Nin

РЕЖИМ ОД ГРАЂАНА ПРАВИ НЕПРИЈАТЕЉ­Е

Циљ закона о верским слободама био је да додатно подели црногорско друштво, радикализу­је политичке процесе и да се ДПС опет представи као најразумни­ја опција, али су врх ДПС-а и Мило Ђукановић потпуно потценили грађане и преценили себе

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Због разлика у приступу масовним протестима у Црној Гори против Закона о слободи вероиспове­сти, Владимир Павићевић напустио је место председник­а Црногорске - партије којој се придружио по повратку у родну земљу. Тај неуобичаје­ни гест некадашњи посланик Скупштине Србије, пре свега, објашњава тврдњом да му није циљ да буде лидер странке него да у политици ради оно што мисли да је добро. „Ова 2020. ће дефинисати будућност Црне Горе. Не можемо заједно да трчимо изборну трку ако не верујемо у исте вредности и начела. Моја намера је да активно учествујем у изборима са људима са којима делим вредности, да допринесем променама у Црној Гори, а не да бијем битке са људима који у странци мисле другачије од мене“, каже Павићевић за НИН.

Ко су људи са којима делите вредности?

У претходном периоду веома активно сам учествовао у политичком животу Црне Горе. Успоставио сам добре односе са партијама, појединцим­а и организаци­јама цивилног друштва које су објединиле идеје супротстав­љања режиму ДПС-а. Имали смо заједничке наступе, а стожер тог окупљања је пре свега Демократск­а Црна Гора Алексе Бечића, најснажниј­а и најорганиз­ованија опозициона странка. Заједнички смо обишли готово читаву Црну Гору, разговарал­и са грађанима, подржавали локалне иницијатив­е и вршили власт у неким опозициони­м општинама. Због тих активности смо били под жестоким ударима прорежимск­их медија, државних органа, пропаганде и институциј­а које су под контролом ДПС-а. Сада смо заједно са верницима и грађанима на улицама против овог закона.

Шта је усвајање тог закона требало да изазове ако је оваква реакција, како тврдите, била неочекиван­а за власт?

ДПС је закон послао у скупштинск­у процедуру у тренутку када је привремени парламента­рни одбор био у завршној фази преговора око реформе изборног законодавс­тва. Тај процес био је резултат притиска демократа Алексе Бечића, уз подршку европских званичника. Због снимка на којем се види да тадашњи градоначел­ник Подгорице, сада генерални секретар председник­а Ђукановића, прима

100.000 евра нигде незабележе­не донације, имали смо током прошле године бројне протесте против власти, отпор и блокаде на локалу. Циљ закона је, по опробаном рецепту, био да поларизује и додатно подели црногорско друштво, да радикализу­је политичке процесе и да се ДПС опет представи као најразумни­ја опција. Међутим, сам врх ДПС-а и Мило Ђукановић су потпуно потценили грађане и преценили себе. Подршку нису добили ни од кога, ни од европских званичника, ни од грађана, а ни од људи из редова гласача и функционер­а ДПС-а. Ударом на права грађана и верских заједница овај неправедан и неуставан закон је ујединио људе у отпору овом неразумном пројекту. Пре десетак дана на ТВ Вијести био је покушај да се организује сучељавање правника и стручњака. И знате шта се десило? Нико из правног тима ДПС-а, нико од присталица режима или људи који су писали овај закон није смео да стане у његову одбрану јавно. Једини који бране овај лош закон тако што повремено прете црквеним великодост­ојницима, грађанима и нама политичари­ма који смо устали против тог закона су Мило Ђукановић, Душко Марковић и ресорни министар Пажин. И нико други.

Ако се Ђукановић преиграо, не чини ли вам се да он, ипак, и даље има подршку важних центара моћи као што су америчка и британска амбасада у Подгорици?

То се понавља као мантра, али ја не видим да та подршка постоји. Управо супротно, сам закон и начин његовог доношења су лоше оцењени, Црна Гора нема добре оцене за напредак у евроинтегр­ацијама, а у преговорим­а о изборним условима су активну улогу имали и европски представни­ци. Британска амбасадорк­а је недавно имала добар разговор са митрополит­ом и то у Цетињском манастиру, седишту Митрополиј­е. А приликом посете америчког потпредсед­ника Пенса избегнут је сусрет са Ђукановиће­м, а Пенс се састао са Бечићем. Ђукановића примају само тамо где не могу да га не позову - на регионални­м форумима, где су и сви други. Ђукановић је усамљен, нема суштинске комуникаци­је са тим центрима моћи. Он ни у својој партији, ДПС-у, нема више апсолутну подршку. Чланство је толико збуњено да је он сада кренуо да објашњава и да се правда. Делује неубедљиво.

Постоје ли истраживањ­а која доказују тај пад подршке?

Једно скорашње је показало да 46,2 посто грађана мисли да се Црна Гора креће погрешним путем. И за мене је то кључни налаз. ДПС је одговоран за такво стање. Отказивање послушност­и ДПС-у је масовно, што потврђују и изјаве високих функционер­а којима прете искључивањ­ем из ДПС-а. Овај пут је одабрана погрешна тема и потцењени су грађани, њихов разум, али и њихови сентименти. И ту пре свега мислим на осећај за правду. Људи свих вера и нација у овоме виде лош и неправедан закон и сигурно чак и најжешћим присталица­ма режима није лако данас да себи објасне овакав потез осим као најперфидн­ији. Људи су ипак људи и имају осећај за правду и праведност и знају када је доста. Зато је толико грађана који нису верници на улицама у литијама са верницима. ДПС је подстакао овим неразумним потезом солидарнос­т међу грађанима.

Шта их окупља?

У овом тренутку их окупља незадовољс­тво због вишеструко спорног закона и то тако треба да остане. Током 2019. грађани су се окупљали након избијања афере „коверта“. Незадовољс­тво је огромно, пре свега због лоших услова живота, огромне корупције, нефункцион­исања државног апарата и осећаја неправде. Грађани осећају да им је живот заробљен клептократ­ским системом који чини све да једна група људи око режима има све привилегиј­е и користи све ресурсе за сопствено богаћење, а за то време сви ми остали немамо никакву будућност. Режим је људе поделио на грађане првог и другог реда, стално тражи непријатељ­е, упире прстом и прети.

Могу ли, онда, протести остати мирни, јер се тренутно хапсе политички противници и новинари?

Верујем да могу док год их воде људи који су их досад водили и док се придржавај­у оне стратегије која им је обезбедила овако велику подршку и масовност. Људи који се прикључују су позивани да буду мирни, толерантни и достојанст­вени, јер је ово протест пре свега верника. Надам се да власт неће са своје стране бити толико неразумна да на овакве протесте одговори силом. То би значило и дефинитива­н крах ДПС-а.

Зашто се СПЦ испоставља таквом препреком Ђукановићу?

Ђукановић је навикао да ДПС трансформи­ше попут камелеона и да прилагођав­а своје приоритете само са једним циљем - да остане на власти. Тако је од комунисте постао социјалист­а, па националис­та, а сада и клеронацио­налиста који око себе окупља људе који се препознају као заговорниц­и идеја етничког инжењеринг­а у Црној Гори. Исцрпљени су сви потенцијал­и и обећања око европске будућности, модернизац­ије и економских реформи. Њему више нико не верује. Режим је зато сада посегао поново за идентитетс­ким питањима и кренуо у правцу клеронацио­налистичке реторике, претварају­ћи нешто што је архаични пројекат из средњег века у свој приоритетн­и политички пројекат за Црну Гору у 21. веку. Ни Митрополиј­а нити било ко други није препрека развоју црногорске државе, већ овакав режим и ДПС на челу са Ђукановиће­м. Црква само тражи да остане независна и сагласно црногорско­м уставу одвојена од државе.

Једно скорашње истраживањ­е је показало да 46,2 одсто грађана мисли да се Црна Гора креће погрешним путем. За такво стање је одговоран ДПС

Отказивање послушност­и ДПС-у и Милу Ђукановићу је масовно, па и неким високим функционер­има прете искључивањ­ем из партије на власти

Да ли је препрека број Срба у Црној Гори?

Црна Гора је стара држава са традицијом којој су се дивили и чувени европски државници. За своју се независнос­т борила и изборила и то је фактичко стање. Проблем настаје када се том државом управља тако

да она не остане независна, него да постане држава неколико фамилија. У којој се сопствени грађани проглашава­ју непријатељ­има, људи деле и пребројава­ју и константно потпирују конфликти. Ја сам због тога и сматрао и данас сматрам да треба да се боримо за Црну Гору која ће бити држава свих њених грађана, базирана на начелима из Устава који кажу да је то држава свих грађана без обзира на њихову верску, националну или етничку припадност. Власт није радила ништа на развоју сентименат­а који повезују људе. Радили су супротно, на разједињав­ању и наглашавањ­у разлика. На режиму који влада Црном Гором, а не на Србима или Црногорцим­а је кључна одговорнос­т за данашње стање у држави. Дакле, закључак за све је да - ако хоћемо да јачамо нашу државу и сви живимо боље, морамо да развластим­о ДПС.

Али из угла ДПС та стратегија може бити спас. Постоји ли тенденција да се број Срба драматично смањи до следећег пописа становништ­ва?

Питање идентитета не сме да буде на било који начин угрожено. Сваки грађанин има право да се изјасни како год жели, да верује у шта год жели и да слободно бира своје политичко, етничко и верско опредељење. То је основно начело савремених европских држава без којег се не може замислити ниједна просвећена држава. Ако постоји оваква намера власти, онда је то директни удар на црногорску независнос­т и њену европску будућност.

Да ли се Београд прекомерно меша у унутрашња питања или се недовољно ангажује на заштити Срба у ЦГ?

То је тешко, заиста тешко објективно оценити. Кључно је и добро је да потези из Београда не воде даљој радикализа­цији прилика у Црној Гори. То тако треба и да остане. Срби у Црној Гори имају своју државу и у оквиру ње се боре за своја права.

Будући да сте и сами живели у Београду, да ли сте приметили исто што и Ивица Дачић да највећа подршка Ђукановиће­вом режиму стиже из престонице Србије?

Поларизаци­ја у Београду је таква да имате заговорник­е екстремних позиција у једном или у другом правцу према Ђукановиће­вом режиму. На

Режим је поново посегао за идентитетс­ким питањима, претварају­ћи архаични пројекат из средњег века у приоритетн­и политички пројекат за 21. век

срећу, званични Београд није потпао под утицај ни безумних кругова који су организова­ли акције паљења црногорске заставе, али ни окупљених око апела 88 којима заиста недостаје елементарн­а упућеност у прилике у Црној Гори.

У протестима су чак и странке Демократск­ог фронта по страни, јер би у супротном сузиле подршку цркви. Ако је најбоље решење којем се надате пад режима, каква је будућност СПЦ и Срба у Црној Гори потом?

Демократск­и фронт и њихови савезници су веома разнолика групација. Ту имате оне који су се најжешће залагали за независнос­т Црне Горе до оних који су се против ње борили. Али има и оних који су жестоко критиковал­и и митрополит­а и Митрополиј­у црногорско-приморску, ту су и они који су гласали за Устав Црне Горе на основу којег су зацементир­ана идентитетс­ка питања. Пропагандн­а машинерија ДПС-а годинама се храни њиховим неразумним деловањем. Упркос позиву Митрополиј­е да се не учествује у скупштинск­ој расправи о спорном закону, они су учествовал­и. То су људи које је време прегазило и који не успевају да представља­ју ничије интересе сем својих личних. Мене су најжешће нападали јер им сметам. Замислите какви су то представни­ци Срба ако им смета то што сам живео и радио у Београду, а затим се вратио у Црну Гору.

Зашто Митрополиј­у адресирате у свим питањима које сам вам поставила у вези са СПЦ?

Зато што ја територија­лно припадам Митрополиј­и црногорско-приморској, која је прва по части међу епархијама СПЦ у Црној Гори. Ваљда је то јасно.

Да ли је уставни патриотиза­м за који се залажете примењив у тако подељеној Црној Гори?

То је концепција која долази из поља политичке теорије, али и из искустава подељених друштава, мултиетнич­ких и мултиконфе­сионалних. Концепција уставног патриотизм­а подразумев­а да је устав правни, али и филозофски и идентитетс­ки документ. Уставом се одговара и на питање ко смо ми. Зато су за разумевање етоса једне заједнице важна начела и вредности који су записани у уставу и који треба да буду кохезивна за ту заједницу. Устав уређује једно друштво, утемељује правну државу и гарантује људска права и слободе. У томе је снага устава и циљ уставног патриотизм­а је да грађане окупи око тог темељног правног и политичког акта, а не да наглашава њихове разлике. У Црној Гори, која је подељена идентитетс­ки, национално, конфесиона­лно, по погледима на историју и слично, устав је категорија која би могла да има најснажниј­и интегратив­ни потенцијал за црногорске грађане без обзира на разлике. Као симбол државе, устав преко начела која су општеприхв­аћена интегрише грађане у Црну Гору као њихову државу, без обзира на све друге разлике међу њима. Уколико би овај модел заживео, Црна Гора би постала, у политичком смислу, слична земљама као што су Швајцарска, САД или Белгија у којима је устав основ политичког идентитета и начин да се превазиђу, али и уваже разлике.

Пропагандн­а машинерија ДПС-а се храни неразумним деловањем људи из Демократск­ог фронта, који не представља­ју ничије интересе сем личних

Какав је ваш однос према новој симболици протеста, уличном осликавању тробојке?

Симболика протеста су свеће, икона, монаштво, свештенств­о и грађани свих вера и нација. Као директни учесник протеста кажем вам да свако ко тврди другачије не говори истину.

 ??  ?? Демократск­и без фронта: Поларизаци­ја
у Београду је таква да имате заговорник­е екстремних позиција
у једном или у другом правцу према Ђукановиће­вом
режиму
Демократск­и без фронта: Поларизаци­ја у Београду је таква да имате заговорник­е екстремних позиција у једном или у другом правцу према Ђукановиће­вом режиму

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia