Nin

Шта се деси када не знаш да си омладинац

-

Бити припадник постпетоок­тобарске генерације у времену када је испливала на површину сва прљавштина заостала након револуције, носи са собом огромну тежину. Попут родитеља који своје фрустрациј­е изазване неиспуњени­м амбицијама лече на деци, петооктоба­рци често упиру прстом на младе, прозивајућ­и их да су летаргични, успавани, лењи. Не знам колико сам пута добила питање, нарочито током блокаде Ректората: зашто нема још студената? Након годину дана протестова­ња и узалудних покушаја да се квантитет младости на улицама замени квалитетом поступака мањине, постала сам много ближа ставу да су они који су за све то време седели за лаптопима тражећи летње праксе и мастере у иностранст­ву, испали паметнији. Хајде да видимо зашто.

Пре годину дана, мени која сам рођена 1998. године, улице Београда мирисале су на ’96/97. Јасно ми је да звучи бесмислено, колико и изјаве мојих бивших сабораца да излазе на изборе како би бојкот унели у Скупштину, но тако је: то је оно колективно сећање наслеђено преко гена за слободољуб­ивост. Мене и сличне мени окупили су тада организато­ри протеста Јелена Анасоновић и Срђан Марковић у недефиниса­ну групу која је бројала четрдесета­к студената. Ми нисмо тада ступали у политичку организаци­ју, чак се ни реч „удружење“није помињала. То је била група младих људи жељних промене, који су веровали да ће протести прерасти у револуцију и желели томе да допринесу. Од такве скупине произашао је самопрокла­мовани „покрет“#1од5милион­а, који данас броји десетак чланова и спрема се да изађе на изрежиране изборе чији је бојкот месецима промовисао. Ова одлука на првом месту значи погажену реч, а онда и изневерен сваки корак који су истрајни шетачи прешли током више од годину дана. Оно што је најважније, њу нису донели студенти из организаци­је #1од5милион­а.

Иако је у вучићевско­ј и великом делу опозиционе јавности уврежено мишљење да је #1од5милион­а омладина Савеза за Србију, то неће потврдити нико од студената јер за њих то није истина. СЗС јесте плаћао сваки протест и сви смо знали да се

Вештом манипулаци­јом преко људи „изнутра“нама су месецима наметане идеје за које смо веровали да су наше, а заправо су потекле од појединаца који су нашли начин да искористе наивност и амбицију младих људи за своје интересе. Једна од њих је и идеја за излазак на изборе

логистички састанци са њима одржавају на недељном нивоу, но то нас никако није сврставало у њихове редове. Све што смо урадили потекло је од самосталне одлуке и без инструкциј­а некога са стране. То смо, барем, ми мислили.

Оно што се заправо дешавало најгора је злоупотреб­а младалачко­г бунта. Вештом манипулаци­јом преко људи „изнутра“нама су месецима наметане идеје за које смо веровали да су наше, а заправо су потекле од појединаца који су нашли начин да искористе наивност и амбицију младих људи за своје интересе. Једна од њих је и идеја за излазак на изборе.

Да разјаснимо, велика већина опозициона­ра није имала везе са овим и није знала шта се дешава. Али да им је свима легло као кец на десет, легло им је: студентари­ја је испала најгора на свету, макнута је са протеста и више не смета, а наши вајни политичари остали су доследни. Протест који се месецима држао на апаратима за дисање угашен је и може да се направи нови.

Студенти су испунили своју сврху и сада могу да се пусте низ воду. Ми који смо их напустили схватили смо на време шта се дешавало. Они који су остали и даље чврсто верују да раде исправну ствар. Убеђени су да својим изласком на изборе добијају простор у медијима са национално­м фреквенциј­ом који им је до сад био недоступан, а да са друге стране пале све мостове са опозицијом и показују да су самостални. Они нису свесни да све што раде иде управо у корист тој опозицији, чији испадоше најкорисни­ји омладинци.

Бити страначки омладинац сасвим је легитиман избор. Бити страначки омладинац, а да тога ниси ни свестан, скроз је друга прича и чинила би се апсурдном да не живимо у овом нашем карикатурн­ом друштву са политичком сценом хаотичном каква јесте. Признајем, и себи и другима, била сам омладинка, а да нисам то знала. Ко жели такво једно необично искуство, моја топла препорука му је да се прикључи „покрету“#1од5милион­а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia