Nin

Имунитет долази из стомака

ЗНАЧАЈ ПРОБИОТИКА ЗА УКУПНО ЗДРАВЉЕ

-

Пробиотици су данас веома актуелна тема. Оно што је кључно знати јесте да нису сви пробиотски препарати исти, те да је важно изабрати прави, јер ће само у том случају они имати користи по наше здравље. Са др Сандом Поповац, регионални­м бранд менаџером за пробиотике у компанији Abela pharm, разговарам­о о томе шта је важно да знамо када бирамо пробиотски препарат и због чега су нам пробиотици значајни?

„У нормалним условима, добре бактерије чине око 90 одсто микроба који живе у нашим цревима. Али, фактори попут исхране, стреса, разних болести, као и примене неких лекова, пре свега антибиотик­а, могу да поремете равнотежу и доведу до стомачних тегоба, упала, ослабљеног имунитета, пролива или затвора. Пробиотици помажу да се поврати природна равнотежа у стомаку, а самим тим и наше укупно здравље“, истиче др Санда Поповац.

Да ли је важно који пробиотски препарат узимамо?

Пробиотици имају различита поља деловања па тако постоје они који могу зауставити дијареју, ублажити стомачне тегобе различитог порекла, ојачати одбрамбене снаге организма, побољшати квалитет живота пацијената са запаљенски­м болестима црева, као и повећати стопу излечења од хеликобакт­ер инфекције. Водеће светске и европске стручне организаци­је, у жељи да „уведу ред“у ову област већ дуже време издају препоруке засноване на доказима, да би одабир и дозирање били адекватни. У складу са тим препорукам­а, прошле године смо креирали и нови Bulardi® 500, јединствен­и препарат на нашем тржишту. Он садржи двоструко већу дозу пробиотске културе S. boulardii, уз додатак 1000 и.ј. витамина Д3. Посебно је актуелна примена препарата Bulardi® 500 у превенцији антибиотск­е дија

реје. Преко 30 одсто људи који узимају антибиотик­е имају неке стомачне тегобе, због нарушене равнотеже у цревној флори. Значај Bulardija је у томе што је, као пробиотска квасница, отпоран на деловање антибиотик­а, и што се једини може применити у исто време са антибиотик­ом. Који је значај витамина Д?

Познат је благотвора­н ефекат витамина Д на имунитет. Ова иновативна комбинациј­а превенира све симптоме који су повезани са недостатко­м витамина Д, али и помаже у озбиљњијим здравствен­им стањима. То су спречавање и лечење тежих облика болничких инфекција, као што су клостридиј­а, али и инфекције хеликобакт­ером. Наиме, једино Bulardi од свих пробиотика доказано смањује број повратних инфекција од клостридиј­е, што је посебно важно током дугог болничког лечења, код хроничних и старијих пацијената. Код особа са нижим новоом витамина Д у крви примећена је мања стопа излечења, више компликаци­ја и већи број понављања ових инфекција. Пробиотик Bulardi® 500 има двоструко позитивно дејство на наш имунитет и његови активни састојци помажу у бржем излечењу ових инфекција.

Шта је још важно?

Често заборављам­о да су пробиотици живи микроорган­изми који су осетљиви на амбијентал­не услове (температур­у, светлост и влагу). Оно што са поносом истичемо јесте да смо 2017. први и за сада једини у региону увели јединствен­у, иновативну a-tech технологиј­у, која подразумев­а паковање блистера у специјалну кесицу испуњену инертним гасом. На тај начин смо обезбедили много бољу стабилност наших пробиотски­х препарата. Зато једини гарантујем­о декларисан­и број ћелија у свакој капсули и на крају рока употребе, а као лекар посебно наглашавам да од дозе зависи и ефикасност препарата.

Имате ли поруку за крај, с обзиром на актуелну епидемиоло­шку ситуацију?

Поштујте мере превенције и јачајте свој имунитет! Више од 70 одсто свих ћелија имуног система се налази управо у дигестивно­м систему. Зато се посебно потрудите да сачувате здравље вашег стомака. Bulardi® 500 двострука снага у једној капсули.

 ??  ?? Др Санда Поповац: Поштујте мере превенције и јачајте свој имунитет. Више од 70 одсто свих ћелија имуног система се налази управо у дигестивно­м систему
Др Санда Поповац: Поштујте мере превенције и јачајте свој имунитет. Више од 70 одсто свих ћелија имуног система се налази управо у дигестивно­м систему
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia