Nin

ИСТЕРИВАЧИ ЗЛОДУХА

Саша Илић

- Саша Илић

Све је почело стихијски по проглашењу ванредног стања, када је свим повратници­ма из иностранст­ва, па и мени, усмено била одређена самоизолац­ија. Уследиле су полицијске контроле, као и стидљиво буђење вајбер-групе станара. Не сећам се ко је био први. Ваљда неко ко се највише уплашио патогена, како су убрзо сви почели да говоре, преузимају­ћи вокабулар од неког доктора са шестог спрата, који се стално позивао на стручњаке из Вухана. Видели су тог јутра са прозора како одводе пензионерк­у у смеђем прслуку. Разговор на групи није јењавао, питали су се ко је она и да ли је одводе због ковида-19, да ли су је сретали, колико је то опасно и јесу ли надлежни дезинфиков­али улаз за њом. На срећу, старицу су брзо одвезли и вајбер-група је предахнула до поподнева, када је поново оживела са предлогом о куповини гермицидни­х УВ лампи и што веће количине дезинфекци­оних средстава, по угледу на Kинезе. Асепсол, написао је неко са другог спрата. Ма не, кориговао га је др Ву са шестог, то је добро за остале патогене али не и за подмукли ковид-19. Kомшија са првог спрата се сећао златног доба колере из седамдесет­их када је пре уласка у школу потапао руке у раствор асепсола. Ех, златни дани без ковида. Сада су на ред дошле и гермицидне лампе. Гласао сам против и повукао се у илегалу. Погледао сам касније. Била су само два гласа против и сви остали за.

Председник Скупштине станара нам је ускоро проследио едукативни Вучићев сајамски клип и подсетио нас да би убудуће требало добро размислити пре сваког гласања. О чему?, питао сам се. О гермицидни­м лампама или о СНС-у? Па о СНС-у, будало, одговорио ми је неки глас који је по боји подсећао на Вулинов. Али не, та држава под диктатуром се сада повукла у моју зграду и згуснула се, рекло би се, онлајн. Убрзо су на групи почеле расправе о маскама. Не, ове из апотеке нису добре, написао је др Ву, у питању је пропустљив­ост, те маске су бофл, јер је ковид-19 просечног промера око 125 нм (иначе, од 60 до 140 нм), а то су Kинези лепо предочили у приручнику који сам вам проследио. Приручнику?, помислио сам, скролујући своју чет лајну. А онда сам видео да је доктор поставио и ПДФ преведеног кинеског приручника. Дакле, ко је хтео, могао је да се обавести. Изгледа да једино сусед са првог спрата и ја то нисмо урадили. Он је притом помињао дезинфекци­ју тамјаном, док сам ја бинџовао Слушкињину причу. Те реалности су сличне, хоћу рећи између Гилијада и Србије. Параноја се шири ваздухом, нико не зна како да се она дезинфикуј­е, док свемоћно Око надгледа. Његово присуство се осећа у испарењима из ходника зграде, као паклени коктел асепсола, варикине, алкохола и доместоса. Изгледа да је редовно прскање почело, помислио сам.

И заиста, почело је. Видео сам то у једном прилогу на РТС-у, када су снимили најбоље организова­ну групу грађана у Београду. Станар из суседног улаза подсећао је на инкарнациј­у редова Болдрика, имао је неку шерпу на глави покривену кесом и тесну белу мајицу са радничких спортских игара. Држао је дугачку цев која се цревом спајала са канистром на његовим леђима. Заправо, подсећао је на пародију истеривача духова док је причао како увек када је његова смена навлачи „скафандер“, истрчава из стана, штрца и прска на све стране. А све то по идејама доктора Вуа. Новинарка је била задивљена а онда је прилог пребацила у небеске сфере, одакле је, према речима стручњака, Србији долазио спасоносни талас УВ зрачења.

Сутрадан ујутро пробудила ме је нова порука на вајбер-групи – била је то прослеђена молба директора фирме који одржава наша два улаза: изричито је захтевао да се хитно престане са самоинициј­ативним прскањем, јер се од силне дезинфекци­је покварила елетроника и блокирала улазна врата на згради. У опасности је био и лифт. Вајбер група је замукла на два дана. Уследио је затим Христов улазак на магарцу у дезинфиков­ани Јерусалим. Вучић је објавио најтежу ноћ у рату против ковида-19 до сада, а на вајбер-групи се први огласио верник са првог спрата, проклињући све оне који су били против изградње цркве брвнаре на месту дома здравља. Имате право, јавио се напокон и др Ву, где то има да се домови здравља граде на местима идеалним за изградњу цркве. Наш Гилијад заслужује једну такву.

Председник Скупштине станара је проследио едукативни Вучићев сајамски клип и подсетио да би убудуће требало добро размислити пре сваког гласања. О чему, питао сам се. О гермицидни­м лампама или о СНС-у? Па о СНС-у, будало, одговорио ми је неки глас који је по боји подсећао на Вулинов

 ??  ?? Аутор је добитник НИН-ове награде за роман за 2019. годину, за дело Пас и контрабас
Аутор је добитник НИН-ове награде за роман за 2019. годину, за дело Пас и контрабас

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia