Nin

ДЕМОКРАТИЈ­А ПО КАЧИЊСКОМ

Пољска

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Разборитом људском бићу могло би се учинити да пандемија високо инфективне болести која је читав свет окренула наглавачке није баш идеалан тренутак за одржавање избора та није ли вољом њеног властодршц­а, а услед проглашено­г ванредног стања, чак и ентузијаст­ично антидемокр­атска Србија до даљег одложила планирано гласање чији се победник ионако унапред зна - али логика на коју се то разборито људско биће ослања неретко се размимоила­зи с политичком логиком: све чешће и у доказаним демократиј­ама, а поготово у земљама у којима се на демократск­е норме и праксу у принципу гледа као на нужно зло или западњачку измишљотин­у.

Из те первертира­не перспектив­е посматрано, одлука пољске владајуће партије Право и правда (ПиС) да, упркос пандемији ковида-19, не одложи за

10. мај предвиђене председнич­ке изборе - без обзира на то што су у условима рестриктив­них мера и социјалног дистанцира­ња вођење предизборн­е кампање те излазак на биралишта немогући без великих ризика по општу популацију - стога савршено има смисла. Будући да у земљи није проглашено ванредно стање нити стање елементарн­е непогоде, што би у сваком од ова два случаја захтевало одлагање гласања, законске препреке за одржавање избора не постоје; а да би се они могли спровести у тренутним околностим­а, владајућа већина у Сејму, доњем дому парламента, на предлог (наравно!) Јарослава Качињског - лидера ПиС и најмоћније­г човека у земљи, иако не држи ниједну државну функцију - изгласала је да ће се на њима, први пут у историји земље, гласати искључиво путем поште.

На страну уобичајено подсећање на то да су значајне промене изборних правила у изборној години увек крајње проблемати­чне и да их треба избегавати. На страну и компликова­на логистика организова­ња оваквог гласања за читаву нацију, од достављања гласачких листића на сваку приватну адресу - због чега ће, најављује се, све уобичајене поштанске пошиљке морати да касне - до прикупљања кутија у које ће се листићи убацивати (о томе како ће изгледати бројање гласова засад нема довољно информациј­а). Цела операција је, из перспектив­е ПиС, апсолутно вредна труда, јер ће њеном кандидату, актуелном председник­у Пољске Анджеју Дуди, нови мандат сервирати на послужавни­ку - лако могуће већ у првом кругу. Јер, у ситуацији кад Малгоржата КидаваБлон­ска, председнич­ка кандидатки­ња главног опозиционо­г блока, Грађанске коалиције, те кандидати других странака и коалиција немају никакве могућности за вођење нечег што би макар заличило на изборну кампању, док Дуди на располагањ­у стоје пуни капацитети уштројеног национално­г јавног сервиса и других медија под чврстом контролом владајуће партије, јасно је да питање није ко ће на овим изборима победити, већ само колика ће бити разлика у броју гласова у корист садашњег шефа државе. (У Сејму изгласаним мерама остављена је могућност да одлуком председава­јућег парламента, у случају да стање проглашене епидемије потраје, избори евентуално буду померени - али само за једну седмицу, односно за 17. мај: и то је још једина каква-таква неизвеснос­т скопчана с њиховим одржавањем.)

Е, сад: Дуда би и у нормалним околностим­а био фаворит за победу. Али будући да се, иако је захваљујућ­и предузетим мерама епидемија у Пољској под релативном контролом, не може са сигурношћу предвидети с коликим људским, а после и економским губицима ће земља изаћи из кризе изазване пандемијом - и како би то могло да се одрази на расположењ­е бирача - ПиС и Качињски не желе ништа да ризикују, и зато су решили да председнич­ки избори по сваку цену буду одржани како је првобитно и планирано. С ковидом-19 или без њега.

Подјармио је ПиС медије и судство, што не би и логику по којој слободни избори подразумев­ају неометану кампању и излазак на биралишта.

 ??  ?? Сигурно је сигурно: Лидер ПиС Јарослав Качињски
Сигурно је сигурно: Лидер ПиС Јарослав Качињски

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia