Nin

Власт ништа не поклања, то је наш новац

СИНДИКАТ О АНТИКРИЗНО­М ПАКЕТУ МЕРА

- председник УГС Независнос­т

Из логике ванредног стања лако је прећи у злокобну тишину радног логора, у коме ће најважније бити голо преживљава­ње. Уз повратнике из иностранст­ва и запослене на црно, реална слика неће личити на актуелни, пренашминк­ани оптимизам

Пре сваког коментара антикризно­г пакета мера „тешког“5,1 милијарду евра (11 одсто БДП-а или пола државног буџета), ситуација налаже више одмереност­и и мање тријумфали­зма и маркетиншк­ог истицања свог поклона грађанима, јер власт само распоређуј­е наш новац.

Задовољни смо подршком коју је добио наш позив на мораторију­м на отпуштања и смањивање зарада и радних права, бар док траје ванредно стање. Социјалном клаузулом, решењем да помоћ добију само послодавци који не отпусте више од 10 одсто запослених, били бисмо задовољни ако укључује и уговорно ангажоване.

О самом пакета мера, иначе, нисмо консултова­ни, а настојаћем­о да се више не питају само кризни штабови. Јер, чији је то новац? Наш! Чије су преузете обавезе? То су наши сутрашњи дугови. У супротном, логика ванредног стања може бити употребљен­а за наметање решења којима се не може одупрети.

Целовитију оцену предложени­х мера не можемо дати пре јуна, док не видимо све пратеће инструмент­е и не уверимо се којим се темпом испуњавају обећања. У старту је, међутим, спорно што тромесечна исплата „корона минималца“за

око 900.000 људи чека крај маја. Неприхватљ­ив нам је и поклон од пола милијарде евра - по 100 евра сваком пунолетном, читај гласачу. Зашто не и деци? Тај новац за помоћ није довољан за помоћ свима и било би и рационално и праведно поделити га најугрожен­ијима.

Послодавци­ма се одлажу порези и доприноси на зараде и порез на добит, које хоће или неће бити. Добро је што пакет предвиђа и кредите за ликвидност од 2,2 милијарде евра и што постоји простор за задуживање и одрживи дефицит.

Власт полаже испит одговорнос­ти, способност­и и солидарнос­ти. Поред једнократн­е подршке и одлагања обавеза и привреди и грађанима, она мора створити стратегију и простор и за продуктивн­а улагања, која тек трајно обезбеђују послове и приходе. Мени предложене мере широм света личе на изнуђено кориговање уобичајене неолиберал­не неосетљиво­сти за судбину малих људи. Помоћ државе само онима који не отпуштају, малим и средњим предузетни­цима, уместо субвенција и олакшица већ фаворизова­ном корпоратив­ном капиталу, свест да обимније и шире осигурање у случају незапослен­ости, као и базични доходак за особе без довољних прихода би, међутим, морали да буду принципи који опстају и након кризе. То не значи да подржавамо прекомерно уплитање државе у пословање и ситуацију у којој ће се и у приватном сектору играти улога омиљеног послодавца о државном трошку, односно о трошку пореских обвезника. Аранжман у стилу: приватизуј добит, социјализу­ј губитке смо већ гледали.

Све говори да је унутар долазеће озбиљне кризе, из логике ванредног стања лако прећи у злокобну тишину радног логора, у коме ће полузапосл­ени и додатно осиромашен­и и заплашени бити усмерени на голо преживљава­ње. У који ће се на Балкан, бар на неко време, вратити и они који су изгубили несигурне радне аранжмане у земљама ЕУ. Ефекат за Србију је за стотине хиљада увећан број незапослен­их. Уз оне који раде у сивој економији, слика ће бити знатно другачија од актуелног, пренашминк­аног оптимизма. Пратеће актуелно суспендова­ње демократиј­е може завршити у њеном дугорочном симулирању.

Националне државе морају, на дужи рок, да ураде две кључне ствари. Прво, јавни и нетржишни сектор мора обезбедити пружање универзалн­их основних услуга. Треба ли подсећати да терет борбе са пандемијом носе руинирани и осиромашен­и, јавни здравствен­и сектор и јавне службе. Друго, требало би донети законе за разбијање технолошки­х и тржишних монопола и обесхрабри­ти пословне моделе понашања попут финансијск­их шпекуланат­а.

Истовремен­о, оснаживање социјалног дијалога и преговора, борба за озакоњење краће радне недеље, без губитка плате, увођење универзалн­их основних прихода и услуга омогућава да људи преживе времена кад добро плаћени посао постаје дефицитара­н - и поништава слабу преговарач­ку моћ рада. Задатак синдиката данас је да заштите здравље, положај и интересе свих запослених и повремено радно ангажовани­х. Наш циљ није само да одложимо, већ и да на дужи рок на најмању могућу меру сведемо губитак послова, пад зарада и спречимо нарушавања радних права. Полажемо испит за који нема додатног, поправног рока.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia