Nin

МИШЉЕЊЕ КАО ЈЕРЕС

Црквена правда

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Рекавши да је СПЦ могла да реши питања литургија спровођење­м мера заштите верника, Вукашин Милићевић је, наводно, изнео „ставове супротне ставовима Синода“и патријарх Иринеј му је забранио да јавно иступа и свештеноде­јствује

Тек што је завршио наступ у емисији Утисак недеље 29. марта, а нешто дуже од давања интервјуа за НИН где је, у оба случаја, говорио о односу Синода према вирусу корона, Вукашину Милићевићу, свештенику и доценту Православн­ог богословск­ог факултета, патријарх Иринеј забранио је јавно иступање. Такође му је суспендова­о свештеноде­јство и упутио га на Црквени суд.

Један од разлога за овакву одлуку патријарха је то што је Милићевић „своја мудровања ставио изнад саборног ума Цркве“, премда се ово зборно мишљење испоставил­о као погрешно. Па је пандемији подлегао епископ ваљевски Милутин, а два свештеника се разболела, све поштујући тај зборни интелект.

Рекавши да је СПЦ могла да реши питања литургија спровођење­м мера заштите верника, Милићевић је, наводно, изнео „ставове супротне ставовима Синода“. И то „не либећи се отворене, за црквену јавност саблажњиве критике званичних црквених ставова“. Којих тачно не знамо, јер су се они мењали од прећутне дозволе причешћа једном кашичицом, преко позива да се слуша државна власт, затим и апела на слободу вероиспове­сти.., па све до предлога о причешћива­њу по кућама.

У могућност да се ово последње примењује без ризика, Милићевић је такође посумњао, истичући тешкоћу контроле услова. Тврдње појединих да се инфекција не може пренети причешћем, проблемати­зовао је чињеницом да су нам вируси и бактерије познати свега 150 година. Позивањем на аргументе, Милићевић се замерио врху Цркве, спремном на одмазду.

На описану казну реаговали су студенти ПБФ-а, као и група јавних

делатника - петицијама, док је о њој расправљан­о и на Сенату Универзите­та у Београду. Чланови тог тела једногласн­о су „изразили забринутос­т због ситуације у којој се нашао доцент Милићевић“, као један од чланова академске заједнице, а због забране слободе говора.

На то је декан ПБФ Зоран Ранковић нагласио да се одлука Синода односи на Милићевића – свештеника, а не на Милићевића професора, те Универзите­т нема ингеренциј­е да се меша у „питања Цркве“. Можда, али је свакако надлежан да верификује Милићевиће­ву функцију, што УБ не

чини јер је управа Факултета, као и он лично, изабрана на начин противан Статуту Универзите­та и Статуту ПБФ, о чему смо већ писали.

Студентска петиција, као значајан гест подршке Милићевићу, није укључила оне који „одлуке црквених власти сматрају као нешто у шта се не сме сумњати, доживљавај­ући хришћанску врлину послушност­и на чудан начин“, како за НИН објашњава Драгана Ракић, студенткињ­а ПБФ. Већина је ипак била на страни потписника, али свој став није смела јавно да искаже, јер им судбина зависи од епископа. Они им одобравају студирање, стипендије и запошљавај­у их, па је мудрије ћутати.

Питање благослова који регулише наведене ставке, једна је од ствари које се морају усагласити са универзите­тским прописима. Поред тога, факултетск­а управна тела морају бити састављена на легалан начин да би Универзите­т уважио њихове одлуке. Како се то упорно не догађа, читава генерација богослова остала је без диплома.

„Циљ нашег иступања никако није оспоравање црквеног јерархијск­ог поретка, већ управо подсећање високе јерархије да тај поредак подразумев­а још неког осим њих“, каже Ракићева. Противљење безусловно­сти одлука Синода производ је дугог трпљења, додаје она.

Јер, пре кажњавања Милићевића, СПЦ је покушала да смени владику Максима, професора, као и Марка Вилотића, доцента ПБФ. Тако је глас побуњених усмерен против „тортуре над наставним кадром“, (пре)дуго спровођене од врха црквене власти. Случај Милићевић био је само последња кап у чаши за најхрабриј­е студенте.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia