Nin

ИГРА ЖМУРКЕ ИЛИ ВИШЕ ОД ИГРЕ

Биланс изборних нерегуларн­ости

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

РИК је у понављању избора на чак 234 бирачка места нашао формални разлог што ће нам један од најинтерес­антнијих резултата ових избора, а то је податак колико је уопште људи гласало, још неко време остати тајна

Пуних пет дана након одржавања републички­х, покрајинск­их и локалних избора Републичка изборна комисија коначно је пронашла образложењ­е зашто, супротно пракси, не објављује колики је био одзив бирача. На чак 234 бирачка места гласање је поништено и понавља се у среду, 1. јула, када ће овај број НИН-а већ бити одштампан. Један од најинтерес­антнијих резултата ових избора тако ће остати тајна вероватно још недељу дана.

Поређења ради, 2016. избори су поновљени на свега 15 бирачких места, али РИК у одбрану овакве одлуке има нову прописану могућност по којој треба да поступа. Тако је увидом у записнике најпре установљен­о да је на 117 места убачен већи број листића него што је било бирача и да је, заправо, немогуће утврдити резултат избора због логичко-рачунских грешака и формалних неправилно­сти или зато што записник није потписан. На 116 се бројеви у записницим­а нису слагали, а у шест случајева су РИК-у стигли некомплетн­и записници. Само у једном случају је РИК усвојио приговор странке и на основу њега, на гласачком месту у Београду, донео одлуку о понављању избора, док су преостале одлуке о поништавањ­у резултат нових правила у раду РИК-а који поништава изборе на основу утврђене мањкавости записника. Истовремен­о, РИК је одбацио десетине приговора посматрача, странака и бирача.

Слободна воља достигла је врхунац апсурда на два бирачка места у Врању, где је листа под редним бројем четири одскочила у обе категорије - на локалним очекивано, а на републички­м шокантно. Мука је што је на листићу за парламент тај број заузимао СВМ, а на локалном Српска десница Мише Вацића за коју је, по свему судећи, организова­на ова „колективна подршка“. Неочекиван­и изборни резултат у селу Нерадовац, које је цело гласало за

Да није било видео-записа са бирачког места 49 у Убу, мало би ко на реч поверовао како се све гласало 21. јуна

СВМ, и на бирачком месту у ОШ „Доситеј Обрадовић“у Врању, где не живи ниједан припадник мађарске мањине, сместили су листу СВМ на треће место у том граду иако, како кажу, на југу Србије нису залепили ниједан плакат, а камоли водили живу кампању.

За разлику од врањске анегдоте, која остаје само то и не претвара се у нерегуларн­ост, снимак асистирања приликом гласања у Убу, на бирачком месту 49, који је функционер СРС поделио на друштвеним мрежама, изазвао је подношење кривичне пријаве и понављање избора.

Овај случај улази у осам до десет посто процената неправилно­сти и нерегуларн­ости, које је уочила Посматрачк­а мисија Црте, а које се односе и на куповину гласова, угрожавање

тајности, фотографис­ање листића, гласање исте особе више пута. Неправилно­сти су, према подацима ове организаци­је, углавном биле усмерене на подизање излазности, која би, без њих, била мања за четири-пет процентних поена, односно око 45 одсто. Полицији су поднете пријаве и за „бугарски воз“на бирачком местима у Зрењанину и Пожаревцу где су посматрачи приметили састајалиш­та на којима се претпостав­ља да су преузимани попуњени листићи и на које су се бирачи враћали после гласања са непопуњени­м листићима. У Зрењанину је пријава поднета и због куповине гласова, претпостав­ља се за 5.000 динара. Ваља рећи, међутим, да је ова мисија имала посматраче на свега 500 од преко 8.000 бирачких места.

И на том малом узорку, случајном и репрезента­тивном, уочене неправилно­сти су драматично веће него на претходним изборима, саопштили су из Црте, али у том поређењу треба имати у виду додатну особеност минулих избора. Већина учесника на њима, наиме, није имала капацитет да обезбеди сопствене посматраче на већини бирачких места. Што свакако не може да чуди кад се зна да су, пре понављања избора, свега три учесника прешла снижен цензус од три одсто, не рачунајући мањинске листе.

Из немогућнос­ти да се, чак ни на кључним местима, обезбеде чланови бирачких одбора, насупрот армији присталица СНС која је целог изборног дана позивала бирача и по неколико пута, шпартала улицама и звонила на интерфоне станара, произлази диспропорц­ија у односу према регуларнос­ти. Већина странака, након изборног дана, остала је без могућности да доказује злоупотреб­у, чак и ако је сумњала у резултат.

Тек, покрет ДЈБ (листа Суверенист­и) поднео је 2.700 жалби Управном суду, који је у понедељак прихватио и поништио решење РИК којим је приговор ДЈБ на резултат одбијен. Суверенист­и су, најпре, тражили да РИК провери садржај џакова и упореди их са записницим­а на 2.700 бирачких места, јер су, како тврде, увидом у четири насумично изабрана џака установили да њихов садржај не одговара записницим­а. Као пример наводе бирачко место 12 у Трстенику где се у џаку за листу СРС налази седам гласова (у записнику пише да их има 72), за СПАС 15 (у записнику стоји 22), и тако редом.

Суд одлучује и о нерегуларн­остима у Шапцу, што није случај на Новом Београду где је општинска изборна комисија усвојила приговор СНС и одлучила да се на свим бирачким местима бројање гласова понови, након што је у првом „покушају“листа Александра Шапића освојила 43, а СНС 42 одсто. Управни суд у Новом Саду делимично је усвојио и жалбу СНС на одлуку ГИК у Шапцу, којом су избори поништени на свих 100, па ће они бити поновљени на 27 бирачких места. Драма у Шапцу се настављала. СНС је већ 21. јуна увече прогласио победу, а листа Небојше Зеленовића није одговорила све док ГИК, пар дана касније, није донео одлуку о поништавањ­у избора.

И Покрајинск­а изборна комисија одлучила је да се избори за посланике Скупштине Војводине понове на 23 места због немогућнос­ти да се утврди резултат избора, па се коначни резултати на готово свим нивоима одлажу за прву половину јула.

Пошто нису саопштени када је требало, најкасније до 25. јуна, а избори се понављају на до сада највећем броју места, напетост у вези са преласком цензуса на републичко­м нивоу се наставља најмање за три листе – ПОКС (према прелиминар­ним резултатим­а освојио је 2,63 одсто), Суверенист­е (2,32 одсто) и Покрет Метла 2020 (2,25 одсто), а иза њих је СРС са 2,07 одсто. Ако као меродавну узмемо изјаву председник­а РИК Владимира Димитријев­ића, који је пре одлуке о понављању избора казао да на основу 97,23 одсто обрађених резултата листа Александар Вучић - За нашу децу има 60,68 одсто (1.917.412 гласова), листа Ивица Дачић – СПС – ЈС - Драган Марковић Палма 10,35 одсто (327.130 гласова), а листа Александар Шапић - СПАС 3,86 одсто (121.867 гласова) и да је укупно гласало 3.159.748 бирача, испада да је цензус око 95.000 гласова. Уз те претпостав­ке, може се израчунати да ПОКС-у до цензуса недостаје мало више од 11.000 гласова, Суверенист­има 21.000, а за улазак у Скупштину Метли фали 23.000 гласова, с тим што су поништавањ­ем избора на 234 бирачка места, разуме се, поништени и гласови које су на њима добиле и те листе. С обзиром на то да на поновљеним изборима право гласа има 203.012 бирача и да је за „репризу“увек мање интересова­ње него за „премијерно“гласање, аутоматски пада и убедљивост претпостав­ке да се на тако много места избори понављају да би у парламент ушла и нека странка која неће бити део власти. С обзиром на досадашњу праксу, било би велико изненађење ако на поновљене изборе изађе више од трећине, односно око 70.000 бирача. У том случају, за ПОКС, који од свих губитника има највеће шансе, морало би да гласа више од 15 одсто. Но, чак и ако још неко прескочи цензус, тема о регуларнос­тима ће се наставити, јер ће, уз све апсурде и бизарности, формално настојање да се повећа излазност за неколико, за легитимите­т власти безначајни­х процената, остати највећи грех по демократск­и процес.

Црта је на осам до десет одсто места уочила неправилно­сти и нерегуларн­ости, које се своде на куповину гласова, угрожавање тајности, фотографис­ање листића, „бугарске возове“, гласање исте особе више пута…

 ??  ?? Асистент:
Асистент:
 ??  ?? Кад Коштана игра чардаш: Врхунац апсурда, факсимил записника са једног од бирачких места у Врању, где је на парламента­рним изборима СВМ освојио треће место
Кад Коштана игра чардаш: Врхунац апсурда, факсимил записника са једног од бирачких места у Врању, где је на парламента­рним изборима СВМ освојио треће место

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia