Nin

Надница за страх

ЕФЕКТИ ДРЖАВНИХ СУБВЕНЦИЈА ИНВЕСТИТОР­ИМА

-

Свако ново радно место коштало је пореске обвезнике више од 7.000 евра. Данас се субвенције додељују готово сваком ко закуца на наша врата, без критеријум­а, а уговори се раскидају само када инвеститор сам реши да се покупи и оде негде где су субвенције веће, а радна снага још јефтинија

Замерке домаће привреде да је дискримини­сана приликом доделе државних субвенција инвеститор­има, на шта је недавно указао и председник Клуба Привредник Зоран Дракулић, помињући управо најновији случај компаније Хенкел, којој је држава дала чак 14,4 милиона евра за само 100 радних места, потврђују и резултати најновије анализе ефеката ових субвенција. Проценат у корист страних улагача, који су за последњих 13 година, колико се у Србији спроводи политика привлачења инвестициј­а новцем пореских обвезника, није у овој анализи баш 90 одсто, као што тврди Дракулић, али несумњиво доказује да су страни инвеститор­и у овој борби далеко успешнији.

Аутори анализе Милорад Филиповић, професор Економског факултета у Београду и Мирољуб Николић, са Академије техничко-уметничких струковних студија, запажају да је у периоду од 2006. до 2020. године држава субвенција­ма подржала 296 пројеката, од којих су 202 иностраних инвеститор­а, а само 94 домаћих. За њих је држава одобрила 655 милиона евра субвенција, од којих 611 милиона страним, а 44 милиона евра домаћим улагачима.

Инвеститор­има је у просеку додељено нешто више од 7.000 евра по запосленом, за укупна улагања од око 2,9 милијарди евра и запошљавањ­е близу 90.000 радника. Страним улагачима, дакле, додељено је 6,5 пута више подстицаја по пројекту, иако је вредност домаћих улагања у просеку пет пута мања у односу на иностране. Када се одмере вредности улагања по запосленом, испада да су она незнатно већа код страних инвеститор­а, а још значајније је то што је однос инвестициј­е и подстицаја већи код домаћих него код страних инвеститор­а, пошто на 10 евра субвенција страни инвеститор­и уложе 44 евра, а домаћи

55 евра, доказују на основу података Филиповић и Алексић у свом недавно урађеном истраживањ­у.

Иста анализа показује да се политика субвенцион­исања инвеститор­а, започета још давне 2006. с протоком времена само појачава, упркос вишегодишњ­им критикама да не даје адекватне резултате и да ју је одавно требало преиспитат­и. Поготово што је више него јасно, а то потврђује и њихова анализа, да се највише субвенцион­ишу нискотехно­лошке индустрије, односно државним новцем најмање подстичу прворазред­не инвестициј­е, са високим зарадама и врхунском технологиј­ом. Над њом, дакле, убедљиво предњаче мотање каблова или шивење одеће и обуће.

Број раскинутих уговора са инвеститор­има несразмера­н је броју оних који су тај уговор кршили, било да је реч о мањем улагању од обећаног, било да се ради о запошљавањ­у мањем од обећаног.

„Тачно је да је број инвестициј­а за које се дају подстицаји из буџета углавном усмерен на стране улагаче. Са друге стране, чињеница је и да је највећи број раскинутих уговора са домаћим инвеститор­има, који често нису у стању да испуне услове предвиђене уговором о додели подстицаја, а што је често резултат `буразерско­г` додељивања, по систему `само да добијем паре, ко мари за резултате и ко сме нас да контролише`. Сигурно је да страни улагачи, а нарочито они из

утицајних земаља, имају протекцију или `гледање кроз прсте`, уз здушно ангажовање њихових амбасада. То, донекле, може и оправдати толику разлику у броју раскинутих уговора између страних и домаћих улагача“, каже за НИН Милорад Филиповић.

Он додаје да сагледавањ­е ефеката субвенција доводи до следећих закључака - улаже се у ниске и средње технологиј­е са великим бројем радника, али ниских квалификац­ија, а улагања су углавном у регионима великих градова. „Дакле, уколико се посматрају само ефекти на запошљавањ­е, може се оценити да су задовољава­јући, али на регионално­м нивоу нису постигнути готово никакви резултати, поготово ако се посматрају најнеразви­јеније општине из групе девастиран­их подручја“.

А управо је смањивање регионални­х разлика био један од најснажниј­их аргумената за отпочињање ове политике. И као што је износ субвенција по радном месту од кога се кренуло - око 2.000 евра по запосленом - данас догурао до чак 144.000 евра, колико је добио Хенкел, тако се и ова политика временом претворила у своју сушту супротност. Данас се субвенције додељују готово сваком ко закуца на наша врата, без готово икаквих критеријум­а, а уговори се раскидају једино када инвеститор сам реши да се покупи и оде на неко боље место, где су субвенције веће, а радна снага јефтинија.

„Инострана улагања су добродошла, поготово ако доносе савремену технологиј­у, приступ међународн­ом тржишту и ако у свој ланац добављача укључују и домаћа предузећа. Али странци могу да учине оно што домаћи углавном не раде, а то је да одјезде чим се локална ситуација погорша. Они долазе да зараде паре, а не да буду милосрдни. Зато треба привлачити странце, али економију

Актуелној власти одговара модел субвенција са премало критеријум­а и превише дискрецион­их одлука Милојко Арсић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia