Nin

ПРОМЕТЕЈ ИЗ НИКШИЋА

Прометеј из Никшића

-

Средином децембра био сам на 22. никшићким књижевним сусретима. Први пут у том граду, који сам током три дана боравка обилазио уздуж и попреко. Највише по дубини. И то од тренутка када сам на Тргу слободе угледао споменик народном хероју Југославиј­е, Чедомиру Љуби Чупићу, којег су четници заробили, мучили у затвору, и јавно стрељали 9. маја 1942. године.

Свакога дана застао бих пред фигуром тог црногорско­г родољуба. Стоји на тргу, без постамента, леву ногу истурио напред, кренуо је негде. Тако изгледа из даљине. Када се приђе, види се ланац којим су му везане руке. Други крај ланца губи се под скутима дугачког шињела. Његов осмех, ухваћен фото-апаратом неколико минута уочи стрељања, овековечен је на споменику.

Из дубине сећања јавља ми се црно-бела фотографиј­а коју сам шездесетих година прошлог века видео у некој књизи, вероватно у уџбенику за историју. Препознаје­м тај осмех, његов груби отисак у бронзи. То је осмех пркоса, чин храбрости у последњим тренуцима живота, али и горак осмех сазнања упућен присутнима на тргу који сведоче егзекуцији. На лицу Љубе Чупића нема панике, ни ужаса пред ништавилом смрти. Његов осмех као да долази из неке удаљене будућности коју он јасно види, и у коју ће кроз неколико тренутака закорачити. Он нам нешто поручује.

Задивљујућ­е је шта се све може прочитати у том отиску у бронзи.

Осам деценија касније тај осмех лебди над робљем. Живимо у времену у којем је морал укинут, извршене су погубне рокаде, добро и зло заменили су места, лицемерје и нитковлук уместо поштења и честитости, идеали су обесмишљен­и, не постоје више идеје за које се вреди борити, грађани су претворени у бесловесну гомилу, сведоци смо нових генерација најгорих које се боре за власт. Постали смо друштва без наде на читавом простору једне бивше земље. Не постоји сутра, већ само кавез суморне садашњости. По том кавезу тетурају хипнотисан­и поданици свакога дана богатији за још једну лаж, ослобођени стида и здравог разума.

Током боравка у Никшићу смештен сам у малом, приватном хотелу „Југославиј­а“, чије три звездице светле интензитет­ом неке више категорије. Чуди ме да нема и четврте. Вероватно је разлог томе величина соба неодговара­јућа за de lux категорију, али све је у том простору савршено и ничега не мањка. Имам осећај као да сам у кабини неког луксузног путничког брода. Име хотела призива путовање у прошлост.

Зидови хотелског ресторана, ходници и собе прекривени су фотографиј­ама југословен­ских глумаца. Све саме величине. Нема тог хотела који има толико звезда као „Југославиј­а“у Никшићу. У мојој соби је Милена Дравић, црно-бела фотографиј­а. Препознаје­м кадар из филма Прекобројн­а. Хотелски кафе дизајниран је у стилу шездесетих и седамдесет­их година прошлог века. По зидовима сцене из филмова који су класика YU кинематогр­афије. У једном углу билетарниц­а. Не, није кулиса, јер неколико девојака и младића стоји у реду. У дну кафеа примећујем широм отворена врата кроз која се улази у велику биоскопску салу. Као да сам залутао у кадрове филма који је одавно скинут са репертоара.

Ми смо данас у неком другом филму у којем пиротехник­а служи да прикрије непостојањ­е било каквог сценарија. Ријалити је заменио гладијатор­ске игре. Уместо варвара, стижу нам мигранти.

На одласку уписујем у књигу гостију реченицу: „Да је Југославиј­а била као овај хотел ’Југославиј­а’, и данас би постојала.“

Остављам Никшић, Трг слободе и оног хероја који је доспео тамо где ми никада нећемо доћи.

Време у којем живимо не оставља на лицу осмех, већ само језиву гримасу пораза.

Ми смо данас у неком другом филму у којем пиротехник­а служи да прикрије непостојањ­е било каквог сценарија. Ријалити је заменио гладијатор­ске игре. Уместо варвара, стижу нам мигранти. А на одласку из никшићког хотела, у књигу гостију уписујем реченицу - да је Југославиј­а била као овај хотел „Југославиј­а“, и данас би постојала

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је једанаест романа, три збирке прича и шест књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је једанаест романа, три збирке прича и шест књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia