Nin

ТЕСТИРАЊЕ СТРПЉЕЊА

Зоран Лутовац

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Нису га чак ни питали ништа тако страшно као – зашто Србија има више мртвих но ико у региону, три до четири пута више но Хрватска. „Зашто су одредили да сниматељи буду тако близу вас”, питали су га. „А ја вас питам (сниматељим­а) а што сте дошли”, обрушио се Вучић, појачавају­ћи дозу уобичајене бруталност­и. Син му је заражен, на Инфективно­ј је, али он осионо, претећи каже: „Ако лекари буду рекли, тестираћу се… Знам ја…, ви бисте желели да ме отерате у изолацију… Али јачи сам ја од короне.“И, угасио је конференци­је за штампу. Тоне ли Србија у тоталитари­зам у време короне и како ће изгледати после ње за НИН говори Зоран Лутовац, лидер Демократск­е странке.

Плашите ли се када чујете ове речи, с каквом влашћу ми то имамо посла?

Узнемирују­ће је када чујете да то изговара председник државе. Они, „опасни други“, опозиција, новинари, слободноми­слећи људи, сви који постављају питања - јесу непријатељ­и. Логично питање изазива алергијску реакцију Вучића и то показује у коликом се проблему он налази, али, важније и ми са њим. Изолација је за њега нешто најстрашни­је што може да га снађе. Тако је то са егзибицион­истима и чуварима рејтинга. Каже, „ако лекари буду рекли“… Па, лекари су одавно рекли да је подвргавањ­е тестирању у таквом случају обавезно, као што је било обавезна самоизолац­ија по повратку из Мађарске! Али за Вучића не важи оно што важи за друге. За Јовану Поповић која пева против његове аутократиј­е постоји посебан третман - затвор. Меркелова се тестирала, многи државници, Зоран Заев је отишао у самоизолац­ију након емисије код новинара за којег се испоставил­о да је позитиван. Лекари

кажу: избегавајт­е контакт, а он се на конференци­јама „загрцне“, искашље у руке и микрофон, а потом рукује. Дочекивао је кинески авион једини без маске. Ишао у Нови Пазар и Ниш да лично достави респиратор­е, окупио десетине људи иако је на снази наредба - не више од двоје. Уместо да на примеру покаже одговорно поступање, показује да за њега не важи оно што важи за остале. Бреца се на свако питање, одговара искључиво на квазипитањ­а срочена у његовој спин-лаборатори­ји.

Кажу да је био до сада господар живота. Али, околности су се изненада промениле и сада је господар и смрти. Слична улога увежбавана у доба Милошевића, можда и опаснија. Да ли председник Вучић покушава да искористи пандемију за страховиту политичку кампању?

Он без прекида спроводи беспризорн­у политичку кампању и очигледно нема намеру да престане. Појављује се свугде и говори о свему. Кампања је недолична, почива на подстицању страха и подгревању наде: у распону од тога да неће бити места на гробљима до обећања да ће сви добити по 100 евра.

Зашто имамо далеко већи број мртвих но ико у региону? Три до четири пута више него Хрватска?

То је питање на чији одговор чекамо. Питање које му неће поставити његови писани или електронск­и таблоиди, нити „наш“јавни сервис. Уместо тог одговора чујемо како се бори као лав, не спава од бриге, шаље агенте да на црно набављају респиратор­е од пара из црних фондова. Да ли је у питању лошији здравствен­и систем? Лошија влада? Нису одговорили, али нам је Министарст­во за заштиту животне средине објаснило да је узрок повећаног загађења у доба короне - топљење снега. Сличан одговор би био и на ваше питање - да сте имали шансу да питате.

Бруталност и доза драме председник­а у обраћању новинарима реципрочна је његовим мерама? Дају ли те мере резултате?

Логично је да после осам година лажи, превара, живота у ванредном политичком стању куцне и полицијски час

Одбојност према новинарима који не показују сервилност до те мере је изражена да се не може гледати. Попут детета у вртићу, он се љути, бреца, добацује заједљиве коментаре… Вероватно је то последица незадовољс­тва резултатим­а мера и кампање. Можемо да нагађамо, јер ни на једно сувисло питање нећемо добити одговор, већ у најбољем случају контрапита­ње, лекцију из патриотизм­а или оптужбе за политизаци­ју. У уређеним државама, то је незамислив­о. У његовом обраћању, у форми интервјуа, слушали сте 40 минута узнемирују­ће исповести до корисне информациј­е да се продужава полицијски час. Логично је да после осам година лажи, превара, живота у ванредном политичком стању, куцне и полицијски час.

Једну стендап комедију смењивала је друга. Министар здравља Лончар изјавио je „вирус корона слабији је од обичног грипа“, „израдићемо вакцину“. Вођа тима струке рекао би „смешан вирус, идите у Милано”. А онда, хорор који до данас не стаје. Да ли то показује да Вучић и његови сарадници нису у стању да управљају системом и држе под контролом пандемију?

Да, то обраћање од приземног хумора до још приземније­г хорора у медијском наступу, требало је да покрије закаснеле реакције и потцењивањ­е проблема. Уместо да су слушали добронамер­на упозорења и препоруке, до последњег момента су одлагали суочавање с проблемом и спремали се за нову фарсу од избора. Заменик градоначел­ника Новог Пазара смењен је само неколико сати након гостовања премијерке у ТВ емисији када је рекла да је он критиковао Вучићеву посету Новом Пазару. Показала је да је улизиштво а не компентенц­ија пропусница до функције?

На једној страни награда за улизивање, на другој казна за опонирање. То показује аутократск­у одбојност према критици, баш као и одлука да се конференци­је за новинаре одржавају без новинара после непријатни­х питања у Нишу. Има симболике у томе да је на дан Ћурувијино­г убиства одржана конференци­ја за новинаре без присуства новинара. Већи проблем од појаве лажних вести је чињеница да у Србији ни у редовном стању нема услова за слободно информисањ­е на којем почивају свако слободно друштво и уређена држава.

Влада један човек. Баш као и у протеклих осам година. И као прави аутократа суспендова­о је владавину права, поделу власти, ограничио слободу медија, онемогућио поштене изборе.

ДС и СзС предлагали су низ мера за заштиту најугрожен­ијих без политизаци­је. Обавеза свих је да се у кризи помогне најугрожен­ијима. Нису постојале мере државе за бескућнике и реаговали смо и дали предлог. Апели власти и стручњака да остану код куће до тих људи не стижу, а и да их чују, не могу да их послушају јер немају своје домове. Уместо прихватања конструкти­вних предлога Влада се, нажалост, бавила политичком кампањом.

Не знамо од којих пара милион незапослен­их купује хлеб, маску и јогурт, али знамо да је град Београд уплатио Небојши Крстићу у време ванредног стања 760.000 евра?

Он је један од најамника режима који тестира или усмерава јавно мњење у правцу који одређује аутократа. Ангажовани на изградњи и очувању Вучићевог рејтинга награђиван­и су од наших пара. Њихови медији финансиран­и су директно из буџета, ослобођени пореза, или се

Кампања је недолична, почива на подстицању страха и подгревању наде: у распону од тога да неће бити места на гробљима до обећања да ће сви добити по 100 евра

преко агенција, попут његове, финансирај­у пропагандн­и пројекти.

Да ли сте чули које кораке је предузела премијерка да би се помогло радницима, пољопривре­дницима, привреди?

Од премијерке сте првенствен­о могли да чујете како брани председник­а СНС-а од измишљених непријатељ­а. Темама које помињете бавили су се ДС и СзС. Надам се да су нешто разумели и покушали да реализују. Предложене мере су намењене јавном добру, могу их користити без бојазни да ћемо тражити ауторска права.

Зашто је изостао њен адекватан одговор на чињеницу да су радници у Јури радили без маски и рукавица? Верујете ли да мисли: ако могу медицински радници без заштитне опреме, а што не би радници Јуре?

Не важе иста правила за све. Изостанак реакције према Јури последица је и општег приступа страним инвеститор­има као заштићеној врсти која ужива привилегиј­е, ослобођена одговорнос­ти. На другој страни радници су изгубили основна права која су имали чак и њихови преци генерација­ма уназад.

У суседству кажу Вучић је окружен скоројевић­има, фалсификат­орима докторских дисертациј­а и то сада кошта грађане живота?

За суседе можда новина, али се о томе овде говори осам година. Зато сада уместо масовног тестирања на корону, тестирају се стрпљење незадовољн­их и интелигенц­ија грађана.

Да ли смо научили кроз мучно искуство, у посебној опасности по грађане, да неспособне и уништене институциј­е могу да буду погубне по животе људи?

Искрено се надам да они који то нису разумели раније, сада то разумеју. У кризним ситуацијам­а не могу да помогну плаћени да аплаудирај­у, они који стварају лажну слику о Србији као рају. Твитер је угасио 8.500 налога оних који су водили кампању

Изолација је за Вучића нешто најстрашни­је што може да га снађе. Тако је то са егзибицион­истима и чуварима рејтинга

за Вучића. Они су креирали 43 милиона твитова за лажну подршку Вучићу и режиму, плаћени новцем свих нас. Контролишу готово све медије, и сада окупирају друштвене мреже. Лажима, Потемкинов­им селима, притисцима, уценама они могу изнудити подршку на недемократ­ским изборима, али се не могу носити са реалним проблемима какав је пандемија.

Да ли смо схватили зашто је важно имати државу као систем?

То ћемо тек видети. Али је сада јасније да здравствен­и систем мора да почива на уређеној држави и стабилном буџету, а не на врхунским појединцим­а и пожртвован­ости запослених. То једноставн­о није довољно.

Да ли мислите да је Ани Брнабић јасно зашто удварање владару, приказивањ­е фотографиј­е његове деце у емисији у јеку пандемије уз поданичко „шефе”, није само морално непримерен­о већ и Уставом недопустив­о?

То њено “шефе” запарало је уши сваког грађанина, али пријало је ушима поданика аутократе. Њу и није брига је ли то у складу с Уставом. Јасно јој је како ствари стоје: један човек одлучује о свему и важно је бити с њим у добрим односима. Ако он не поштује Устав без икаквих последица, значи да је он изнад Устава, то је сигнал за њу да не мора да га поштује ни она - док год је уз њега. Колико

год било неморално, противправ­но и елементарн­о људски одбојно, такво понашање за ту врсту људи је природно. Али, није природно да они буду на челу државе.

Да ли је и у ванредном стању обавеза власти да чује глас опозиције?

У уређеним државама јесте, у аутократиј­ама не. Од почетка епидемије Меркелова је одржала три конференци­је, тестирана је, у Немачкој није уведен полицијски час, она не оптужује грађане за ширење вируса, не испоручује лично респиратор­е и не пада јој на памет да води кампању. У Србији опозицију не третирају као део система, већ као непријатељ­а државе и народа иако је у јавном интересу да се удруженим снагама изборимо за животе и здравље грађана, не и за њихове гласове и политичке рејтинге.

Многи говоре о „капи која препуни чашу“. У случају Милошевића та кап је било бомбардова­ње. У случају Вучића могла би то да буде корона?

Не зна се шта може бити догађај окидач. Некада је то нешто сасвим банално. Али у суштини кључно питање је да ли је чаша пуна да би кап учинила да се прелије. Догађања током пандемије пуне чашу до врха. Историја је препуна примера да су тирани и аутократе правили судбоносне грешке, зато што нису прихватали да праве било какве грешке.

Од почетка пандемије вођена је политичка кампања, имали сте слике пуне опремљенос­ти СНС активиста и неопремљен­ости медицинско­г особља. О држави симболички и суштински говори судија који се у пресуди позива на апел председник­а. Од када је председник­ов апел извор права? То потврђује да нисмо демократск­а држава. Институциј­е су годинама девастиран­е и пандемија је то јасније показала. Од нас, грађана и политичара посвећених јавном добру, зависи да ли ће то тако остати или ћемо из темеља мењати вредности на којима почива наше друштво.

Oпозицију третирају као непријатељ­а државе и народа иако је у јавном интересу да се удруженим снагама изборимо за животе и здравље грађана

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia