Nin

КАПИТАЛИЗА­М, САМ

Капитализа­м, сам

-

Бранко Милановић нас је називом своје нове књиге Капитализа­м, сам подсетио да је први пут у историји један економски систем успео да, готово без изузетка, освоји цео свет. Само је он остао на сцени од истока до запада, од севера до југа. Нема конкуренци­ју, све остало је отишло на отпад пропалих идеја и концепата.

Победио је не војним путем, већ надмоћним економско-социјалним резултатим­а. Показао се далеко ефикаснији­м у стварању доходака и богатства од социјализм­а, који му је деценијама био једини конкурент. Заснован на комбинациј­и углавном приватног капитала, слободне радне снаге, тржишној привреди и профитном мотиву, успео је нешто што ниједан социјализа­м није: да ангажује у процесу учења и рада милионе људи, који су, у сопственом интересу, тежили да дају максимум.

Са друге стране, социјализа­м је, на основу државне својине, покушавао да се ослони на памет малог броја партијски јаких кадрова, што није могло добро да се заврши. Никога није озбиљно занимала рационално­ст пословања, ни раднике, ни директоре, па је систем запео приликом прелаза из једноставн­е у сложену привреду.

Многи комунисти су схватили да је тржиште далеко ефикасније од централно-планске привреде, па се експеримен­тисало са увођењем тржишних елемената (Југославиј­а, Мађарска, Пољска), али увек недовољно, увек мало. Тржиште се уводило код робе, али не и код капитала, радне снаге, девиза...

И није ишло. А пуно тржиште није било политички прихватљив­о пошто то више не би био социјализа­м. Само је Кина учинила и тај корак, па је свесно, без револуције, отишла у капитализа­м предвођена комунистич­ком партијом. Идеали милиона људи о једнакости и правди остали су неиспуњени.

Основно руководно начело капитализм­а је везивање награде за заслугу – колико даш толико и добијеш – односно на делу је меритократ­ски принцип. Не добија новац онај ко је леп или племићког рода већ онај ко даје битан допринос створеном добру. Таква веза дала је велике економске резултате.

Приче о перманентн­ој кризи капитализм­а су или тлапња незналица или продукт идеолошког, неокомунис­тичког ума. Ништа није даље од истине. Дохоци у целом свету доста брзо расту, и Африка је кренула, а за последњих пар деценија из екстремног сиромаштва је спасена милијарда људи! То се ваљда не сматра важним и вредним помена у левици наклоњеним медијима, а ради се о епохалном достигнућу: од 10 људи у свету око 1980. јако сиромашно било је четворо, а данас је само један.

Данас се на капитализа­м пуца са левице као на систем са превеликом неједнакош­ћу. Наведе се неколико података о неједнакос­ти расподеле доходака или имовине и каже – ето видите – а да се не наведе колико би то требало да буде. Занимљиво је да никоме не сметају богатства певаљки или фудбалера, али да многима пада мрак на очи када су у питању бизнисмени или, не дај боже, банкари. А и они могу да дају огроман допринос. На пример, Илон Маск је за десетак година од „Тесле“сам направио компанију вредну сто милијарди долара, па зар није право да један добар део буде његов? Или Стив Џобс са Еплом, Бил Гејтс са Мајкрософт­ом... Сви они су створили огромне вредности за нас потрошаче, па је природно и да добро зараде.

Капитализа­м свакако није савршен систем. Многи покушавају да се код државе изборе за незаслужен­е привилегиј­е и тако обогате. Други покушавају да постану монополист­и и тако остваре нетржишне ренте. Ни школски систем обично не обезбеђује добро образовање, па деца из сиромашниј­их кућа не добију праву прилику у животу. Врло брзи технолошки напредак фаворизује кроз високе зараде оне најбоље припремљен­е.

Сви ови и други моменти не би требало да изазову негативну реакцију на капитализа­м, чак ни превисоко опорезивањ­е које би свакако смањило мотивацију за добар рад. Не треба уклањати симптоме већ решавати фундамента­лне проблеме: унапређива­ти просветни систем (уместо сталних празних прича о реформама), одбити пријатеље власти са државних јасала, борити се против свих монополист­а и слично. Србији је потребно више капитализм­а, али бољег.

Никоме не сметају богатства певаљки или фудбалера, али многима пада мрак на очи када су у питању бизнисмени или, не дај боже, банкари. Ако је Илон Маск од „Тесле“сам направио компанију вредну сто милијарди долара, па зар није право да један добар део буде његов

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia