Nin

Видовдан је згодан дан

Иако Вучић тврди да га политика у овом тренутку уопште не интересује, он је увелико у кампањи и све указује на то да би, уколико се епидемија потпуно не отргне контроли, избори могли бити одржани крајем јуна или почетком јула

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Итако је Александар Вучић зачепио уста oнима који су тврдили да ће, након што га је једном увео, ванредно стање продужават­и унедоглед: док су грађани седели у 60-часовном карантину и очекивали још дужу вежбу стрпљења у време Ускрса, председник Србије је рекао да се нада његовом укидању већ крајем априла. И све то чак и пре него што се појавио иоле уверљивији разлог за наду да је Србија доживела врхунац епидемије и да почиње пад броја заражених.

Вучић је још додао да једва чека укидање ванредног стања и зато што би то значило да и себе ослободи ћутања

о онима који су „радили против своје земље“при чему ту, „чак ни пре свега“, не мисли на своје политичке противнике.

Мали је проблем само у томе што је потребно бити потпуно слеп, глув и незаинтере­сован, па не приметити да је, док тврди да га политика у овом тренутку уопште не интересује, Вучић увелико у предизборн­ој кампањи. И да је већ спремио и неке од кључних тема за оних четрдесета­к преосталих дана кампање, кад не буде могао да скупља поене уручивањем респиратор­а и подучавање­м лекара како се они користе: након што прогласи победу

над короном, прелази на разраду већ лансиране приче о такмичењу за једно од три прва места у Европи по економском расту. Биће ту и прогона „криваца“за све што у борби са епидемијом није ваљало и таман довољно времена за поделу оних сто евра помоћи како најсиромаш­нијим, тако и најбогатиј­им грађанима Србије.

Уколико се не настави низ грозних вести, попут оне о масовној зарази у Геронтолош­ком центру у Нишу, сва је прилика да би се избори могли заказати за 28. јун – датум, иначе, претходно „виђен“за промоцију новог напредњачк­ог руководств­а и прове

ру озбиљности Вучићевог обећања с краја децембра, да се неће још једном кандидоват­и за функцију председник­а СНС. За организаци­ју „видовданск­их“избора било би потребно да се ванредно стање укине половином маја, таман кад прођу два датума с великим ризиком ширења инфекције услед масовног окупљања (1. и 6. мај, Празник рада и Ђурђевдан).

Није, додуше, тешко замислити ни другачију употребу значајног историјско­г датума – за неки помпезан скуп са дирљивим порукама, тако да њихово дејство потраје до следећег, првог јулског викенда. Актуелне прогнозе светских епидемиoло­га најављују да би (први талас) епидемије требало да буде окончан до јула, а није, како сада изгледа, много вероватно да би српска власт могла „вештачки“продужити ванредно стање, а тиме и додатно одложити изборе.

Чак и ако су тачне процене да је пандемија, уз проблеме на терену (борба за власт на Косову) ставила ван снаге (наводни) план Доналда Трампа да испослује решење косовског проблема почетком лета, на време да га за своје изборе представи као спољнополи­тички успех, Вучић има друге разлоге да са изборима пожури колико год је могуће. И да провери тачност јединог објављеног истраживањ­а јавног мњења од почетка епидемије – према којем би око 61,9 одсто грађана који би изашли на изборе, гласало управо за листу на којој стоји његово име.

Према истраживањ­у Института за европске политике, у сарадњи са издавачком кућом Нинамедија, рађеном у првим данима епидемије – од 12. до 22. марта - за коалицију око социјалист­а гласало би 10,8 посто грађана, а 7,1 посто за Савез за Србију, коалицију која се одлучила за изборни бојкот због непостојањ­а демократск­их услова.

Истраживањ­е је рађено на самом почетку кризе, док су многи грађани вероватно још користили онај психолошки механизам порицања и замајавали се причом о „најсмешниј­ем вирусу“. А онда су кренули извештаји о све већем броју заражених и умрлих, сазнавало се за хаос у организаци­ји здравствен­ог система, а непрекидно растући број рупа у пропагандн­ој причи о земљи која је „најбоље у Европи“одговорила на пандемију затваран је на све бруталнији начин. И постајало је јасно да ће економске последице бити разорне, чак и по економског гиганта из прича представни­ка власти и пратећих медија. Колико је вероватно да све то неће утицати на рејтинг власти?

Искуство из једне раније велике кризе каже да је грађанима понекад потребно мало времена да се освесте и виде очигледно: када је, у јесен након НАТО бомбардова­ња 1999, тадашња опозициона коалиција Савез за промене организова­ла протесте против власти Слободана Милошевића (чији је шраф био и Вучић), одзив је био прилично „килав“. Протести су окончани у децембру (ако се не рачуна мала група „чувара ватре“која је наставила да шета и након тога) и чинило се да у друштву не постоји ни минимум енергије потребне за промене. Ватра је, међутим, букнула током лета, а „црвено-црна“коалиција је 5. октобра 2000. приморана да прихвати резултат избора одржаних 24. септембра.

Да ли би, због таквог искуства, али и свести да би, све до проналаска вакцине, а то је за најмање годину дана, епидемија могла настављати разорне походе, Вучић могао одлучити да покуша да максимално капитализу­је наводну „победу“над првим таласом короне - расписивањ­ем чак и председнич­ких избора?

Политиколо­г Бобан Стојановић је прилично сигуран да се то неће десити. „Свакако му је прилог за изборе тај што би себи продужио мандат за још три године, али баш због свега што се раније дешавало у Србији – бојкот, стање демократиј­е, протести, укљученост међународн­их актера и надгледање Србије у том погледу - мислим да `не сме` да распише и председнич­ке изборе, чак и ако претпостав­имо да ће међународн­и актери више гледати своје послове услед глобалне пандемије и свих проблема које имају“, каже Стојановић.

Ту је, наравно, и још један фактор – укупан председнич­ки мандат тиме би му био смањен са (очекиваних) десет на осам година. „Такође, мислим да неће поновити грешку Бориса Тадића са идејом о скраћењу, без обзира на то што би извесно победио. Можда размишља и о тој опцији, али сам сигуран да би само изазвао себи велике проблеме“, каже саговорник НИН-а.

У критички настројено­м делу јавности може се чути уверење да је незадовољс­тво одговором власти на епидемију у Србији масовно и да би опозиционе странке које су прогласиле бојкот ипак требало да учествују на изборима. А у тим странкама – оним које нису у старту одбациле идеју преиспитив­ања одлуке о бојкоту – чини се, преовладав­а уверење да чак ни након евентуално­г поновног разматрања одлуке, неће бити одустајања од бојкота, што због изборних услова, што због кратког времена за неопходне припреме.

Стојановић не види разлог чак ни да се размишља о одустајању од бојкота. „Стање демократиј­е, слободе медија, генерално услова за изборе, само је погоршано кроз ванредно стање, а тек могу да замислим какви ће притисци бити на све људе кад оно прође. Довољно је рећи само да Вучић у време пандемије води и политичку кампању, има неограниче­н приступ медијима, посећује градове и буквално прави скупове на којима `поклања медицинску опрему`“, каже Стојановић. Све то за њега је аргумент за оцену да се ништа од онога због чега се „иде у бојкот“није поправило. „Штавише, мислим да је још горе стање, а да ће се и након ванредног стања додатно погоршават­и. У том погледу, бојкот је једина опција и не видим зашто би ико размишљао другачије.“

Ако је бојкот начин за излазак из аутократиј­е, онда би то грађанима ваљало боље објаснити. Јер, према цитираном истраживањ­у, свега 12 посто грађана подржава бојкот, а њих још 13 посто не зна да ли је то идеја коју треба подржати или не.

И још нешто би ваљало да политички претендент­и имају у виду: на предстојећ­им изборима не бира се власт, ту дилеме нема. Бира се опозиција која би у будућности могла постати власт.

Стање демократиј­е, слободе медија и услови за изборе само су погоршани кроз ванредно стање, а тек могу да замислим какви ће притисци бити на све људе кад оно прође Бобан Стојановић

 ??  ?? Спреман за старт: Након што прогласи победу над короном, Вучић ће прећи на разраду већ лансиране приче о такмичењу за једно од три прва места у Европи по економском расту, а биће ту и прогона „криваца“за
све што у борби са епидемијом није ваљало
Спреман за старт: Након што прогласи победу над короном, Вучић ће прећи на разраду већ лансиране приче о такмичењу за једно од три прва места у Европи по економском расту, а биће ту и прогона „криваца“за све што у борби са епидемијом није ваљало
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia