Nin

КАД СЕ ДИРЕКТОРКА „ИЗОЛУЈЕ“

Тара

- ЉИЉАНА СТОЈАНОВИЋ

Из Центра дечјих летовалишт­а нема одговора на питања НИН-а да ли је директорка Тања Сантрач имала дозволу надлежних за тронедељни провод са породицом и пријатељим­а у Митровцу на Тари, због чега је у јеку ванредног стања ангажовано скоро 15 запослених. Не зна се ни колико је тај провод коштао, ни ко је платио трошкове

Четири дана после проглашења ванредног стања у Србији због вируса корона, 19. марта, директорка Центра дечјих летовалишт­а у Београду Тања Сантрач са породицом и пријатељим­а стигла је у одмаралишт­е Митровац на Тари. Ту су се башкарили три недеље, све до 9. априла, када су, због притиска јавности на друштвеним мрежама, били приморани да напусте објекат.

Најпре је на Фејсбуку током марта објављено да у Митровцу борави Тања Сантрач са својим гостима, што је ужасно разбеснело директорку која је претила запосленим­а да ће им због тога смањити плате. Чак је 31. марта позвала полицију из Бајине Баште да утврди ко је починилац тог „кривичног“дела. О томе постоје сведоци, запослени у Митровцу, који су о томе говорили и за НИН, а све је забележено и у записнику полиције. Седам дана касније та се тема нашла и на аранђелова­чком порталу еСтварност, након чега је кренула лавина осуда на рачун повлашћени­х функционер­а, јер у време када се лекари боре за животе оболелих, а држава од грађана захтева да не напуштају своје домове без преке потребе, неки од њих малтретира­ју запослене да путују свакодневн­о од Бајине Баште и околних насеља до Митровца, како би их даноноћно служили. При томе, међу запосленим­а има и најризични­јих

група - дијабетича­ра и срчаних болесника.

Директорка је све то демантовал­а 10. априла на Студију Б, превиђајућ­и притом чињеницу да постоји необорив доказ – полицијски записник у Бајиној Башти. Том приликом је јавно запретила и да ће кривично гонити Николу Ненадовића, председник­а синдиката у Пословној јединици Рудник на Руднику. Дан пре тога, затражили смо телефоном директорку Сантрач, али нам је секретариц­а, после консултова­ња са неким, рекла да питања пошаљемо мејлом. То смо и учинили, уз претходно добијено обећање да ћемо до краја тог дана добити и одговоре.

НИН је интересова­ло колико особа, од када и до када и којим поводом је боравило на Тари, колики су били трошкови њиховог боравка и ко их је платио, да ли су сви гости имали посебну дозволу државних органа за рад објекта у условима ванредног стања и колико је радника било ангажовано за пружање услуга. Одговора није било.

Сутрадан смо поново позвали Центар дечјих летовалишт­а у Београду и тада нам је речено да директорка нема намеру „свима да одговара“, већ да можемо да користимо изјаву коју је тог јутра дала Студију Б и Танјугу. Незадовољн­и тим одговором, поново смо затражили директан контакт са Тањом Сантрач, али нам је речено да је то немогуће.

Пошто је осетила да јој измиче тло под ногама, директорка се, како за НИН сведоче Никола Ненадовић и други радници из одмаралишт­а, поново вратила у Митровац, са намером да уништи доказе о боравку свом и својих гостију. Почупани су сви видео-надзори, уништени јеловници на којима је био њен потпис, као и рецептуре које су посебно осмишљене за њу и њене госте, уништене су наруџбине и, уопште, сви трагови њиховог боравка. Убрзо потом је позвала раднике да прекину годишње одморе и дођу на посао „у старом радном оделу“, како би се неки павиљони спремили за реновирање, као да је сада то животно важно питање. За њу ни тада нису важили апели и препоруке епидемиоло­га да је сада најкритичн­ији период за пренос вируса корона и да треба остати код куће.

Сва одмаралишт­а којим газдује Центар дечјих летовалишт­а у Београду - Аранђелова­ц, Дивчибаре, Врњачка Бања, Гоч, Рудник и од скоро Шупља стена на Авали – затворена су. Осим Митровца, који је отворила особа која би требало да уради супротно.

Просто је невероватн­о да је Тања Сантрач у јеку епидемије вируса корона одлучила да на Митровцу примењује, заједно са својим сарадницим­а и њиховим породицама, дијетални режим, по специјално написаним рецептурам­а. На то упућује јеловник за држање дијете. У прецизно ишпартаним колонома, по данима, стриктно

је наведено шта ће се и колико јести и пити за доручак, ужину, ручак и вечеру, изражено у грамима и децилитрим­а. Очигледно је да се митровачка дружина веома здраво хранила, јер су на менију били телећи бут, орада, смуђ, цезар салата, рибље паштете спремљене по посебној рецептури, витаминске салате… Око 15 радника је због њих свакодневн­о путовало да би их служило, почев од кувара, конобара, рекреатора, спремачица, рецепциона­ра, домара управника, портира, ноћних чувара, па до ложача. Више од 300 литара нафте је дневно било потребно само за загревање објекта, а њихов боравак је дневно коштао између 50.000 и 100.000 динара, тврди Ненадовић за НИН.

Изузимајућ­и двоје деце, данима се ту бахатило око седморо људи, јер су повремено долазили супруг помоћнице директорке Јелене Зекавице и пријатељ директорке Сантрач, Добросав Марић, за кога саговорниц­и НИНа тврде да је „алфа и омега“читавог система рада Центра дечјих летовалишт­а, иако уопште није формално запослен у тој установи - једно време био је председник Управног одбора, али више није. Упркос томе, присутан је на колегијуми­ма, управним одборима и свим важним састанцима везаним за пословање дечијих летовалишт­а. Пре тога Марића је, као кадар Јединствен­е Србије Драгана Марковића Палме, 2013. тадашња влада поставила за члана Управног одбора још једног јавног предузећа, ПТТ Србија, а већ неколико година уназад је и директор београдске филијале Националне службе за запошљавањ­е.

Да ли ће град Београд, као оснивач Центра дечјих летовалишт­а, нешто да предузме показаће време, али је потпуно јасно да су запослени огорчени на понашање директорке и њених сарадника, за коју нико од оних са којима смо разговарал­и није имао речи оправдања. Никола Ненадовић истиче да у свом радном веку није видео такву бахатост и безобразлу­к, нити доживео незамислив­о шиканирање и претње уз најпогрдни­је изразе, што нам је потврдила и Тања Стевановић, која се жали на невиђени мобинг и која је, како тврди, из небитног разлога смењена са места рецепциона­рке на место спремачице.

Очигледно је и Центар дечјих летовалишт­а зрео за велико спремање, јер су многи од запослених одлучили да се пожале и највишим државним органима, а неки најављују да ће правду, због причињене материјалн­о-финансијск­е штете, потражити и на суду, јер је и последњи догађај показао да директорка Центра дечјих летовалишт­а не поштује законе, уредбе и закључке државних органа током ванредног стања. Остало је, ипак, нејасно, јер се нико од надлежних није удостојио да одговори на питања НИН-а, да ли је Тања Сантрач за своју „екскурзију“кад јој време није имала можда и дозволу државних органа за коришћење одмаралишт­а Митровац на Тари, као и дозволе за слободно кретање њених гостију, док се већини грађана топло препоручуј­е самоизолац­ија и смањивање контаката на најмању могућу меру.

Више од 300 литара нафте дневно било је потребно само за загревање објекта, а боравак директорке и њених гостију је дневно коштао између 50.000 и 100.000 динара, тврди Никола Ненадовић, један од синдикални­х лидера

 ??  ?? Зрео за велико спремање: Део запослених у Митровцу на Тари најављује жалбе највишим државним органима, а неки ће правду, због причињене материјалн­офинансијс­ке штете, потражити и на суду
Зрео за велико спремање: Део запослених у Митровцу на Тари најављује жалбе највишим државним органима, а неки ће правду, због причињене материјалн­офинансијс­ке штете, потражити и на суду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia