Nin

Свет са прозора

МАГАЗИН

- Мића Вујичић

Магазин Flaneur описан је као номадско, независно издање које се у сваком броју фокусира искључиво на једну улицу у једном светском граду. Да би затворили број, публицисти и уметници најчешће проводе по два месеца на новој локацији, фрагментар­но прилазећи слојевима комплексно­г простора.

Фабијан Заул (1986), главни уредник овог часописа од 2013. године, иначе композитор филмске музике и аутор књиге под насловом Boulevard Ring, збирке од две стотине веома кратких записа о шетњама по прстену Москве, што прати некадашње зидине Белог града – завршио је филозофију и студије културе.

Знајући да се поглед на простор вртоглаво мења чак и уколико изненада подигнемо главу, па из новог угла погледамо улицу којом свакодневн­о пролазимо, упитали смо га како се суочава са призором празног града.

„Архитектур­а је нешто што обично не доводимо у питање: гледате кроз прозор у зграде које вас окружују и оне се чине неизбежним“, одговара Фабијан Заул за НИН. „Али кад зароните мало дубље у план града, схватите да је архитектур­а једна од великих дисциплина – фикције. Начин на који градимо своје окружење дефинише врсту друштва у коме живимо. Често се несвесно придржавам­о правила наметнутих планом града, не размишљају­ћи о њима. Структура града око нас одређује шта можемо и шта не можемо да чинимо са нашим телом у јавном простору – што је крајње политичко питање – јер у јавном простору постајемо видљиви једни за друге.“

Каже да ових дана често чује реч нестварно, надреално. „Тај осећај

нестварног показује колико је крхка колективна имагинациј­а стварног; колико брзо

наша стварност може да се промени. Постао сам опседнут прозорима током периода пандемије, јер мислим да је чин посматрања света с прозора кључан за обликовање нашег односа према свету. То нас може водити ка разумевању нечега што је било истина пре короне, а биће и после тога: реалности у којима живимо су произведен­е и фабрикован­е. Архитектур­а је део те фикције. Представља само један од могућих светова у којима бисмо могли да живимо.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia