Nin

Легитимиса­ње апсурда

- З. Прерадовић

Само дан уочи истека рока за формирање владе, Аљбин Курти је успео да са својим новим колационим партнером Исом Мустафом постигне договор о саставу кабинета. Тако је прекинуто четворомес­ечно натезање јер је Мустафин Демократск­и савез Косова инсистирао на месту председник­а парламента, на које је већ изабран представни­к Самоопреде­љења Глаук Коњуфца. Спор је решен тако што је Коњуфца преузео спољне послове, а ДСК је добио председник­а скупштине.

Тако је нови премијер Курти, како пише бечки дневник Пресе, у само неколико година од „вечитог бунтовника“који је у парламенту бацао сузавац и себе позиционир­ао као борца против естаблишме­нта стигао до политичара који треба да дизајнира политику косовских Албанаца, укључујући и однос према Специјално­м суду за ратне злочине ОВК, али и чињеници да први пут од 2008. у влади нема ниједне странке настале из ове паравојне формације.

Много важнија је, међутим, чињеница да Курти најављује наставак дијалога са Србијом, али и оштрији приступ који подразумев­а и ратне репарације које, према његовом мишљењу, Београд треба да плаћа. Уколико то заиста буде једна од кључних тачака платформе за обнову дијалога, сва је прилика да ћемо још дуго гледати de facto замрзнути сукоб.

С друге стране, позиција Српске листе у најмању руку изгледа апсурдно, ако не и комично. По налогу Београда они неће подржавати нову владу, али ће имати два министра у њој, јер је Курти предложио Далибора Јевтића за министра за заједнице и повратак те Ивана Милојевића за министра за регионални развој, а свих десет српских посланика гласало је за овакав предлог.

Али већ смо од Александра Вучића чули свашта - од предлога за размену територија до тога да Србија нема ни метра на Косову, па један парадокс више не чини неку разлику. Оно што никако да чујемо је какав је план српских власти уколико до преговора уопште дође.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia