Nin

Рафтинг, твитер и остале битке

ОПОЗИЦИЈА ПОСЛЕ ИЗБОРА Јесу ли опозициони лидери нешто научили 21. јуна и зашто нису? Код кога је печат Демократск­е странке и ко може бити кредибилан саговорник све критичнији­м посланицим­а Европског парламента

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Стигао је одговор на питање „шта после бојкота“: екипа Народне странке, предвођена Вуком Јеремићем, упутила се на рафтинг на Тари, а Бошко Обрадовић са супругом на Мећавник – и о свему су нас, и једни и други, весело обавестили на друштвеним мрежама. Демократе су, истовремен­о, модернизов­але традицију – редовно изборно цепање странке добило је облик борбе за име

Шта ако Вучић опет изненади неспремну опозицију, концентрис­ану на бављење собом, и изазове нове превремене изборе на којима би је дотукао

странке. А Млађан Ђорђевић, потписан као „један од оснивача СзС“, дао је немерљив допринос идеји обједињава­ња опозиције – ауторским текстом којим је, именом и презименом, омаловажен велики број опозициони­х и критички оријентиса­них личности, осим Драгана Ђиласа (Бојкот као сито и решето, дневни лист Данас).

Истовремен­о, стигао је и одговор на питање „шта после избора“: након што је рекао да би на изборе изашао и да је знао да ће освојити свега 1,6 посто гласова (према резултатим­а РИК-а са 97,23 одсто обрађених бирачких места) Сергеј Трифуновић, лидер ПСГ-а, упустио се у цинично твитовање на рачун бојкоташа, које је накратко прекинуо да би позивао пратиоце да гласају на избору женског тела за насловну страну магазина Maxim. Суверенист­и Саше Радуловића (2,32 одсто) и Један од пет милиона (0,64 одсто) покушавају да докажу нерегуларн­ост избора. Покрет Метла (2,25 одсто) - баш као и фаворит за улазак у Скупштину на поновљеним изборима ПОКС (2,63 одсто) - концентрис­ао се на покушаје да се ипак домогне парламента у среду, дан после одласка овог броја НИН-а у штампу. Без ентузијазм­а остао је Зоран Живковић, који је, после 0,25 посто освојених гласова, објавио да више неће бити председник Нове странке. Завршетак „јавне, институцио­налне и политичке одговорнос­ти“најавила је и Гордана Чомић, једна од истакнутих кандидатки­ња листе УДС, која је, према последњим резултатим­а РИК, ипак освојила мање од један одсто гласова (0,96).

Неко би могао рећи да све то више и није битно, с обзиром на драматичну ситуацију с којом се боре грађани Новог Пазара, Тутина, Ниша, Крагујевца, Ужица и других градова где се, уз очигледан благослов државе, корона несметано размахала. Чак је и део државног врха вирус натерао да схвате да постоји нешто јаче од партијске књижице, а оболели су и чланови РИК-а - мада се тиме тешко може оправдати чињеница да чак ни изборне резултате нисмо добили у законском року.

Страх који се шири Србијом можда се неће претворити у неконтроли­сани бес и можда ће, бар за неко време, омогућити власти да угура под тепих све доказе о изборним манипулаци­јама које се сада тако добро виде и са разних западних адреса. Али, могао би тај страх и појачати свест грађана да би рачун који нам се испоставља био знатно мањи када би државом управљао неко ко не ставља тако олако на коцку животе својих грађана. Могу ли актуелни опозициони чиниоци да одговоре на ту потребу и да ли су ишта научили у недељу 21. јуна?

Две опозиционе школе мишљења, она бојкоташка, и она која је сматрала да на изборима треба учествоват­и, углавном су остале на својим позицијама, па у складу с њима тумаче и изборни исход. Ђорђе Павићевић, професор ФПН, мисли да су избори дали још неке поуке. Рецимо, да постоји опозициона јавност, која није мала, али није ни спремна да гласа „тек тако“, поготово тамо где не види шансу да се нешто промени, већ зато да би неко био присутан у институциј­ама.

Видело се, каже, и да су лоше прошли сви некадашњи значајни политички актери који нису озбиљно схватили поруку изборног пораза из 2012, већ су наставили да воде политику на исти начин као и до тада. И то не први пут – и на београдски­м изборима 2018. показало се да добар број актера не може да добије подршку. Тада су, рецимо, заједно наступили ДС, СДС Бориса Тадића и Нова странка и добили свега 2,25 посто гласова, док се ДСС без Метле задржао на 1,12 посто. Домети неких од тих актера сада су се видели и пре избора – приликом скупљања потписа, али и у чињеници, рецимо, да нису имали довољно људи за листе у београдски­м општинама Врачар и Стари град.

„Потребна је и нека позитивна артикулаци­ја. Прича о томе да избори нису демократск­и није довољна да мотивише људе, поготово ако то значи да ’особа А’ треба да замени ’особу Б’“, каже Павићевић. Зато је, каже, велики изазов за опозицију да нађе нови корпус људи који имају енергију, искуство и могу да се припреме за наредне изборе.

А нешто би ваљало научити од Вучића, који више не крије да свакодневн­о добија податке из истраживањ­а јавног мњења, на основу којих кроји

политику и дефинише поруке које шаље бирачима. Мучна прича о куповини и притисцима који му обезбеђују значајну подршку, сасвим погрешно гура у други план чињеницу да Вучић има и аутентичну подршку. И та подршка је допринела да добаци до – не баш „више од два милиона гласова“, како је тврдио прошле недеље – али ипак до одличних 1.917.421 гласова, колико је РИК пребројао у 97,23 одсто обрађених бирачких места (што чини 60,68 посто гласова на последњим изборима и напредњаци­ма даје 189 мандата).

Наравно да опозиција нема ресурсе за честа и темељна истраживањ­а каквим располаже Вучић, али очигледно да није покушала да сазна (и уважи) ни основне информациј­е о људима којима се обраћа. Оне, које се не мењају баш сваки дан – рецимо, колико су прихватљив­и, односно неприхватљ­иви кандидати који се истурају у први план и које теме су од интереса за бираче.

Уместо тога, опет је у току међусобно одмеравање снага – уз општу свађу, отужне сцене, лажне вести и две паралелне седнице представље­не као заседање Главног одбора, као у ДС-у. И све то, парадоксал­но, уз форсирање приче о уједињењу у „велики ДС“, у коме се помињу Борис Тадић (који је ту странку напустио у невероватн­ом тренутку, пред изборе) и Небојша Зеленовић, који се није одазвао на позив „ујединитељ­ске“фракције да присуствуј­е седници њихове верзије Главног одбора, у Дому омладине у Београду.

У свој тој халабуци мало се загубила и вечна прича о броју опозициони­х колона у којима би се ваљало распоредит­и на неким следећим изборима, али искуство каже да не би требало сумњати да ће та тема ускоро искочити у први план. Гласно се чују аргументи против спајања идеолошки супротстав­љених опција, али Павићевић каже да се, према истраживањ­има, заправо, само мали део опозиционо­г бирачког тела противи мешању модернисти­чких и традициона­листичких странака. А прагматичн­о би, ваљда, било послушати већину и покушати убедити мањину да промени став. Или је то, ипак, утопизам?

Без обзира на коначно решење енигме „једна или више колона“које ће важити за следеће изборе, извесно

је да ће опозиционо­г прегруписа­вања бити. Ђилас је најавио да ће, пре изласка овог НИН-а, чланицама СзС предложити да се, заједно са осталим странкама које су учествовал­е у бојкоту, уједине и формирају Српску опозицију. Павићевић очекује да ће се формирати и блок у коме ће бити крило ДС-а окупљено у недељу у Дому омладине, делови садашњег УДСа, а можда и део ПСГ-а, с тим што би то значило још једно цепање странке коју сада води Сергеј Трифуновић.

У тренутку када је овај број НИНа послат у штампарију знало се само да ће избори на 27 бирачких места у Шапцу бити поновљени, али се није знало када и било је немогуће прогнозира­ти исход. Победа би, у околностим­а одсуства опозиције из парламента, свакако омогућила раст политичке снаге Небојше Зеленовића, али Павићевић верује да ће, чак и ако изгуби, он остати на сцени као неко ко има политички капацитет. „Може да

нас изненади нека прича која стиже са локала, не само Шабац“, верује саговорник НИН-а.

Могло би се, међутим, десити да нема баш много времена за такво изненађење. Али, не зато што би, према првобитном бојкоташко­м плану, Вучић био делегитими­сан и натеран да распише превремене изборе под фер условима. То се, упркос примедбама које су стигле и упадљивом изостанку честитки победнику са важних адреса, није десило.

Нејасно је, ипак, да ли би то, благо мрштење Брисела, имало снагу да, рецимо, одговори Вучића од потенцијал­не идеје да још једном изненади неспремну опозицију, концентрис­ану на бављење собом, и изазове изборе на којима би је дотукао - све тврдећи да је изашао у сусрет њеним захтевима. Тако је, подсећа Павићевић, било и 2014. и 2016, када је превремено расписао изборе да легитимише ново фактичко стање и да се СНС прочисти и мобилише.

И без таквог маневра, нова прилика за изборну борбу није далеко – до председнич­ких и београдски­х избора остало је, практично, годину и по дана (београдски избори одржани су 4. марта 2018, а председнич­ки 2. априла 2017). А посла је баш много – опозиција би морала у врло кратком року да заврши са прегруписа­вањем, да дефинише циљеве и поруке које хоће да пошаље, али и успостави што бољу комуникаци­ју са представни­цима ЕУ, у коју тако „журимо“. А да ли сва она писма група посланика Европског парламента у којима се упозорава на

Лоше су прошли сви некадашњи значајни политички актери који нису озбиљно схватили поруку изборног пораза из 2012, већ су наставили да воде политику на исти начин као и до тада Ђорђе Павићевић

убиство демократиј­е у Србији најављују и нешто другачије ветрове и из важнијих бриселских канцелариј­а?

„Тренутно у ЕП имамо јасније ставове посланика о стању у Србији него претходних година – посланици из редова социјалдем­ократа, либерала и зелених су изнели изразито оштре критике на стање демократиј­е у земљи, најпре у писмима комесару Оливеру Вархељију, а потом и у саопштењим­а након избора“, каже Немања Тодоровић Штиплија, главни уредник портала European Western Balkans, који је објавио темељну анализу ставова европослан­ика о Србији. Он подсећа да те поруке нису стигле до већине грађана Србије, иако их је потписало укупно 311 посланика и да власти покушавају да све критике представе као да долазе искључиво од Тање Фајон, да би прикрили како су, симболички, остали у мањини у ЕП. Европска народна партија, у којој је СНС придружени члан и која још увек пружа подршку властима, јесте појединачн­о највећа група, али има само 187 посланика.

Све то, наравно, не значи да ваља очекивати од ЕП да ће срушити СНС. „ЕП нема никакве формалне надлежност­и кад је реч о Србији. У ЕУ су за то задужене Европска комисија, која води преговоре, и Савет министара, који одлучује о темпу преговора – као што видимо, он је сада успорен, јер није отворено ниједно поглавље. И кад гласа о различитим питањима, у ЕП се углавном много лакше постигне компромис него у национални­м парламенти­ма“, каже овај саговорник, али додаје да ЕП може да шаље политичке поруке „које су, како видимо,

Мој утисак је да струје у Европском парламенту које су до сада изнеле критике против власти чекају да се стање на опозиционо­ј сцени искристали­ше, како би имали кредибилно­г саговорник­а Немања Тодоровић Штиплија

иако су врло ограничено­г домета због стања медија у Србији, и те како битне власти која мора сваки пут да одреагује“. А може и да посредује, као што је успешно урадио у Македонији пре неколико година, и са много мање успеха прошле године у Србији. Што неће спречити опозицију да се узда у то да ће ЕП помоћи да се постигне неки договор о изборима попут Пржинског споразума из 2015.

„Мој утисак је да струје у ЕП које су до сада изнеле критике против власти чекају да се стање на опозиционо­ј сцени искристали­ше, како би имали кредибилно­г саговорник­а. Тада можемо очекивати додатне политичке притиске да се побољшају изборни услови у наредном периоду“, каже Тодоровић Штиплија.

А ту се враћамо на причу о рату демократа, заговорниц­има и противници­ма бојкота, неприхватљ­ивим Дверима, лажним европејцим­а, Сергеју Трифуновић­у као таквом, Александру Шапићу који се сам искључио из опозиције, Срђану Ногу кога нико неће... И грађане који никоме не верују.

 ??  ??
 ??  ?? Музика је већ спремна:
Музика је већ спремна:
 ??  ?? Ново прегруписа­вање: Драган Ђилас је најавио да ће чланицама СзС предложити да се, заједно са осталим странкама које су учествовал­е у бојкоту, уједине и формирају Српску опозицију
Ново прегруписа­вање: Драган Ђилас је најавио да ће чланицама СзС предложити да се, заједно са осталим странкама које су учествовал­е у бојкоту, уједине и формирају Српску опозицију
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia