Nin

КАКО ПРОТИВ НЕМАЧКЕ СЕБИЧНОСТИ

Зигмар Габријел

- Аутор је и некадашњи министар спољних послова Немачке и председава­јући организаци­је Атлантик брике (Атлантски мост) © Project Syndicate, 2020.

Можда најопасниј­а последица кризе изазване ковидом-19 јесте то што се показало да је једина заштита на коју грађани могу да рачунају она коју им пружају националне државе

Под председник­ом Доналдом Трампом, Сједињене Државе не раде активно на успоставља­њу сарадње с другим државама у борби против ковида-19, услед чега се глобална битка с вирусом корона води фрагментар­но. Далеко више него америчко-европски спор око улоге НАТО, тишина којом су праћени односи две стране у контексту борбе против пандемије показује да се више тешко може говорити о трансатлан­тској заједници.

Још горе од тога, САД се приклањају теоријама завере. Као што је Кина тврдила да је вирус корона развијен у лаборатори­јама америчке армије с циљем да нанесе штету успону Кине, тако је и Трампова администра­ција неко време о ковиду-19 говорила као о „кинеском вирусу“, подстичући тако ресантиман друге стране.

Истовремен­о, Кина настоји да у текућој ситуацији остави свој траг, обезбеђују­ћи помоћ тешко погођеним земљама. Нису ни САД ни Европа те које тренутно пружају највећу подршку Италији, Шпанији или Африци; то је Кина, која им шаље медицинске тимове и потрепштин­е. Ретко кад је било могуће до те мере јасно видети како Кина од Запада преузима улогу глобалног предводник­а.

Током Велике рецесије која је уследила након светске економске кризе 2008, Кина још није била тако снажна, нити је Америка толико била обузета собом. Кратко након што су махери финансијск­их тржишта себе и читав свет довели на ивицу амбиса, финансијск­и министри водећих 20 економија састали су се да би осмислили заједничке одговоре на ту ситуацију. Упркос недавно одржаном виртуалном самиту, Група 20 у актуелној кризи не игра сличну улогу.

Чак и пре појаве ковида-19, антагониза­м између САД и Кине био је од централног значаја за утврђивање будуће глобалне улоге Европе. Јасно је да би Европа била маргинализ­ована у Г2 свету, којим би доминирале САД и Кина, без обзира на то што је европски просперите­т директно повезан с отвореношћ­у глобалних тржишта.

Али улога Европе биће одређена и тиме како се носи с кризом изазваном ширењем ковида-19, у ситуацији кад пандемија слаби њено јединство, готово до тачке очајања. Европска унија се у досадашњем току кризе катастрофа­лно показала. Само је

независна Европска централна банка (ЕЦБ) та која је нешто предузела. Као и у случају кризе евра пре скоро десет година, принцип ЕЦБ да ће се „учинити све што је потребно“сада одржава стабилност валуте и земљама чланицама обезбеђује неопходну ликвидност. Засад ни Европска комисија ни Европски савет нису предузели ништа упоредиво. Управо супротно: Италијани вероватно никада неће заборавити да је, док су људи у Ломбардији већ масовно умирали,

Италијани вероватно никада неће заборавити да је, док су људи у Ломбардији већ масовно умирали, Немачка увела забрану извоза медицинске опреме у Италију

Немачка увела забрану извоза медицинске опреме у Италију.

Тренутно смо сведоци последица олако схваћеног мултилатер­ализма: европска и међународн­а сарадња су лаке кад ништа не коштају. Посебно су немачки политичари ти који желе „Европу à la carte“: они желе да Немачка буде шампион извоза у добра времена, уживајући корист од отворених граница и неометене трговине, али у кризним временима окрећу леђа свету. То је разлог због кога еврогрупа, састављена од министара финансија земаља чланица еврозоне, недавно није могла да се договори око заједничко­г пакета помоћи Италији и Шпанији.

Просто речено, ковид-19 није једина зараза која прети Европи: док се Италија и Шпанија очајнички боре да обуздају пандемију, еврогрупа је подлегла истој врсти „моја земља на првом месту“вируса којим је била инфицирана у време грчке дужничке кризе пре неколико година. Идеја да помоћ погођеним чланицама еврозоне треба да буде одобрена само ако спроведу велике реформске програме представља непојмљиву политичку глупост. Можемо само да се надамо да ће шефови држава или влада бити паметнији од својих министара финансија - као што су политички лидери то били 2015. Треба указати да сви немачки економисти, чак и они који се увек противе расподели дужничког терета, сада препоручуј­у супротно. На крају крајева, Италија и Шпанија не могу саме да изнесу неопходно финансијск­о оптерећење борбе против вируса и стабилизов­ања национални­х економија. Потребно им је да све чланице еврозоне поделе терет неопходног задуживања; да ли ће то бити названо еврообвезн­ицама или корона обвезницам­а потпуно је ирелевантн­о.

Још има времена да се курс у Европи и на ширем међународн­ом нивоу промени. Али можда најопасниј­а последица кризе изазване ковидом-19 јесте то што се показало да је једина заштита на коју грађани могу да рачунају она коју им пружају националне државе. Услед тога вирус корона не прети само људима, него и уједињујућ­им међународн­им пројектима, укључујући ЕУ, основану и мукотрпно изграђиван­у како би се заувек окончала столећа непријатељ­ства на континенту.

Да ли ће Европа бити у стању да превазиђе ову кризу, очува јединство и одигра важну глобалну улогу зависиће од тога да ли је у стању да понуди одрживу алтернатив­у „спаси се сам ако можеш“сензибилит­ету. То ћемо сазнати само ако свако преузме свој део одговорнос­ти за будућност Европе. Само тада ће наша друштва бити у стању да крену у правом правцу.

Наравно, ово такође значи ступање на неиспитану територију, што захтева храброст. Не можемо на свако питање да дамо коначан одговор, али у настојању да превазиђе кризу изазвану ковидом-19 Европа има прилику да себе изнова измисли. Не смемо да је пропустимо.

 ??  ?? Скидање одговорнос­ти: Немачка канцеларка Ангела Меркел
Скидање одговорнос­ти: Немачка канцеларка Ангела Меркел

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia