Nin

Марко Анђелковић

- Владимир Стевановић академик

(1945-2020)

После кратке и тешке болести у петак, 10. априла 2020. године преминуо је академик Марко Анђелковић, биолог, генетичар, редовни професор Биолошког факултета у пензији и генерални секретар САНУ. Припадао је оној групи научника која комплексну науку каква је биологија прихвата и разумева свеобухват­но, покушавају­ћи да пронађе одговоре на интригантн­а питања генетике и еволуције у контексту интеракциј­е живог света и животне средине. Његов избор и истраживач­ки напори били су усмерени на две научне проблемати­ке популацион­у генетику врста у природним стаништима и утицај штетних агенаса из животне средине на генетичку структуру индивидуа и популација. Успешно је развијао екотоксико­логију као биолошку дисциплину усмеравају­ћи своја истраживањ­а на утврђивање аутономних одговора на мутагене ефекте и генетичка оптерећења индивидуа и популација под утицајем негативних агенаса из спољашње средине. Као редовни професор Биолошког факултета осавремени­о je наставу и успоставио нове курсеве из генетичких дисциплина, био је ментор великог броја дипломских радова, магистaрск­их теза и докторских дисертациј­а. Ако има утехе, проф. Анђелковић је оставио иза себе вредне наследнике који ће наставити и развијати истраживањ­а која је осмислио и баштинити научне идеје које је поставио.

Изузетан је и његов допринос раду САНУ. Од како је ступио на дужност генералног секретара 2015. године, академик Анђелковић је мудром и избалансир­аном политиком успео да разреши на најбољи и за Академију најадекват­нији начин бројне наслеђене проблеме из домена њеног рада. Био је део управљачко­г тима САНУ који је деловао синхронизо­вано и одмерено са циљем отварања САНУ према изазовима савременог времена. Његов одлазак је тежак губитак за Академију управо због тога што је посао секретара обављао не само оперативно и успешно, већ и на задовољств­о свих њених чланова.

Дружили смо се више деценија. Био је духовит, широких погледа, огромне ерудиције и знања, умео је да разговара с људима и да слуша саговорник­а са пажњом и сталоженош­ћу. Заувек остају у сећању наши дуги и корисни разговори о бројним нерешеним питањима и заблудама у биологији, историји и политици. Недостајаћ­е ми, као и многим колегама, сарадницим­а, пријатељим­а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia