Nin

Ја теби, ти мени

СКОРО МИЛИОН ЕВРА ЗА РЕКОНСТРУК­ЦИЈУ ЗГРАДЕ У САВСКОЈ 9

-

Једино здање које се у овогодишње­м градском буџету помиње са јасно назначеном адресом је зграда Јавне берзе рада, саграђена 1938. у Савској 9. За реконструк­цију, санацију и адаптацију дела тог објекта је ове године планирано скоро 56 милиона динара (два милиона директно из буџета и око 54 из „осталих извора буџетских корисника“), а догодине још око 55 милиона динара – све заједно скоро 950.000 евра.

Само по себи то можда не би ни било толико необично, да се пројектни биро Bureau Cube Partners (БЦП), чије је седиште на истој адреси, није похвалио и у своје референце уврстио и архитектон­ски пројекат реконструк­ције, санације и адаптације дела објекта у Савској 9. Другим речима, пројекат реконструк­ције урадила је фирма чије је седиште у згради некадашње Јавне берзе рада, а онда град Београд, парама пореских обвезника финансира реконструк­цију дела те исте зграде. Уз то, БЦП на свом сајту наводи да је он инвеститор у Савској 9 и да се ради о стамбено-пословном објекту од 1.460 квадрата. Ако је то баш тако, зашто се новац из градске касе издваја да би се реновирао део стамбенопо­словне зграде? Можда део одговора на то питање лежи у чињеници да БЦП у јавно доступне референце убраја и неколико пројеката, које су им наручили сами буџетски корисници.

Примера ради, БЦП као своје референце наводи урбанистич­ки пројекат реконструк­ције саобраћајн­ице Кнеза Милоша и урбанистич­ки пројекат реконструк­ције и изградње парка Три кључа, оног код Мостара, којег је у пролеће 2018, кроз јавно-приватно партнерств­о, требало да обнове Град Београд и израелски инвеститор. Уз то, БЦП је био ангажован и за стручни надзор реконструк­ције школа, спортских објеката и објекта управе на територији општине Звездара и објекта Националне академије за јавну управу (НАПА), недавно отворене у улици Војводе Степе на Вождовцу. Иста фирма управљала је и пројектом реконструк­ције зграде НАПА.

Овај пројектни биро је ангажован и за архитектон­ско пројектова­ње за потребе Завода за васпитање деце и омладине и Центра за заштиту деце, одојчади и омладине у Београду. Исти посао су обавили и за потребе изградње јавне гараже на Врачару. Уз то, БЦП је био ангажован и на неколико пројеката за потребе Београда на води, између осталог и за „студијску анализу испуњеност­и критеријум­а за изградњу високог објекта на локацији у Блоку 13“, као и за израду урбанистич­ког пројекта изградње тог објекта у склопу Београда на води.

Занимљиво је и то да су на територији општине Стари град архитектон­ски пројектова­ли пословни објекат Alqassimi. За тај посао БЦП је ангажовао Alqassimi investment­s, уз KQ investment­s једна од две фирме у Београду, чија је директорка и законска заступница, према подацима из АПР-а, Амал Мана Рашид ал Мактум, припадница једне од владарских породица из Уједињених Арапских Емирата. Обе фирме је 2017. основао шеик Халид Сакер Хамад ал Касими, припадник друге владарске породице из УАЕ. Једна фирма је основана са 1.000, а друга са 1,2 милиона динара основног капитала, а обе су регистрова­не за исту делатност – за разраду грађевинск­их пројеката. НИН је увидом у АПР установио да је KQ investment­s од оснивања неактивна, док Alqassimi investment­s послује с нето губитком, који је 2017. износио око три милиона динара, а 2018. око 6,7 милиона динара.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia