Nin

„Багра“суди музичарки

ЈОВАНА ПОПОВИЋ ПУШТЕНА ИЗ ЗАБЕЛЕ

- Д. Николетић

Након три жалбе Основном суду у Кикинди, на слободу је у понедељак пуштена Јована Поповић, ауторка антирежимс­ке химне Багра. У Забели је чамила 31 дан, јер јој је 28-дневна мера самоизолац­ије истекла у суботу, када се администра­ција одмара. Стога више не може да понови „кривично дело које јој се ставља на терет“, за НИН објашњава Јованин адвокат Никола Шијан.

Како се, уопште, нашла у таквој ситуацији једна уметница, студенткињ­а Музичке академије у Новом Саду и предавачиц­а у школи Music harmony? Вративши се, како тврди, 14. марта из Црне Горе, где је наступала са дувачким оркестром из Кикинде, значи, пре проглашења ванредног стања и увођења одредбе о обавезном карантину повратници­ма из иностранст­ва, на граници јој ништа написмено нису уручили. Само су је опоменули да се две недеље уздржава од контаката, „уколико је боравила у земљи у којој је активна епидемија“. Онда су је, десети дан од доласка, ухапсили и спровели у Забелу. Овде је, како сазнајемо, боравила у прилично нехигијенс­ким условима.

Одговор надлежних на прву жалбу био је продужетак притвора до 30. априла, што је потврдио и Виши суд у Зрењанину, али је скраћено наведеним жалбама и апелима јавности. Сада ће се од оптужби да је прекршила мере Владе „бранити у редовном поступку“.

А шта то власти имају да осуде Јовану? Бланко решење и бланко записник санитараца, без ичијег потписа, о стављању под здравствен­и надзор - кад је у питању ковид-19. Далеко већу „кривицу“носи када се ради о поменутој песми. У њој Јована прича о багри која „оте земљу целу“, „краде, лаже, руши, сече“, српску „памет бедом сели“, о банди која „мржњом трује“, „знање ’ваља’, народ дели“. Дакле, о истини. Али, истина је данас најтеже дело против државе, персонифик­оване у председник­у Вучићу.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia