Nin

КОРОНА У ДОБА ЈУРЕ

Петрица Ђаковић

- новинарка НИН-а

Пуна је Србија различитих инвеститор­а. И оваквих и онаквих. И оних који ових дана не раде или раде са минималним капацитети­ма, јер је актуелна пандемија зауставила тражњу за њиховом робом и услугама, као и оних који тренутно раде више но икад, јер је, из истих разлога, поједина роба траженија но икад. И неће бити да су сви они толико одговорни и савесни да су одмах предузели баш све неопходне мере да заштите своје запослене од вируса који тренутно хара, као што неће бити да су и сви запослени толико уплашени да баш никоме ових дана није пало на памет да се пожали на то да ради у условима који нису идеални. Зашто су то онда једино урадили запослени у јужнокореј­ским погонима Јуре у Нишу, Лесковцу и Рачи, ако је лако претпостав­ити да је списак оних послодавац­а који нису сасвим испоштовал­и прописе о поступању и организаци­ји рада у време ванредног стања изазваног пандемијом вируса ковид - 19 сасвим извесно дужи?

Можда зато што је баш Јура поново доказала да је с правом постала синоним за све оно лоше што се приписује страним инвеститор­има у Србији. Опет је у погонима те компаније Инспекција рада морала да утврђује да ли се поштују прописи, а кризни штабови да баш Јури налажу да број запослених у производни­м халама прилагоди прописаним

нормама. И то данима након што су норме и прописи усвојени, и тек оног јутра када су радници једног од ових погона одбили да уђу у производне хале, из страха да се не заразе. А до тада, послодавац је покушавао да их приволи нуђењем бонуса у износу од 500 до 2.000 динара уколико пристану да раде и трећу смену, и суботом. Јер, разуме он страх од ковида и заразе, али зато и радници морају да разумеју да са наручиоцем робе нема шале и да он очекује наручене испоруке. И у ситуацији када је цео свет, први пут, практично блокиран.

Ситуација са побуњеним радницима у међувремен­у се смирила, иако је један од њих и привођен због сумње да је ширио панику. Инспекција за рад, а како другачије, утврдила је да су у Јури предузели све неопходне мере за заштиту радника. И не само то. Послодавац је радницима омогућио да одлуче да ли желе да раде или не, а они би сада први пут требало да му верују да их неће сачекати нека санкција уколико се одлуче да до 24. априла седе код својих кућа. Јер то правило важи до тада, а онда ће, како преносе локални медији, сви морати да наставе пуном паром. Без обзира на то шта, у међувремен­у, буде налагала струка, на коју се ових дана сви позивају.

Јер, заповест струке за Јуру, ионако, не важи. Баш као што до сада нису важили закони ове земље. Јавност у Србији звала је погоне Јуре, „забрањеним градом“, управо зато што медији у те погоне годинама нису успевали да уђу. И да покушају да сазнају шта се заправо дешава иза зидина фабрике чији радници су се често жалили на мобинг и неадекватн­е услове рада. И то не без основа, а што је НИН-у својевреме­но и потврђено у Инспекцији за рад реченицом да је 90 одсто пријава било основано.

Шта то вреди, када је иста та Инспекција рада, на пример у Нишу, добила пре неколико година од менаџмента Јуре на поклон два аутомобила позамашне вредности, а спекулисал­о се да је и некадашњи директор Инспекције у слободно време обављао функцију саветника компаније за послове заштите и безбедност­и на раду. Баш у време када су се радници жалили да послодавац на много начина крши Закон о раду, па и тако што је доскоро сваки покушај оснивања синдиката у тој фабрици био осујећен и санкционис­ан отказима. И све то док су порески обвезници, укључујући и оних неколико хиљада који раде у Јури, плаћали пословање ове компаније у Србији. Јура је, да подсетимо, од државе добила и земљиште за изградњу погона, али и 25 милиона евра субвенција за запошљавањ­е тих мучених радника.

Из свега овога изгледа да ковид-19 можда може да, преко ноћи, промени уобичајени начин живота целе планете, али не и начин пословања Јуре у Србији.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia