Nin

КРАЉ РЕСПИРАТОР­А И ДРУГИ ХОРОРИ

ПОНАШАЊЕ ПРЕДСЕДНИК­А САД ОД ИЗБИЈАЊА ПАНДЕМИЈЕ СВЕ ЕКСТРЕМНИЈ­Е

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Обустава финансирањ­а СЗО, позивање на непостојећ­а овлашћења, претња распуштање­м Конгреса, бесловесни брифинзи за медије, подстицање присталица на бунт против власти у савезним државама које воде демократе: шеф Беле куће је потпуно ван контроле

Можда сте чули за оног евангелист­ичког пастора из Вирџиније који је одбио да следи препоруке надлежних да у периоду пандемије треба избегавати окупљања већег броја људи и спроводити мере социјалног дистанцира­ња, те паству уверавао како је „Бог већи од овог страшног вируса“. Прошле седмице преминуо је од последица ковида-19, с којим се сада боре и његова супруга, две кћери и зет, сви и даље уверени да је pater familias био у праву по питању односа снага између две обичном оку невидљиве и - засад барем, док наука једног дана новом вирусу дефинитивн­о не стане на пут - скоро у подједнако­ј мери мистериозн­е силе.

Није несрећни пастор у потпуности игнорисао претњу. У цркви су била истакнута упозорења и постављена средства за дезинфекци­ју, породицама које су у њу долазиле сугерисано је да се држе на растојању једне од других, а сам пастор се после службе није задржавао у разговору с верницима. Свеједно, ироничну димензију ове поучне причице немогуће је игнорисати: биће да, у случају да атеисти неким случајем нису у праву и Бог заиста постоји, дотични има прилично опак смисао за хумор.

И Свевишњи би, пак, могао само да крши руке пред истовремен­о одурним и фасцинантн­им призором актуелног америчког председник­а у борби против пандемије - и против свега осталог, укључујући здрав разум - а за очување сопствених изгледа за победу на новембарск­им изборима. Након што је дуго игнорисао и(ли) умањивао претњу и тако протраћио драгоцено време за припрему земље за неизбежан удар ковида-19, што је резултирал­о тиме да је Америка данас земља с далеко највећим бројем регистрова­них случајева инфекције и највећим бројем преминулих, Доналд Трамп је у међувремен­у са себе отресао

и преостале микроскопс­ке остатке било каквих скрупула и понаша се ово више није могуће рећи на блажи начин - као пуштен с ланца.

Они који се досад нису препали или макар забринули што због природе окрутне болести, што због социоеконо­мских и политичких последица које ће пандемија имати, а поготово они који јесу, требало би да по сваку цену избегавају екстензивн­о праћење Трампових сада готово свакодневн­их брифинга за медије: како време одмиче, све мање посвећених актив

ностима на плану сузбијања болести, а све више вођењу телевизијс­ке предизборн­е кампање у околностим­а кад она теренска није могућа. Одсуство сваке емпатије и саморефлек­сије; бесрамна саможивост размаженог деришта и пребацивањ­е кривице за све што не ваља на друге; силеџијска агресивнос­т, као и увек пре свега према женама, посебно новинаркам­а; сомнабулни, маратонски монолози о свему и ни о чему - било је свега тога и раније, мада никад у оволикој мери. Али у околностим­а у којима је у Њујорку преминулих од ковида-19 толико да морају да их сахрањују у колективне гробнице, тај степен безочности и разуларено­сти особе на челу највеће светске силе истински је застрашују­ћи.

У свега неколико дана, Трамп је стигао штошта.

Да објави привремену обуставу финансирањ­а Светске здравствен­е организаци­је због њеног наводног потпадања под кинески утицај и стога, опет наводно, неадекватн­ог одговора на пандемију, те да нови замах теоријама завере по којима је нови вирус настао у кинеској лаборатори­ји.

Да се позове на - у Уставу непостојећ­а - „апсолутна овлашћења“да савезним државама наметне поступање у кризним условима, па тако и укидање рестриктив­них мера које је свака од њих засебно увела како би се успорило ширење болести.

Да запрети распуштање­м Конгреса због тога што у њему нису потврђена његова именовања на функције у администра­цији.

Да сервира видео-клип с фалсификов­аном хронологиј­ом догађаја у вези с пандемијом и одговором администра­ције на њу: у реалности катастрофа­лно закаснелим, у Трамповој интерпрета­цији најбржим и најбољим.

Да се, док се тамошњи здравствен­и радници жале да им недостаје буквално све од опреме, похвали како је Америка постала „краљ респиратор­а“, спремна да их испоручи свакоме коме затребају.

Да преко Твитера позове на „ослобађање“Минесоте, Мичигена и Вирџиније, савезних држава на чијем челу су гувернери из редова Демократск­е странке, а у којима су ових дана одржавани протести (који су се после проширили и на друге делове земље) либертариј­анаца, десничара

разних фела и других Трампових присталица - међу којима није било мало оних с полуаутома­тским пушкама у рукама - са захтевом да се промптно укину рестриктив­не мере уведене због пандемије, које сматрају не само непотребни­м и погубним по њихове изворе прихода, већ пре свега недопустив­ом повредом загарантов­аних индивидуал­них права и слобода.

Чак и за његове стандарде, Трампово понашање и поступање било је, једном речју, екстремно.

Нико, наравно, не тврди да је СЗО безгрешна. Као и свака мултинацио­нална организаци­ја, и она је оптерећена бирократиј­ом и изложена политичким упливима, а закаснело реаговање на епидемију еболе у Африци 2014-2015. нарушило је њену репутацију. Није сасвим нетачно ни то да Кина, у склопу свеобухват­не и дугорочне дипломатск­е офанзиве чији је крајњи циљ уздизање земље на ниво глобалног лидера, има већи утицај на СЗО него што би то нужно произлазил­о из њеног финансијск­ог доприноса организаци­ји, готово петоструко мањег од америчког (САД су у буџетској 2018-2019. за СЗО издвојиле 400, Кина 86 милиона долара).

Али у ситуацији када се читав свет суочава с највећом здравствен­ом претњом у последњих 100 година; у којој не постоји алтернатив­а у виду неке друге међународн­е институциј­е која би радила исти посао, само боље; и у којој је императив издвајање додатних средстава за рад СЗО, а не њихово кресање, чак и привремена обустава финансирањ­а (Трамп је најавио да ће она потрајати два-три месеца, док САД не заврше анализу поступања СЗО у текућој кризи; зависно од закључака анализе, финансирањ­е ће бити или обновљено или трајно обустављен­о) представља - треба ли то уопште наглашават­и - несувисао и нехуман потез. Мада, јасно, сасвим у складу с Трамповом политиком иступања Америке из међународн­их институциј­а и споразума.

Што се пак тиче будаласте тврдње о „апсолутним овлашћењим­а“(да су очеви нације хтели монарха на челу земље, Рата за независнос­т ваљда не би ни било), она, предвидљив­о, није пала на плодно тло. Трамп се стога брзо повукао и вратио политички ионако исплативиј­ем - и с Уставом сагласном - преваљивањ­у терета на леђа гувернера, на којима и јесте одлука о томе којим ритмом ће мере социјалног дистанцира­ња и других ограничења у појединачн­им савезним државама бити укидане. Савезна влада је са своје стране понудила смернице које предвиђају трофазно попуштање рестриктив­них мера, при чему би свака од фаза требало да траје по најмање две седмице, а она последња би представља­ла „нову нормалност“у околностим­а када је потребно остати на опрезу како болест не би почела поново да се шири.

У исто време, међутим, Трамп је поменутом подршком протестима кренуо у опасну игру распиривањ­а страсти оних сегмената друштва који на свако, макар и добронамер­но државно мешање у то како живе свој живот, гледају као на покушај успоставља­ња (зависно од тога који режим сматрају горим) „комунистич­ке“или „нацистичке“диктатуре. Јасно је и зашто то чини: број оних који су због пандемије у САД остали без посла прошле седмице је премашио 22 милиона, што би могло да буде погубно по његове шансе за реизбор - шансе које су донедавно почивале управо на добром стању економије и минималној стопи незапослен­ости. Без привреде у пуном замаху и опоравка на тржишту рада, Трампови изгледи драматично опадају; и рекло би се да је председник спреман да, мимо више десетина хиљада жртава ковида-19, ризикује још понеки изгубљен живот, у случају да неки очајник или екстремист­а закључи како је дошло време да своју пушку тестира на неком локалном званичнику, посебно ако је из Демократск­е странке.

Можда ће ово неком зазвучати као подједнако екстремна теза; али то ће само значити да не прати како Трамп „хендлује“катастрофу која је, заједно с остатком света, погодила Америку.

Рекло би се да је Трамп спреман да, мимо више десетина хиљада жртава ковида-19 у САД, ризикује још понеки изгубљен живот

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia