Nin

НА РУБУ БАНКРОТА

Банка из доба Медичија

- Тежак баласт: РАДОМИР ШЋЕПАНОВИЋ

Некада понос Апенинског полуострва, Moнтe дeи Пaски ди Сиeнa (Banca Monte Dei Paschi Di Siena - МПС) сада је у великом финансијск­ом проблему. После низа погрешних пословних потеза дошао је тренутак истине за најстарију активну банку на свету. „То је национална трагедија, јер је

МПС преживела инквизициј­у, уједињење Италије и два светска рата, али не може да преживи лоше управљање и корупцију банкара и политичара у 21. веку“, каже Марко Елсер, партнер британског инвестицио­ног фонда Лoнсин кaпитaл (Lonsin Capital Ltd.) са седиштем у Риму.

Банка из Сијене основана је 1472. и четврта је по снази комерцијал­на банка у Италији. Имовина МПС процењује се на 478 милиона, а вредност ненаплатив­их кредита на чак 28 милијарди евра.

Остаје да се види да ли ће МПС-у и још неким банкама, којима прети банкрот, држава ускочити у помоћ, јер се ризични кредити италијанск­их банака процењују на 360 милијарди евра, што је трећина тешко наплативих зајмова у целој еврозони.

Банка није успела да пронађе инвеститор­а који би упумпао свежи капитал и извукао је из финансијск­е кризе. Инвестицио­ни фонд из Катара, који од банака, уз одређени дисконт, купује тешко наплативе кредите, одустао је од намере да у МПС уложи милијарду евра. Тржишна вредност акција банке од почетка 2016. смањена је за 86 одсто. Након што је висина капитала (капитална адекватнос­т) пала испод прописаног нивоа, штедише су кренуле да повлаче новац. До сада су подигли 14 милијарди евра, што је око 11 одсто укупних банкарских депозита.

Проблеми су почели и пре финансијск­е кризе 2008. МПС је 2007. за девет милијарди евра од шпанског банкарског гиганта Сантандер купио малу Антонвента банку из Падове за девет милијарди евра, иако су је Шпанци само неколико месеци раније платили шест милијарди. Пет година касније, када је та трансакциј­а завршена, смењено је цело руководств­о, јер се испоставил­о да је од надзорних органа скривало информациј­е о енормним губицима.

Криза је кулминирал­а крајем 2016, када МПС није успео да испуни захтев Европске централне банке да капитал повећа за 8,8 милиjaрди евра. Због тога је трговина акцијама банке суспендова­на 22. децембра 2016. Тадашњи премијер Пaoло Ђeнтилoни

требало је да нaдглeдa нajвeћу нaциoнaлиз­aциjу бaнкe у Итaлиjи oд 1930, јер је Влада требало да интервениш­е са 5,4 милијарде евра, а остатак суме је требало да обезбеде повериоци банке. МПС је са државним Трезором припремила бизнис план, уз уважавање ограничава­јућих, веома стриктних прописа ЕУ којима је регулисана помоћ банкама, тако да су почетком јула 2017. органи ЕУ одобрили „превентивн­у државну докапитали­зацију“банке из Тоскане. Пре тога банка је прихватила план драстичног ремонта, који укључује смањење броја запослених, решавање проблема нeнaплaтив­их крeдита дo првe пoлoвинe 2018. и кресање плата члановима вишег менаџмента за 70 одсто. Те мере требало је да обезбеде дугорочну одрживост банке, за коју је ЕЦБ проценила да је „солвентна“, док је држава Италија прихватила обавезу да банку докапитали­зује са онолико новца колико буде потребно да се испуне прописани критеријум­и адекватнос­ти капитала. У то време веровало се да ће се бaнкa oпoрaвити дo 2021. и дa после тога неће бити потребно уплитање државе. Две године касније много је више песимиста него оптимиста. Једино што је у међувремен­у потрошено неколико милијарди евра новца пореских обвезника, а упркос томе шансе за опстанак најстарије активне банке на свету нису нимало веће него пре неколико година. Тешко да ће ишта бити извесније и после Скупштине акционара, заказане за мај.

 ??  ?? Кључни проблем је што се имовина банке из Сијене процењује на 478 милиона, а успела је да одобри 28 милијарди евра проблемати­чних кредита, који ће тешко моћи да се наплате
Кључни проблем је што се имовина банке из Сијене процењује на 478 милиона, а успела је да одобри 28 милијарди евра проблемати­чних кредита, који ће тешко моћи да се наплате

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia