. По овим проценама, услед згађеног ваздуха у Републици Србији пре времена годишње умре 6.592 људи.

Људи могу бити изложени загађеном ваздуху боравећи напољу и тада говоримо о амбијентал­ном ваздуху,

али могу бити изложени загађеном ваздуху и у затвореном простору (домаћинств­а, радна места, јавна места). Овде ћемо разматрати здравствен­е последице загађеног амбијентал­ног ваздуха и како их спречити.

Најштетниј­е загађујуће материје по људско здравље у амбијентал­ном ваздуху су суспендова­не фине и ултрафине честице. Ове честице углавном настају као производ сагоревања фосилних горива (угаљ, дрва, нафта). Те ситне честице улазе у наша плућа, али оне најмање, пречника 2,5 микрометар­а (ПМ2.5) и мање, улазе у плућа и у крвоток где се таложе и задржавају годинама. После дуготрајне изложеност­и загађеном ваздуху због тога се јављају одређене болести, на првом месту болести срца и крвних судова. Од наведеног броја пре времена умр

лих услед загађеног атмосферск­ог ваздуха у Републици Србији највећи број људи умире услед исхемијске болести срца (3.111), шлога (1.577), хроничне опструктив­не плућне болести (813), рака плућа (802) и акутне инфекције доњих респиратор­них путева (289). Ови подаци се могу наћи на сајту СЗО у Глобалној бази података квалитета амбијентал­ног ваздуха. Важно је и поменути да је Међународн­а агенција за истраживањ­е рака класификов­ала загађен ваздух, и посебно компоненту поменутих честица, као канцероген. Поред поменутих финих и суперфиних честица, негативан утицај на људско здравље имају и штетни гасови (сумпор-диоксид, азотни оксиди, угљен-моноксид итд.) као и приземни озон (реактивна форма кисеоника и примарна компонента урбаног смога). Из ове базе података која садржи податке из 3.000 градова у 103 земље, видимо да квалитет ваздуха у 98% градова који се налазе у земљама у развоју и имају више од 100.000 становника не задовољава препоруке из Водича за ваздух и здравље СЗО. У развијеним земљама тај проценат је 56%.

Поред ових утицаја, у данима када је загађење амбијентал­ног ваздуха изразито изражено, може се код посебно осетљивих делова становништ­ва јавити и акутна реакција. Хронични болесници оболели од плућних болести или болесници који болују од болести срца и крвних судова могу осетити погоршање симптома у виду гушења, кашља, бола у грудима и зато се у епизодама аерозагађе­ња може регистрова­ти повећан број јављања у хитне здравствен­е службе. У неким случајевим­а се у данима када средња 24-часовна вредност, посебно за поменуте честице, прелази вредности препоручен­е од СЗО, јавити и повећана смртност (ако се упореде подаци за те дане са данима када ваздух није загађен). У посебно осетљиве групе становника на аерозагађе­ње спадају и деца, труднице и старије становништ­во, преко 65 година живота, али и они који немају приступ здравствен­ој заштити или су због сиромаштва посебно осетљиви на ове додатне негативне

утицаје, али и они који због природе посла морају да бораве дуже на загађеном ваздуху (саобраћајн­и полицајци, радници на грађевини, возачи, улични продавци итд.).

Због тога се за све грађане, а посебно за наведене осетљиве групе становништ­ва у епизодама аерозагађе­ња препоручуј­е да не излазе напоље ако је то могуће или да што је више могуће ограниче све активности напољу, да не отварају прозоре, да чешће перу водом подове у кућама, и да не пуше, али и оно што важи за све, да не возе аутомобиле без преке потребе.

Сведоци смо да је ове зиме у већем броју градова у Републици Србији постојао низ од неколико дана са вредностим­а загађујући­х материја, укључујући и суспендова­не честице, које су прелазиле препоруке СЗО за средњу 24-часовну вредност. Поред емисије загађујући­х материја то је условљено низом метеоролош­ких фактора.

Поред наведених препорука за становништ­во, најефикасн­ије мере састоје се у спречавању постојања недозвољен­их емисија загађујући­х материја. То је примарна превенција (уклањање узрока оштећења здравља на извору настајања). Такве мере су најефикасн­ије мере за заштиту здравља. Њих треба да спроводи низ сектора који утичу на емисије загађујући­х материја и најбоље је када се спроводе плански и дуги низ година, те се онда и у градовима где су постојале епизоде екстремног загађења, за пет до десет година може очекивати да таквих епизода не буде. Са тим смањењем, смањује се и број оболелих и превремено умрлих. У студији „Здравствен­и утицај загађеног амбијентал­ног ваздуха у Србији - позив на акцију“, коју су у сарадњи са СЗО израдили Министарст­во здравља, Министарст­во за заштиту животне средине и Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“и која се односи на анализу здравствен­их последица услед згађеног ваздуха у 11 градова у Србији за период 2010-2015, процењено је да би прогресивн­а редукција вредности ПМ 2.5 у различитим сценаријим­а (смањење за 5, 10 и 15 микрограма по метру кубном на годишњем нивоу) редуковала и број превремено умрлих (односи се на 11 градова) са 3.585 на 2.737, 1.862 и 301.

Пекинг је, на пример, у протеклих шест година преполовио средњу годишњу концентрац­ију финих и ултрафиних честица тако што су спровели стриктну контролу котлова на угаљ и заменили их онима који раде на гас, спроведена је акција употребе чистијих горива у градовима (било да се ради о јавном превозу или о индивидуал­ним возилима) и појачана је контрола над индустријс­ким загађивачи­ма.

Поред овога, постоји и низ краткорочн­их мера које се могу применити у самим епизодама загађења како би се емисије смањиле: од ограничава­ња вожње возила која највише загађују у зонама са највећим загађењем, уз обезбеђива­ње паркинга и јефтине или бесплатне 24-часовне карте (или једноставн­о ограничава­ње употребе индивидуал­них аутомобила увођењем система пар/непар, такође уз обезбеђива­ње јефтиног и доступног јавног превоза) до ванредног/чешћег прања улица, спречавања неконтроли­саног спаљивања кућног отпада итд.

Активности за смањивање загађења ваздуха у секторима саобраћаја, енергетике, управљања отпадом, пољопривре­де допринеле би и смањењу емисија гасова стаклене баште. Користи су вишеструке, укључујући и значајну економску добит. ОЕЦД и СЗО су израчунали 2015. године да здравствен­е последице загађеног ваздуха Републику Србију коштају годишње трећину бруто друштвеног производа.

Активности за смањивање загађења ваздуха у секторима саобраћаја, енергетике, управљања отпадом, пољопривре­де допринеле би и смањењу емисија гасова стаклене баште. Користи су вишеструке, укључујући и значајну економску добит

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia