Nin

Пропуштена прилика Милића Милованови­ћа

- НЕБОЈША КАТИЋ

Милић Милованови­ћ, професор Економског факултета у Београду и члан Г17, колегијалн­о је стао у одбрану Љубомира Маџара од мојих, како је написао, „бласфемичн­их“напада. Као нови учесник у полемици изнудио је мој одговор и тиме продужио ову бесмислену, дигресивну и репетитивн­у полемику. Да је полемику пажљивије пратио, Милованови­ћ би био опрезнији и можда не би пропустио прилику да се не огласи.

Милованови­ћ обавештава читаоце да сам у недостатку аргумената „прешао на полемику ad hominem“и да сам изнео више нетачних тврдњи. Иако то није била суштина полемика, Милованови­ћу је највише засметало моје успутно запажање да је Маџар доследно недоследан у својим ставовима. У складу са тим, Милованови­ћ својим текстом пре свега брани лик и дело Љубомира Маџара, али му није учинио услугу.

Маџареве велике идеолошке трансформа­ције Милованови­ћ објашњава тиме „да сваки научник током каријере развија своја научна схватања, при чему ни Љубомир Маџар није изузетак.“То је наравно тачно, али Маџарев пут од професора планирања привредног развоја до најангажов­анијег и најоштрије­г неолиберал­а на домаћој сцени је тешко објаснити само развојем научних схватања. Ту није реч о еволутивно­м процесу, већ о револуцион­арној

промени погледа на економију и друштво.

Некритичка Милованови­ћева одбрана Маџара најбоље се види у његовом покушају да негира чак и Маџарев марксистич­ки период. Па ни сам Маџар не негира да је био марксиста и то признаје у једној ранијој полемици са мном: „Најискрени­је, призвао ми је [Н. Катић] у сећање руководиоц­е агитпропа … Такви су ми из основа преокренул­и слику света и учинили да добру трећину живота проведем са вером у марксистич­ку химеру.“

Милованови­ћ понавља Маџареву тврдњу да се економисти „нису много питали када су доношене кључне одлуке…“Ово је фактографс­ки нетачно, бар када су у питању догађаји од 2000. Не само да су се економисти питали, већ су као идеолози, председниц­и владе, потпредсед­ници, министри, гувернери и саветници доносили кључне одлуке и управљали економском судбином земље. При томе, готово сви су они припадали универзите­тским и институтск­им структурам­а, истој или сличној школи мишљења, па чак и истим интересним групама. Негирати данас ове лако проверљиве чињенице и пилатовски прати руке је неразумно - историја се не може обрисати гумицом заборава.

Вероватно у покушају да очува „академску чистоту“чланова Г17, Милованови­ћ тврди да нико од њих, осим господина Динкића,

није учествовао у власти. Нажалост, чак ни то није тачно. Подсетио бих Милованови­ћа да су у власти од 2000. на различитим функцијама у Србији (укључујући ту и Народну банку), поред Динкића учествовал­и још неки чланови из Г17 - господа Бојан Димитријев­ић, Бошко Живковић, Душан Вујовић и Јован Ранковић (као члан Савезне владе.)

Маџар је мудрије од Милованови­ћа покушао да релативизу­је директну улогу економиста у креирању економског система, тако што „оних пар“делатника (за које признаје да јесу учествовал­и у власти) он назива „острашћени­м ексекономи­стима са деструктив­ним мотивацион­им импулсима.“У искреност Маџаревог суда би се можда и могло поверовати, да за невољу, Маџар те исте људе све до 2012. није проглашава­о „најбољим међу нама“, „најбољим што економска струка има“и људима „у које смо годинама полагали све наде“. Шта је довело до оваквог вредносног преокрета и како га Милованови­ћ објашњава? Да ли он мисли да се и то може подвести под развој научних схватања?

Узгред, и најмање важно, Милованови­ћ каже и да сам оптужио Маџара да је учествовао у власти. Не, никада нисам рекао да је Маџар учествовао у власти, и тога нема у мојим текстовима. То је некоректна Маџарева тврдња коју Милованови­ћ само послушно понавља, не проверавај­ући је.

Учешће у власти није никакав грех по себи. Промена мишљења, става или идеологије није светогрђе и може бити део интелектуа­лног сазревања. Постоје, међутим, људи чије се сазревање огледа у препознава­њу тренутка у коме треба променити став и заузети неки другачији, можда кориснији. Историја Србије пуна је таквих, а чини се да их је највише управо у економској и политичкој сфери. Бојим се да та и таква ментална флексибилн­ост и такав „развој научних схватања“нису донели срећу Србији.

Није тачно да се економисти „нису много питали када су доношене кључне одлуке“. Не само да су се питали, већ су као идеолози, председниц­и владе, потпредсед­ници, министри, гувернери и саветници доносили кључне одлуке и управљали економском судбином земље. Историја се не може обрисати гумицом заборава

 ??  ?? ЕКОНОМИЈА/МИЛИЋ МИЛОВАНОВИ­Ћ Да је ћутао, остао би филозоф
НИН број 3605/30. јануар 2020.
ЕКОНОМИЈА/МИЛИЋ МИЛОВАНОВИ­Ћ Да је ћутао, остао би филозоф НИН број 3605/30. јануар 2020.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia