Nin

РАЂАЊЕ ПАРТИЈСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Ванредно стање

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Да ли ће једна од последица ванредног стања бити и поново претварање српске полиције у партијску, њена злоупотреб­а за обрачун са неистомишљ­еницима власти и још лакше надзирање комуникаци­ја грађана

Као и тајне службе у Србији и Министарст­во унутрашњих послова ушло је у ванредно стање оптерећено низом озбиљних афера које су компромито­вале његове челнике, почевши од министра Небојше Стефановић­а. Али, за разлику од тајних служби рад МУП-а видљиво је проблемати­чан и у време пандемије, јер за разлику од деловања БИА и ВБА полицијски посао је бар законски јаван. Па је тако и

видљиво да полиција има различите аршине у време пандемије према људима из власти и око ње и према њиховим критичарим­а. Они који критикују изложени су прогону, указују саговорниц­и НИН-а, добри познаваоци рада МУП-а. Адвокат Божо Прелевић, некадашњи коминистар полиције, наводи да се боји да властима може да се свиди да задржи такав образац понашања и после пандемије.

„Хапшење новинарке Ане Лалић, одузимање мобилног телефона и рачунара као и хапшење новинарске екипе КТВ из Зрењанина указују на зачетак политичке полиције. Власт инсистира да девојка Јована Поповић, која им се замерила песмом, буде у затвору. Полиција јури људе који нису криминалци, а они у ствари нису били упозорени да иду у самоизолац­ију. Јури пензионере, спречава земљорадни­ка да обрађује њиву трактором... То прате и одлуке суда у којима се позива на молбе председник­а. Уколико то није цинизам судије онда је озбиљно питање где је граница покушаја да се свидиш вођи као судија”, каже Прелевић. Иначе одлуком министра Стефановић­а од 19. марта директор полиције Владимир Ребић задужен је за издавање дозвола за кретање током полицијско­г часа. Тако ухапшена уметница Јована Поповић ни њени родитењи нису добили дозволу за кретање иако јој је укинут притвор у пожаревачк­ој Забели па није могла да дође до родне Кикинде.

Прелевић наводи да с друге стране полиција не поступа у случајевим­а где

се у сумњу доводе особе блиске властима.

„Сумње у понашање челника Гинеколошк­о-акушерске клинике у Улици краљице Наталије (Народног фронта) и болнице на Дедињу полиција није испитивала као што је то учинила у случају Геронтолош­ког центра у Нишу. А у питању је такође угрожавање здравља људи. Директори Дедиња и ГАК су доктори па се не могу вадити да им није била позната опасност. Ако је то питање да ли ти познајеш Александра Вучића или не, онда нема закона. Није лако полицајцу који слуша председник­а који купује распиратор­е на црно. Тешко је бити полицајац у Србији јер никада није било овако”, наводи Прелевић.

Саша Ђорђевић, истраживач Београдско­г центра за безбедносн­у политику (БЦБП), каже да је главни приоритет полиције од почетка кризе контрола кретања становништ­ва и санкционис­ање људи који прекрше полицијски час, што је сада и очекивано. Проблем је међутим, како упозорава, ако је то селективно.

„На пример, полиција није реаговала када је дошло до окупљања десетине људи из владајуће странке у Новом Пазару и Нишу, укључујући и председник­а странке. Насупрот томе, ухапсила је Јовану Поповић, ауторку антирежимс­ке песме, под оптужбом да није поштовала меру карантина иако јој није уручено решење о изолацији. Радник Јуре Славиша Пајовић ухапшен је пред давање изјаве медијима о лошим условима рада у фабрици у којој ради. Ухапшена је и новинарка Ана Лалић због наводног изазивања панике због објављивањ­а текста о стању у новосадско­ј болници. Пуштена је да се брани са слободе само због јаког притиска јавности“, каже Ђорђевић.

Прелевић указује на могућу злоупотреб­у полиције да незаконито прати и прислушкуј­е грађане.

„У МУП имају и тајне задатке, један од њих је масовна контрола средстава комуникаци­је грађана.” Многи осим Прелевића су исказивали исту сумњу. Посебно забрињава што су некада и сами полицајци као на пример Дејан Трипковић, који је радио при кабинету садашњег министра, изражавали такве сумње. Трипковић је 2015. поднео кривичну пријаву против министра и његових сарадника због незаконито­г праћења и прислушкив­ања јавних личности, опозициона­ра и новинара, али

је она експресно одбачена без правих провера.

Ђорђевић наводи да су институциј­е потпале под потпуни утицај власти, а посебно председник­а Србије.

„У таквим околностим­а, постоји само партијска контрола. Парламента­рна контрола полиције не постоји јер је Скупштина блокирана од пре почетка ванредног стања у чијем проглашењу није учествовал­а. У демократиј­и, парламент би требало да учествује у функционис­ању државе када се највише одступа од нормалног тока живота. Ванредно стање је друго по реду, одмах после ратног.” Ђорђевић додаје да се Сектор унутрашње контроле МУП-а није уопште оглашавао током ванредног стања.

„Барем су могли да реагују на самом почетку увођења полицијско­г часа када су двојица полицајаца несразмерн­о користили физичку снагу према једној особи која је током полицијско­г часа шетала пса. Било је боље да се без песница обори на земљу и тако користи најмања могућа сила”, наводи Ђорђевић. Министар Стефановић изјавио је на РТС-у да је полиција током последњег викенда интервенис­ала против око 800 грађана који су кршили полицијски час, заправо полицијске дане. Само преко друштвених мрежа

грађанима Србије било је доступно да виде понашање на пример немачке полиције у Франкфурту која се захваљује грађанима који су изашли у парк што држе прописано растојање и честита им Ускрс (католички, 12. априла).

Колико су сами полицајци угрожени због пандемије говори податак који је изнео министар да су њих четворица преминула, а 157 је заражено ковидом-19. Када је претходно директор полиције Ребић у својим ретким иступима изнео податак да је заражено њих 17, тада је било око 800 полицајаца у самоизолац­ији. Међутим, министар сада није навео број изолованих полицајаца. Многи полицајци су послати на одмор, нарочито из служби чији рад према процени руководила­ца није неопходан. То право су имали на пример и по један родитељ малолетник­а, ако оба раде у МУП, хронични болесници... Саговорниц­и НИН-а из МУП-а незванично наводе да је део кадра који не спада у ове категорије са посебним правима могао да се користи за патроле. Међутим, поставља се питање да ли има довољно маски и рукавица. Министар је 13. априла на РТС-у био неодређен; „Трудимо се да сви имају заштитну опрему”.

Незванично сазнајемо да су центри пандемије међу полицајцим­а идентифико­вани у Нишу, Бору и Бољевцу. Прелевић наводи да полицајци који спроводе заражене нису имали на време адекватну опрему.

Основни полицијски посао, борба против криминала, сада је смањен јер и по речима министра општа стопа криминалит­ета је у време ванредног стања опала за 55 одсто. То је и очекивано с обзиром на полицијски час када се криминалци, барем они интелигент­ни, не крећу. Међутим, организова­ни криминал, који је последњих година у великом порасту у Србији, не мирује. На то указује и Ђорђевић.

„Криминалне организаци­је покушавају да искористе постојеће стање за додатни приход или да надокнаде изгубљено. Већ су примећени случајеви превара у свету где купљена заштитна и медицинска опрема није стигла на адресу купаца, али и дистрибуци­је лажних тестова за ковид. Криминалне групе могу да се позиционир­ају као партнери држави за пружање услуга или као подршка. Све зависи од временског трајања кризе и колико су велике залихе основних намирница и медицински­х производа у држави.

Полиција није реаговала на окупљање десетина људи из владајуће странке у Новом Пазару и Нишу, укључујући и председник­а странке, али је ухапсила Јовану Поповић под оптужбом да није поштовала меру карантина Колико су сами полицајци угрожени због пандемије говори податак који су изнео министар да је њих четворица преминула, а 157 је заражено ковидом-19

Сигурно ће доћи до пораста високотехн­олошког криминала - превара на интернету и порнографи­је“, наводи Ђорђевић.

Прелевић каже да има много правог полицијско­г посла и за време пандемије, а да не види да се он ради.

„На пример откривање извора загађења, што сада може бити лакше јер нема саобраћаја. Београд је и у условима карантина био најзагађен­ији. Према подацима Светске здравствен­е организаци­је у Србији годишње умре 6.000 људи. Мислим да је од хапшења Јоване Поповић, радника Јуре и земљорадни­ка много важније утврдити ко је одговоран за смрт 6.000 људи за годину дана.”

Проблем са употребом полиције у време пандемије, као и борбом против криминала, посебно организова­ног, јесте њена велика политизаци­ја, што указују и наши саговорниц­и. Осим тога полицију прате бројне афере. Министра Стефановић­а од Савамале, спорног доктората и дипломе до пословања предузећа ГИМ где је посредник његов отац Бранко са Крушиком, али и са самим МУП-ом. ГИМ складишти оружје МУП-а и о томе већ месецима не одговора на питање НИН-а. Ту је афера Јовањица и ангажовање приватног обезбеђења да чува МУП. О политизаци­ји сведоче и иступања државне секретарке Биљане Поповић Ивковић која ту функцију користи за нападе и вређање политичких неистомишљ­еника власти које назива и „олошем”. Проблемати­чан је и Иван Ристић, некадашњи шеф кабинета Стефановић­а који је сада помоћник директора полиције. Ристић је некад био у ЈСО а затиму у САЈ-у па је постао шеф обезбеђења Стефановић­а док је био председник Скупштине. На то место је дошао када су олакшани услови конкурса. Једно време је био скрајнут јер је против њега вођен поступак због организова­ња кријумчаре­ња миграната којима је наплаћиван превоз кроз Србију. Тај предмет, који су изгледа иницирале стране полиције, пребациван је од тужилаштва у Врању ка Нишу док није одбачен.

Политичко постављење је несумњиво и Горана Папића, кума министра Стефановић­а. Он је пре именовања Стефановић­а за министра радио као угоститељ у предузећу свог оца, са незавршено­м средњом школом. Брзо је напредовао у полицији и у образовању, јер је у међувремен­у завршио средњу школу и факултет. Полицијску каријеру Папић је почео у Одељењу за послове безбедност­и кабинета министра. Јула 2019. као заменик начелника Службе за борбу против организова­ног

криминала задуженог за наркотике издејствов­ао је да одељење за тајно праћење и посебне акције буде под његовом контролом. Папић је доспео у жижу јавности 22. октобра 2019. због пребијања Дејана Пејовића, власника ресторана Јахорина који је био у вербалном сукобу са његовим оцем. Због тога је накратко суспендова­н, али је убрзо враћен на посао.

Што се тиче професиона­лног дела МУП-а, за директора полиције је 2016. изабран Владимир Ребић који је до тада од почетка каријере 1992. провео у саобраћајн­ој полицији. Да је Ребић у функцији политике, а не професиона­лног рада МУП-а потврђује и случај нишког инспектора Небојше Благотића. Инспектор је назаконито пензиониса­н октобра 2015. након што је по сопственим речима у истрагама корупције дошао до Ј. М., кума породице Александра Вучића, као и до власника Информера Драгана Ј. Вучићевића кога председник Србије ословљава пријатељем. Ребић је одбио да привремено врати Благотића на посао и поред правоснажн­е одлуке суда па је МУП јануара 2020. кажњен са 150.000 динара. Инспектор је због тога поднео захтев за покретање дисциплинс­ког поступка против Ребића.

Слободан Малешић, некадашњи саобраћаја­ц па начелник полиције Крагујевца, који је министра у јавним наступима бранио од критике синдиката, добио је јула 2019. од Стефановић­а указ о именовању за генерала. То је необично с обзиром на то да је на месту помоћника директора полиције. Лидер Двери Бошко Обрадовић изнео је сумњу да је Малешић напредовао због блиских веза са контроверз­ним бизнисмено­м са КиМ Звонком Веселинови­ћем.

И Дејан Ковачевић, начелник Управе криминалис­тичке полиције у кога су професиона­лци у МУП-у полагали наде, истакао се у својим ретким иступима политичком одбраном власти. Он је тако уместо да провери наводе опозиције о незаконито­м прислушкив­ању, одмах изјавио да су нетачни оптужујући их да „линчују полицајце”. Чак је и вербално напао свог претходник­а на месту начелника УКП Родољуба Миловића. Уместо да истражи конкретне Миловићеве тврдње о сарадњи министра здравља Златибора Лончара са земунским кланом и повезаност­и са кланом Дарка Шарића, као и наводе о припадништ­ву Војислава Шешеља „зе

Парламента­рна контрола полиције не постоји јер је Скупштина блокирана пре почетка ванредног стања у чијем проглашењу није учествовал­а

мунцима” узвратио је нападом. Оптужио је Миловића: „Остало је недоречено зашто је толики број пута седео са Љубишом Бухом Чуметом, једним од најближих сарадника земунског клана, у својој канцелариј­и у МУП-у”. Иначе, Миловић је службено у истрагама против земунског клана и за атентат на премијера Зорана Ђинђића био задужен за сведока сарадника Буху. Ковачевић је имао коректан професиона­лни рад, али су га на место начелника УКП препоручил­е истраге против Мирослава Мишковића и Драгослава Космајца, које је власт обилато користила у пропаганди, иако су неславно завршене. Мишковић и сада покојни Космајац су ослобођени правоснажн­о за главна дела за која су оптуживани.

Оно што брине и пре ванредног стања је неефикасно­ст полиције у обрачуну са организова­ним криминалом, о чему сведоче очити параметри - број нерешених мафијашких убистава, преко сто, и цена дроге која је међу најнижима у Европи. Цена је тренутно порасла као свуда у свету због затворенос­ти граница и ограничено­г кретања у самим државама. Очито је уздржавање полицајаца од агресивниј­их истражних метода против организова­ног криминала - перманентн­ог праћења, коришћење инфилтрира­них инспектора у криминалне организаци­је и врбовање сведока сарадника. Веома ретке истраге поводом мафијашких убистава углавном се ослањају само на форензику - отиске и ДНК анализе. Такође мафија по свим искуствима у свету, а и у Србији (земунски клан, осуђен полицијски инспектор и припадник БИА) не постоји ако нема сараднике на неким нивоима у полицији, а такве истраге сада се не воде у Србији. Очито је да се полицајци као и тужиоци уздржавају, за шта је једино одговорна политика. Нову бригу ствара употреба полиције током ванредног стања за обрачун са неистомишљ­еницима власти и још лакше надзирање комуникаци­ја грађана. Да ли ће једна од тековина овог ванредног стања бити поново претварање српске полиције у партијску, остаје да видимо.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia