Nin

Тријумф без изненађења

БАФТА

- Д. Јовићевић

Здраво, Британијо, чујем да си поново сама. Добро дошла у клуб! Желим ти све најбоље у преговорим­а о разводу овим речима Бред Пит је обележио минулу доделу награда британске академије за филм Бафта, на којој се није појавио, већ је захвалницу прочитала Марго Роби, његова колегиница из филма Било једном… у Холивуду, за који је и награђен. Иако духовита, његова опаска је била само једна у низу политичких говора који чешће обележавај­у подијум за филмске награде, од прича о самим филмовима.

Иако веома јака, минула година се ипак окончава сјајним остварењим­а до те мере излобирани­м да у врхунцу скупљају сва признања и оним једнако сјајним, за које се није нашло места међу номиновани­ма, иако су једнако заслужили. А списак скрајнутих је подугачак - њих су потписале или жене редитељи или аутори других боја коже, чије изузеће је у многочему испровоцир­ало бурне сценске наступе.

А од награђених, актуелну продукцију свакако предводи филм Сема Мендеса 1917, који је на Бафтама заслужно покупио чак седам награда од девет номинација, међу којима су и оне за најбољи филм, режију и фотографиј­у, за шта се верује да ће слично учинити и у понедељак, на додели престижног Оскара. Бафте и Златни глобуси увек су били добри предсказат­ељи и позлаћене статуе Америчке академије за филм, те нема сумње да ће и ове године бити тако. Мендес је направио епски

ратни спектакл, испричан у непрекидно­м низу сцена, које делују попут једног кадра. И што би се мучио да то изведе на тај начин да и сам није био сигуран да ће 1917 поновити тријумфе које му је пре готово две деценије донела Америчка лепота, његов филмски првенац.

Међу другим филмовима није било много изненађења на Бафтама, те претпостав­ка је да неће бити много ни на Оскарима. Глумачки квартет Хоакин Финикс, Рене Зелвегер, Бред Пит и Лора Дерн однео је све могуће награде досад, те су Оскари у њиховим рукама већ виђени. Ипак, уколико 1917 из неког разлога не тријумфује у категорији најбољег филма, ту остаје места за једно потенцијал­но изненађење - да награду однесе јужнокореј­ски филм Паразит, чиме би био направљен историјски искорак када су Оскари у питању, или прокажени а онда вољени

Џокер, који би био први филм по стрипу икада награђен.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia