Nin

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ЛИКА И ДЕЛА

-

Министар одбране Александар Вулин изјавио је пре неколико дана да ће се борити за промену закона тако да на друштвеним мрежама сви морају да комуницира­ју под својим именом и презименом. Тако је председник Покрета социјалист­а кренуо стопама председник­а Русије Владимира Путина, који има идеју да сличну меру спроведе у тој земљи до 2030. године.

Можда делује да ово нема везе са Вулиновим ресором, али имајте у виду да он није само министар одбране, већ пре свега министар одбране председник­а Александра Вучића. А зна се кога ти зли људи са Твитера најчешће опањкавају.

Логично је, међутим, запитати се како ће се тај закон одразити на самог Вулина, с обзиром на то да човек има више идентитета и да је сваки од њих прави. Да ли ће бити дозвољено да се поред сваког идентитета нагласи нека специфично­ст, рецимо „Вулин војник“, „Вулин чистач амброзије“, „Вулин социјалист­а“, „Вулин капиталист­а“? Или ће закон наложити да свако, па и Вулин, мора да одабере само један идентитет, што би у случају министра одбране био велики губитак не само за њега, већ и за нас, јер коме треба досадни, једнодимен­зионални, увек исти Вулин? Логично је све се то запитати, али добра вест је да ипак не морамо да бринемо.

Вулин наиме, како је сам навео, нема ниједан налог на друштвеним мрежама. Има само мејл, а и то је једва научио да користи. Од тих модерних ствари он воли евентуално оружје и џакузије, с тим што му је овом првом приступ најчешће забрањен. Дакле, остаје му само џакузи, али мала је то цена ако имамо у виду чињеницу да је заштићен од свих тих пошасти као што су Твитер, Фејсбук, Инстаграм, Тик Ток или Тиндер.

Са друге стране, много је оних који би морали озбиљно да се забрину. Страначки ботови, поготово они које запошљава Српска напредна странка, новим законом ће бити десеткован­и и то буквално, пошто сваки од њих има барем 10 лажних налога, преко којих праве грађане убеђује да су лажни успеси власти - прави. Можда ће, додуше, за њих бити донет неки lex specialis, да буду изузети од примене домаћих закона, као Београд на води, пошто властодршц­и њихове активности вероватно доживљавај­у на сличан начин, као нешто што је од стратешког национално­г интереса.

Ако се то ипак не деси, биће занимљиво видети ко је спреман да именом и презименом напише, на пример, да је председник Србије заслужан за завршетак Храма Светог Саве или да се у Србији са 300400 евра може сасвим пристојно живети, те да су они који одлазе из Србије издајници. Најзад ћемо моћи да сазнамо који то наши суграђани, комшије, можда и пријатељи, о нашем трошку са радних места у државним институциј­ама вредно раде како би свима нама било боље... пардон, како би свима њима било боље.

Зато треба подржати иницијатив­у министра одбране. Да се зна ко хвали Вучића, да се зна ко куди Вучића и да се зна ко на Јутјубу оставља срцуленца испод спотова Лане и Алда! Добро, то су вероватно Лана или Алдо. Или обоје. Али, подржати министра! Само немојте мејлом. Не зна он то да користи баш најбоље.

Ако вам се чини да Вулинов предлог да на друштвеним мрежама сви морају да комуницира­ју под својим именом и презименом, нема везе са његовим ресором, имајте у виду да он није само министар одбране, већ пре свега министар одбране председник­а Вучића. А зна се кога ти зли људи са Твитера најчешће опањкавају. Још да смисли како да се тај закон не односи на ботове СНС, од којих сваки има бар 10 лажних налога

 ??  ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia