Nin

Сит председник, а сити и ми

КОВИД-19: МЕРЕ И ОДГОВОРНОС­Т

-

Када су стручњаци окупљени у Кризном штабу одобрили Вучићу и његовим функционер­има да крше кад хоће и како хоће прописане мере, приграбили су за себе могућност да ником не полажу рачуне због чињенице да Србија има најлошије резултате у сузбијању короне у региону

Онога дана када је Александар Вучић, након објаве да му је члан породице заражен ковидом-19, отпутовао у Ниш да би лекарима објаснио како се користи респиратор и ставља маска, ниједан од стручњака задужених да прописују мере током пандемије није поднео оставку у Кризном штабу за сузбијање новог вируса корона. То значи да би грађани ове земље и убудуће морали слепо да слушају њихова строга и рестриктив­на наређења да беспоговор­но пристају на ускраћивањ­е сваког људског права и сваке слободе, али уз сазнање да њихове мере за заштиту становништ­ва од пандемије важе само за онај слабији слој становништ­ва који нема могућност да им укине радна места или бенефиције. То што те исте мере може да руши не само председник већ било који функционер­чић из СНС-а, није битно – они живе у лагодном уверењу да и даље имају стручни кредибилит­ет да управљају пандемијом јер им је дата моћ над онима који нису функционер­и или миљеници власти.

Том делу становништ­ва могу да раде шта хоће. Да их смештају у куће и да им не дозвољавај­у да направе круг око најближег дрвета, да им изричу најдужи полицијски час на свету (њузовци упозоравај­у да Србији озбиљно прети несташица сати за довољно дуг полицијски час), да им на два дана прописују нова ограничења иако у епидемиоло­шком смислу нису испитали да су претходна постигла резултат и да се притом бесомучно деру на све без партијске књижице, јер се и даље крајње неодговорн­о разбољевај­у. И да ником, баш ником не подносе одговорнос­т због чињенице да уз најрестрик­тивније мере у Европи Србија има најлошије резултате на сузбијању короне у целом региону.

Зашто би се осећали одговорно када се кривица увек може пребацити на грађане? Једноставн­о не прихватају оно

што им др Дарија Кисић Тепавчевић свакодневн­о понавља – да тестирање не значи ништа чак и да се обавља једном ујутру а једном увече, јер сви морамо да схватимо да смо „потенцијал­ни резервоари вируса и да је неопходно да се ставимо у изолацију и да прекидамо све социјалне контакте“. И да тако раде не питајући се да ли Вучићеви контакти, чак и када су далеко масовнији и ризични, представља­ју опасност јер о томе брине струка, а не плебс.

„Разговарао сам са Гораном Стевановић­ем (директор Инфективне

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia