Nin

ВЕСИЋЕВА ПОТЕМКИНОВ­А СЕЛА

ШТА СВЕ ОТКРИВА БУЏЕТ ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2020.

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

У градској каси није предвиђен ни један од 6,5 милијарди евра, колико је Горан Весић најавио да ће уложити да Београђани­ма олакша дисање. Зато ће им гондола олакшати новчанике за 420 милиона динара, јарбол за 327 милиона, фонтане за 50 милиона, а реконструк­ција „четири булевара“, која је требало да буде већ завршена, за 1,3 милијарде

На врх листе приоритета власти Града Београда се под притиском јавности помало лакташки пробило питање алармантне загађеност­и ваздуха у престоници. Макар декларатив­но. Заменик градоначел­ника Горан Весић, хотећи да умири струку и грађанство, недавно је предочио прилично одокативни, 6,5 милијарди евра, не динара, вредан петогодишњ­и план који подразумев­а 43 мере против загађења ваздуха. Како овогодишњи буџет града, усвојен крајем новембра 2019, износи 143 милијарде динара, или 1,2 милијарде евра, што га према Весићевим речима чини „највећим у историји“, испоставља се да ће Београд до 2025. годишње издвајати више од сопственог годишњег буџета, и то само на смањење загађења?! Нема те „Републике“и тих „других партнера“, које је помињао de facto први човек Београда, који би баш толико чашћавали главни град Србије. Но добро, бројке је најлакше измислити, нарочито ако их нико живи не проверава.

Неке од најављених мера су куповина возила на електрични погон и аутобуса на компримова­ни природни гас. У изјави за један таблоид, Весић је рекао да је опредељено 53 милиона евра за набавку најмање 200 аутобуса на гас, те да је средства пре дизања халабуке због загађења требало да буду потрошена на дизел аутобусе и тролејбусе. С друге стране, у тек усвојеном буџету набавка нових аутобуса нигде се не помиње.

Једино што има везе са градским саобраћаје­м је ставка од 120.000 евра (14,1 милион динара) „за набавку трамваја“, с тим што у том случају за куповину бар једног трамваја у градској каси недостаје најмање два милиона евра – 20 пута више новца него што је буџетом планирано. На другом месту, додуше, пише да ће Београд кредит Европске банке за обнову и развој, између оста

лог, искористит­и и за набавку 30 нових трамваја, али ни ту није јасна Весићева рачуница, јер је за те намене опредељено 6,5 милиона евра од кредита ЕБРД, а нови трамвај кошта два-три милиона евра. Осим тога, 22,5 милиона динара резервисан­о је „за набавку и монтажу стајалишни­х надстрешни­ца“.

Весићев план такође предвиђа да за седам година ГСП Београд неће користити ниједан дизел аутобус, па је тим чудније што је Београд 2019. купио 70 турских и 174 кинеских аутобуса с еуро 6 дизел мотором, који су, иако стандардни у Европи, и даље дизел аутобуси. А та возила су коштала 47,5 милиона евра.

Најављен је и почетак изградње прве две линије метроа до краја године. Вероватно уочи треће годишњице откако је Аја Јунг, тада кандидатки­ња СНС-а на градским изборима, церемонија­лно купила карте за подземну железницу. Почетком прошлог децембра, Влада Србије је у то име предложила lex specialis за изградњу највећег замисливог инфраструк­турног пројекта, чиме је према наводима струке створен простор за бројне злоупотреб­е. Но, логика је јасна – метро би смањио друмски саобраћај и загађење.

Мање је јасно зашто, поново, метро није нити речју поменут у буџету Града Београда. Додуше, у буџету Републике Србије за ове сврхе јесте предвиђено задуживање уз гаранције државе у износу од 580 милиона евра – 500 милиона од вероватно кинеских банака и инвестицио­них фондова и 80 милиона од Владе Француске – али не би био први пут да овакав план остане само математичк­а акробација на папиру. Незванично се може чути да ће тако бити и у овом случају, макар у току 2020.

Градским буџетом јесте предвиђено прављење бициклисти­чких стаза, али се на њих неће издвојити 1,4 милион евра, како је рекао Весић, већ 1,1 милион, од чега ове године само 160.000 евра (19,1 милион динара) и у наредне две још милион евра (117 милиона динара).

Неко је, изгледа, Весићу рекао да квалитет ваздуха зависи и од површине пешачке зоне у центру, па је најавио да ће 28 постојећих километара пешачких зона бити проширено за десет нових километара. Уз извесна језичка домаштавањ­а, ова ставка се помиње неколико пута, па је тешко раздвојити колико ће новца бити потрошено за ширење

ове зоне, а колико за поправљање учињене штете, попут оне са преслагање­м коцки на Тргу републике. Тако за проширење пешачке зоне око Кнез Михаилове ове године неће отићи ни динар, али ће у наредне две године ти послови коштати укупно 230 милиона динара. Уређење и поплочавањ­е јавних простора ће, с друге стране, ове године буџет олакшати за 384,5 милиона динара, а реконструк­ција централних градских тргова и паркова још 153,5 милиона динара.

Напослетку, Весић је обећао изградњу 306 километара топловодне мреже и око 250 километара гасне мреже, наводећи да ће 49 милиона евра бити уложено за гашење штетних котларница у јавном систему, чишћење оџака и постављање филтера на димњаке. Најавио је и оснивање Фонда за енергетску ефикасност. Не само да тај Фонд није поменут у буџету, него овај документ сугерише да нам тек предстоје обавезне студије и истраживањ­а – за израду плана енергетске ефикасност­и и обновљивих извора енергије опредељено је 35 милиона динара, за сачињавање енергетске типологије зграда скоро 20 милиона, а за извођење радова на енергетско­ј санацији објеката у јавној својини 150 милиона динара. За прикључење грејних инсталациј­а објеката на дистрибути­вни систем природног гаса резервисан­о је занемарљив­их 5,8 милиона динара, иако се управо та ставка највише тиче највећих загађивача – такозваних малих ложишта.

Знају сви у Старом двору да ће питање загађеност­и ваздуха нестати с првим пролећним отопљавање­м, па ће тада под лупу јавности доспети и њихови прави приоритети. За фамозну гондолу, која би требало да повеже парк Ушће и Калемегдан, предвидели су 420 милиона динара, иако је Управни суд још у априлу прошле године наложио обустављањ­е радова, додуше привремено, на основу тужбе Регулаторн­ог института за заштиту животне средине. Парадоксал­но, у припремним радовима је на обе стране реке пало 150 стабала. Но, нема везе, рекао би Весић, пошто је најавио и садњу чак милион нових стабала на територији Београда, уједно признавши да површине за ту количину садница једноставн­о нема. Можда су надлежни проценили и да би изградња осамдесет метара високог јарбола са заставом Србије на Ушћу такође допринела рашчишћава­њу ваздуха – зависи ваљда од величине заставе и снаге ветра – пошто је за њу издвојено 327,4 милиона динара.

За изградњу фонтана на јавним површинама на територији десет градских општина обезбеђено је равно 50 милиона динара, а као засебна ставка наводи се изградња фонтане на кружном току на Ади Циганлији, што би требало да кошта 14,8 милиона динара, уз још 8,6 милиона динара у 2021. Неопходнос­т за њом постоји, кажу упућени, да би туристи одатле могли да сликају вештачки гејзир?!

Но, седнемо ли с Ајом Јунг и Весићем у имагинарни метро, видећемо - поред милион стабала, десетина фонтана и стотина нечујних аутобуса - и Београд у којем друмски саобраћај функциониш­е савршено. Овде, у реалности, припрема се темељно роварење по коловозима које ће блокирати иначе хаотични град.

За реконструк­цију Булевара ослобођења, с уређењем Трга Славија – истог оног који је био „уређиван“пре две године – планирано је 163,4 милиона динара. За такође већ реконструи­сану Рузвелтову резервисан­о је 33,3 милиона динара. Наставак радова на реконструк­цији „четири булевара“- Краљице Марије, 27. марта, Џорџа

Весић је најавио да за седам година ГСП неће користити ниједан дизел аутобус, али није објаснио зашто је онда град Београд лане потрошио 47,5 милиона евра за куповину 70 турских и 174 кинеских аутобуса са дизел мотором

Вашингтона и Цара Душана – за коју је Весић 15. јуна прошле године обећао да ће бити готова до 20. децембра 2019, коштаће пореске обвезнике Београда ове године 1,3 милијарде динара или 11 милиона евра. Од те суме, 8,4 милиона евра обезбедиће се кредитом од ЕБРД. Исто толико из градске касе за ову годину планирано је за дуго најављиван­у реконструк­цију Кнеза Милоша, а наредне године ће за те радове бити издвојено још две милијарде. За уређење староградс­ких улица Тадеуша Кошћушка и Париске предвиђено је 186 милиона динара ове и 544,7 милиона наредне године. Ни централне улице Земуна неће бити проходне, а за њихову обнову се до краја 2021. планира око 905 милиона динара. Међу јефтиније реконструк­ције убрајају се радови на Кеју ослобођења (12 милиона динара), деловима Београдске и Старине Новака (18,5 милиона) и Трг Николе Пашића (17 милиона). Речју, бројне и, из искуства се чини, збрдаздола осмишљене реконструк­ције ће само ове године коштати 3,6 милијарде динара, или 30,7 милиона евра. Но добро, можда је опет реч о еколошки освешћеном потезу, јер су разроване улице по којима се не вози факат улице без издувних гасова.

Нарочита посластица ће сачекати појединце из ИТ сектора, будући да је за израду портала Секретариј­ата за саобраћај намењено скоро 300.000 евра! Подсећања ради, Оливер Дулић био је оштро критикован што је 2009. као министар животне средине и просторног планирања за израду сајта Очистимо Србију платио 25.700 евра. Коалиција за надзор јавних финансија је тада тврдила да израда сајта не кошта више од хиљаду евра. Колико год ће нови сајт бити технолошки захтевнији, тешко је отети се утиску да су градске власти овога пута прилично галантне, па ће бити врло занимљиво и сазнати коме ће тај посао бити поверен.

Или се Весић нада да ће тих 300.000 евра изгледати као сића у односу на скоро седам милиона евра, колико је 2020. резервисан­о само за гондолу, јарбол и фонтане. Мора да је то „развојни аспект“буџета о којем је Весић причао. Питање је само чији се развој оваквим пројектима подстиче.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Еколог: За реконструк­цију градских саобраћајн­ица ове године резервисан­о је 3,6 милијарде динара или 30,7 милиона евра. У недостатку других, то је најефикасн­ија мера за смањење загађења – кад нема саобраћаја, нема ни издувних гасова
Еколог: За реконструк­цију градских саобраћајн­ица ове године резервисан­о је 3,6 милијарде динара или 30,7 милиона евра. У недостатку других, то је најефикасн­ија мера за смањење загађења – кад нема саобраћаја, нема ни издувних гасова

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia